hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Bernanke'den tehlike sinyali

    Bernankeden tehlike sinyali
    expand

    Dün piyasalar FED Başkanı Ben Bernanke'nin konuşmasında parasal genişlemeye yönelik ipucu ararken Bernanke'den sadece ekonomiyle ilgili verilerde iyileşmenin endişe verici şekilde yavaş olduğu ve politikacıların yapması gereken çok fazla şey bulunduğu konusunda uyarıları geldi.

    Bernanke'nin konuşmasında işsizlik başta olmak üzere ekonomiye ait olumsuz göstergelerin altının kalın çizgilerle çizilmesi, piyasalarda parasal genişlemeyi telaffuz etmese de yakın bir zamanda olabileceğine yönelik beklentileri de devam ettirdi.

    ABD'de Dow Jones endeksi ve dolar, Bernanke'nin umutları devam ettirmesi ve açıklanan ilk yarı şirket bilançolarının genel olarak beklentilerden iyi gelmesinin etkisiyle günü yükselişle kapattı. Dow Jones endeksi gün içinde 12.645 puana kadar gerilese de günü yüzde 0,61 oranında yükselişle 12.805 puandan kapattı.

    FED'in "tatlı para oyunu"nun devamı isteği...

    Piyasalardaki parasal genişlemeye yönelik güçlü isteğe ilişkin görüşlerini aktaran A Yatırım Vadeli İşlemler Müdürü Nuri Sevgen, bunu, dolar bazlı 'carry-trade' (Dolar borçlanarak diğer yatırım araçlarına yatırım yapmak)
    kaynaklı endişelere bağladı. Sevgen, şu görüşleri paylaştı:

    "Avrupa Merkez Bankası'nın faiz indirimi ve gecelik mevduat faizlerine sıfır faiz vermesi, eurodan 400 milyar euroyu bulduğu tahmin edilen kaçışa neden oldu. Kaçan para tarımsal emtia ve gelişen piyasalara akışa neden olurken doların değer kazanmasına neden oluyor. Maliyeti artan dolar nedeniyle, fonlar zarar oluşturmaya başladı. Bu ortamda gözler FED'e çevrilerek doların değerlenmesini engellemesi istenir oldu. Yani FED'in doların değer kazanmasını engellemesi için yeni bir parasal genişlemeye gitmesinin istenme sebebi, mevcut 'tatlı para' oyununun devam etmesi isteği."

    Avrupa tarafında genel olarak yatay bir seyrin hakim olduğu görüldü. Almanya'da DAX endeksi de günü dar bantta yatay geçirdikten sonra son bir saatte gelen alımlarla günü sınırlı da olsa yükselişle kapatırken Fransa'da CAC 40 endeksi hemen hemen önceki kapanış seviyesinden, İspanya'da IBEX endeksi ise günü yüzde 0,40 oranında yükselişle kapattı.

    İMKB'de dün yükselen trend içindeki yatay hareketin devam ettiği görüldü. Analistler yarın yapılacak Para Politikası Kurulu toplantısına kadar tahvil-bono ve hisse senetleri piyasasında olumlu görünümün korunacağını ve yurt dışı gelişmelere vereceği tepkilerin sınırlı kalabileceğini belirtiyorlar. İMKB 100 endeksi için 62.300 ve 61.900 seviyelerinin yükseliş trendinin kısa vadede de korunması için önemli olduğunu kaydeden analistler yukarıda 63.000 ve 63.600 dirençlerinin takip edileceğini belirtiyorlar.

    Bugün piyasaların takip edeceği veriler şöyle:

    10.00 Türkiye, mayıs ayı kısa vadeli borç stoku
    11.30 İngiltere, MB Para Politikası Kurulu son toplantısının tutanakları
    11.30 İngiltere mayıs ayı işsizlik verileri
    12.00 Euro Bölgesi, mayıs ayı inşaat üretimi
    15.30 ABD, haziran ayı konut başlangıçları ve inşaat izinleri
    17.30 ABD, haftalık petrol stokları
    21.00 ABD, FED Bej Kitap Raporu
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow