hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Futbol sevdası" ekonomik kriz dinlemiyor

    Futbol sevdası ekonomik kriz dinlemiyor
    expand

    ING Ekonomik Araştırmalar Bölümü'nün UEFA Avrupa Futbol Şampiyonası döneminde yayımladığı "Kupa Ekonomisi - Futbol Sadece Futbol Değildir" araştırmasına göre, "takımlarının şampiyon oluşunu görme karşılığında ne kadar harcama yapabilecekleri" sorusuna verilen yanıtlarda, kişi başı ortalama 98 euro'luk harcama ortaya çıktı.

    TNS NIPO kamuoyu araştırma şirketi tarafından yürütülen ve EURO 2012'ye katılan 16 ülkede gerçekleştirilen araştırmada, tüketici davranışları ve tavrı ile futbol ilişkisi sorgulandı.

    Her ülkede yaş, cinsiyet ve gelir seviyesi açısından nüfusu temsil eden yaklaşık bin kişiyle görüşülerek hazırlanan anket online olarak yanıtlandı.

    Araştırma sonuçlarına göre, dünyada ekonomik alanda statü kaybetmesine rağmen Avrupa, iş futbola geldiğinde dünyanın merkezi konumundaki yerini koruyor.

    FIFA Dünya sıralamasındaki ilk 10 ülkeden 7'si Avrupa'da yer alırken, bu ülkelerin tamamı EURO 2012'ye katılmaya hakkı kazandı.

    Euro Bölgesi ekonomik olarak daralmasına rağmen, Avrupalılar milli takımlarını şampiyon görmek için "kesenin ağzını açmaya" hazır.

    "Takımlarının şampiyon oluşunu görme karşılığında ne kadar harcama yapabilecekleri" sorusuna verilen yanıtlarda, kişi başı ortalama 98 euroluk harcama rakamı ortaya çıktı.

    En fanatik futbol taraftarlarına sahip İrlanda'da bu rakam kişi başı 297 euro, İngiltere'de 207 euro oldu. Güney Avrupa'da Yunanistan 187 euro, İtalya 167 euro, İspanya 130 euro ve Portekiz 112 euro ile ilk sıraları aldı.

    Kuzey Avrupa ülkeleri arasında yer alan ve turnuvanın favorileri arasında gösterilen Almanya 65 euro, Hollanda 39 euro, İsveç 34 euro ve Danimarka 23 euro harcama ile ortalamanın altında kaldı.

    Turnuva için en az birkaç saat izin kullanacaklar

    Araştırma katılımcılarından Polonyalıların yüzde 49'u, Ukraynalıların yüzde 42'si, Rusların yüzde 33'ü, şampiyon olma karşılığında yıllık gelirlerinin yüzde 1'inden vazgeçmeye hazır olduğunu söyledi.

    Almanlar ve Fransızların yüzde 4'ü, Hollandalıların yüzde 2'si bu fikre sıcak baktığını söyledi.

    Yunanların yüzde 26'sı ve İrlandalıların yüzde 29'u, kendilerine Avrupa şampiyonu denmesi için, bütün bir sene boyunca elde edecekleri satın alma güçlerinin yüzde 1'inden vazgeçmeye hazır.

    Bir Avrupalı, şapka, atkı ve tişört için kişi başı ortalama 14 euro harcarken, Rusya ve İrlanda'da bu rakam ortalamanın 2 katına çıktı. Şampiyonanın ev sahipleri Ukrayna ve Polonya 19 euro harcama ortalamasıyla bu ülkeleri takip etti.

    İspanya 18 euro, İtalya ve Yunanistan 16 euro, İngiltere 15 euro ile listede yer aldı. Almanya 8 euro, İsveç ve Danimarka 7 euro, Hollanda 4 euro ile listenin son sıralarında yer aldı.

    Taraftarların, takımlarını izleyebilmek için işyerlerinden alacakları izin miktarının da incelendiği araştırmada, çalışan her 10 kişiden birinin turnuva için en az birkaç saat izin kullanacağı, turnuva boyunca bu sürenin ortalama 28 saat olacağı hesaplandı.

    Avrupalıların yüzde 61'i, milli takımları maç kazandığı zaman gurur duyarken, yüzde 60'ı ülkelerinde dayanışmanın artığını gözlemlediğini belirtti.

    Arzu edilen sonuçların elde edilmesiyle, "gurur duygusunun en çok körüklendiği" ülkeler, yüzde 88 ile Ukrayna, yüzde 81 ile Rusya, yüzde 81 ile Portekiz, yüzde 77 ile Polonya ve yüzde 74 ile Yunanistan oldu.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow