hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kara ve denizde elektronik bilet dönemi başladı

    Kara ve denizde elektronik bilet dönemi başladı
    expand

    Kara ve deniz yolu ile şehirlerarası veya uluslararası yolcu taşımacılığı yapan mükelleflerin, elektronik bilet ve yolcu listesi konusunda uyacakları usul ve esaslar belirlendi.

    Maliye Bakanlığı'nın konuya ilişkin 415 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

    Tebliğe göre, elektronik bilet düzenlemek isteyen tüzel kişi mükelleflerin elektronik fatura uygulamasından yararlanma iznine sahip olmaları, gerçek kişi mükelleflerin ise güvenli elektronik imzaya sahip olmaları, elektronik bilet ve elektronik yolcu listesi düzenleme ve elektronik biletleri yolculara sunabilme ve raporlama konularında hazırlıklarını tamamlamış olmaları gerekiyor.

    Elektronik bilet ve elektronik yolcu listesi oluşturmak, elektronik bileti yolculara sunmak, muhafaza ve ibraz etmek isteyen mükellefler, ilgili belgelerle birlikte yazılı olarak Gelir İdaresi Başkanlığı'na başvuruda bulunabilecekler.

    Elektronik biletlerin elektronik ortamda düzenlenmesi, internet de dahil olmak üzere elektronik araçlar ve ortamlar vasıtasıyla iletilmesi, muhafazası ve ibrazı esas olacak. Ancak muhatabı tarafından istenilmesi halinde izin alan mükellefler, düzenledikleri elektronik biletlerini merkez, şube ve acentelerinden kağıt olarak teslim edecekler.

    Elektronik ortamda bilet düzenleme izni alan mükellefler, izin aldıkları tarihten itibaren elektronik ortamda düzenleyecekleri bilet ve yolcu listelerinde, seri ve sıra numarası yerine 3 haneli birim kod ve 13 haneli sıra numarasından oluşan belge numarasını kullanacaklar.

    Elektronik bilette, "Düzenleyenin adı-soyadı-unvanı, yolcunun adı-soyadı, elektronik bilet numarası, düzenleme tarihi, seyahat tarihi, ödeme tarihi, ödeme türü, tutar, Katma Değer Vergisi" bilgileri yer alacak.

    Elektronik yolcu listesinde ise "yolcu listesini düzenleyen işletmenin adı-soyadı/unvanı, taşıma plakası, sefer tarihi, hareket saati, sefer numarası, elektronik bilet numarası, yolcu sayısı, KDV dahil toplam tahsilat" bilgileri bulunacak.

    Raporlama

    Elektronik bilet izni alan mükellefler, elektronik ortamda oluşturup muhafaza ettikleri belgelere ilişkin olarak, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından www.efatura.gov.tr adresinde duyurulan veri formatı ve standardına uygun elektronik bilet ve elektronik yolcu listesi raporunu düzenledikleri günü takip eden günün sonuna kadar hazırlayacaklar.

    Hazırlanan raporlar, gerçek kişi mükellefler tarafından elektronik imza ile imzalanarak, tüzel kişi mükellefler tarafından ise mali mühürleri ile imzalanarak elektronik bilet ve yolcu listelerinin düzenlendikleri günü takip eden günün sonuna (23.59) kadar www.fatura.gov.tr internet adresinden Gelir İdaresi Başkanlığı sistemine yüklenecek.

    Elektronik bilet düzenleyenler, elektronik biletleri oluşturdukları ve muhafaza ettikleri bilgi işlem sistemlerinin haczedilmesi veya bu sistemlere yetkili mercilerce el konulması halinde, durumu en geç 3 iş günü içerisinde Gelir İdaresi Başkanlığı'na bildirmek zorunda olacaklar.

    Sorumluluk ve cezai müeyyideler

    Elektronik bilet ve elektronik yolcu listesi oluşturma izni alan mükelleflerin tebliğde yer alan usul ve esaslara aykırı biçimde elektronik bilet, elektronik yolcu listesi ve raporları düzenleyenler, düzenledikleri raporları süresinde göndermeyenler hakkında işledikleri fiilin türüne göre Vergi Usul Kanunu'nda öngörülen cezalar uygulanacak.

    İzinleri Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından iptal edilen mükellefler iptal yazısının kendilerine ulaştığı tarihten itibaren bir yıl süre ile yeniden başvuru yapamayacaklar.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow