hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Morgan Stanley: "Temmuz verileri deflasyon işareti"

    Morgan Stanley: Temmuz verileri deflasyon işareti
    expand

    Morgan Stanley, Türkiye'nin Temmuz ayı enflasyon verilerini ele aldığı raporda, ev eşyası, giyim, eğlence ve kültür alanındaki enflasyon oranındaki düşüşlerle ilgili olarak, "Bu düşüşler iç talep baskısının azalarak deflasyon sürecine girileceğine işaret ediyor" tespitine yer verdi.

    Türkiye'nin enflasyon oranının Temmuz ayında aylık bazda 0,23 düşüş kaydettiği belirtilen Morgan Stanley raporunda, baz etkisinin 12 aylık enflasyonu daha önceki yüzde 8,9 seviyesinden yüzde 9,1 seviyesine çıkardığını belirtildi.

    Raporda, "Öngörülerimize göre, bu yükseliş geçici olacak ve enflasyon ekim ayından başlayarak hızlı bir şekilde yavaşlayacak. Temmuz ayında enflasyonun tepe noktasının gördüğünü, Ağustos ayından itibaren, ağırlıklı olarak para birimi, gıda ve enerji fiyatları tarafından belirlenecek, daha aşağı yönlü bir eğilimin hakim olacağını düşünüyoruz" ifadelerine yer verildi.

    Raporda, "Gıda fiyatları bizim beklentilerimizin altında olmakla birlikte, ulaşım fiyatları ile birlikte hızla yükseldi. Öte yandan giyim fiyatları azalış gösterdi" ifadeleri kullanıldı.

    Raporda ev eşyasında yüzde 0.47, konutta yüzde 0.61 eğlence ve kültürde yüzde 0.62, giyim ve ayakkabıda yüzde 4.38 düşüşe dikkat çekilirken, "Bu düşüşler iç talep baskısının azalarak deflasyonun sürecinine işaret ediyor" ifadesine yer verildi.

    Temmuz enflasyon oranının Merkez Bankası beklentileri ile uyumlu bir şekilde gerçekleştiği belirtilirken, "Merkez Bankası'nın temkinli, ihtiyatlı duruşunu enflasyon ve enflasyon beklentileri sabitleninceye kadar sürdüreceğine inanıyoruz" ifadesi kullanıldı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow