hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Şimşek: Kozmetik ürünler takip edilecek

    Şimşek: Kozmetik ürünler takip edilecek
    expand

    Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kozmetik ürünler takip sistemini hayata geçireceklerini belirterek, ''Kozmetik ürünleri izlemeye yönelik Sağlık Bakanlığı ile bir sistem kuruyoruz. Bundan sonra bütün kozmetik ürünleri üretimden satışına yönelik takip edeceğiz'' dedi.

    Şimşek, "Kayıtdışı Ekonomi ile Mücadele Eylem Planı'nın 9 Aylık Gerçekleşme Sonuçları ve İzleme ve İlerleme Raporu"nu açıkladığı basın toplantısında, raporu en az AB'nin ilerleme raporu kadar önemsediğini söyledi.

    2011-2013 dönemini kapsayan "Kayıtdışı Ekonomi ile Mücadele Stratejisi Eylem Planı"nın Aralık 2011'de yürürlüğe girdiğini hatırlatan Şimşek, kayıt dışı ekonominin Türkiye'nin en önemli sorunlarından biri olduğunu dile getirdi.

    Kayıt dışı ekonomi ile mücadelenin terörle mücadele kadar önemli olduğunu belirten Şimşek, "Çünkü kayıt dışılık demek aslında haksız rekabet, firmalarımızın ölçeğinin küçük kalması, ülkemizin ve firmalarımızın dünya ile rekabet edememesi, 75 milyonun hakkı olan verginin tam olarak tahsil edilememesi, ülkemizin daha fazla borçlanması, vergi yükünün hafifletilememesi demektir" diye konuştu.

    Son yıllarda kayıt dışı ekonomi ile mücadele konusunda çok önemli adımlar attıklarını ifade eden Şimşek, aldıkları tedbirler sayesinde kayıt dışı ekonominin azaldığını gördüklerini söyledi.

    "Kayıt dışılık Avrupa ortalamasının çok üzerinde"

    Avusturya Johannes Kepler Üniversitesi'nde görevli Prof. Friedrich Schneider'in yaptığı bir araştırmaya göre, Türkiye'de kayıt dışılık oranının 2002 yılından bu yana yaklaşık 5 puan azalarak 2011 sonu itibarıyla yüzde 27,7'ye gerilediğini kaydeden Şimşek, "Bu, ihmal edilemeyecek kadar önemli bir başarıdır" değerlendirmesinde bulundu.

    Aynı çalışmaya göre AB ülkelerinde kayıt dışılık oranının yüzde 7 civarında olduğunu dile getiren Şimşek, Türkiye'deki yüzde 27,7'lik kayıt dışılık oranının Avrupa'nın çok üzerinde olduğuna dikkati çekti.

    Şimşek, uzun vadede amaçlarının kayıt dışılık oranını Avrupa ülkeleri ortalamasına çekmek olduğunu belirtti.

    Kayıt dışı ekonomi ile ilgili Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) yaptığı hesaplamalara da değinen Şimşek, TÜİK verilerine göre, kayıt dışı istihdamın 2002 yılında yüzde 52,1 iken 2012 Haziran ayı itibarıyla yüzde 40,4'e düştüğünü söyledi.

    Hangi çalışma dikkate alınırsa alınsın, son 10 yılda kayıt dışılığın çok ciddi oranda gerilediğini anlatan Şimşek, yine de kayıt dışı istihdam oranının hala yüksek seviyelerde olduğuna dikkati çekti.

    "Kayıt dışılıkla mücadele Maliye'nin tekelinde değil"

    Kayıt dışılıkla ilgili bütün çabalarının vergiyi tabana yaymayı amaçladığını dile getiren Şimşek, sözlerini şöyle sürdürdü:

    "Kayıt dışılıkla mücadelede başarı kazanabilmemiz için mutlaka etkin bir izleme ve değerlendirme sistemi gerekiyor. Ayrıca kayıt dışılıkla mücadele sadece Maliye Bakanlığı'nın tekelinde olmadığı gibi sadece Maliye Bakanlığı'nın çalışmalarıyla yapılacak bir iş değil. Bu eylem planının uygulanmasında birçok kurum ve kuruluş, birçok bakanlığımızla ortak çalışma yapıyoruz. Bütün bakan arkadaşlarıma, bütün ilgili kuruluşlara teşekkür ediyorum" diye konuştu.

    İzleme ve değerlendirme sistemini yeni eylem planıyla etkin hale getirmek için 3 ayrı kurul oluşturduklarını anlatan Şimşek, bunlardan birincisinin yürütme kurulu olduğunu söyledi. Şimşek, söz konusu kurulun Gelir İdaresi Başkanı Mehmet Kilci ile eylem planında yer alan kurumların üst düzey yöneticilerinden oluştuğunu hatırlattı.

    İkinci kurulun Başbakan Yardımcısı Ali Babacan başkanlığında 6 ayda bir toplanan, bakanlar düzeyinde bir kurul olduğunu belirten Şimşek, bu kurulun Ekonomi Koordinasyon Kurulu üyesi bakanlar ile eylem planında yer alan faaliyetlerden sorumlu bakanlardan oluştuğunu kaydetti.

    Şimşek, üçüncü kurulun Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki "Kayıtdışı Ekonomi ile Mücadele Yüksek Kurulu" olduğunu belirterek, yılda bir kez toplanan kurulun kayıt dışı ile mücadelenin etkin şekilde izlenmesi ve topluma mal olmasına vesile olacağını umduğunu ifade etti.

    "47 eylemden 13'ünü tamamladık"

    Yeni eylem planı ile ilgili değerlendirmelerde de bulunan Şimşek, Eylül sonu itibarıyla söz konusu eylem planında yer alan toplam 47 eylemden 13'ünün yüzde 100 olarak tamamlandığını bildirdi.

    Şimşek, "Yıl sonuna kadar 13 eylemi daha tamamlamayı amaçlıyoruz. Böylece 2012 yılı itibarıyla öngördüğümüz hedeflerin yüzde 55'ini gerçekleştirme başarısını sağlamış olacağız. Yani yıl sonu itibarıyla 26 eylemi tam olarak gerçekleştirmiş olacağız" dedi. Şimşek, 2013 yılı içinde de kalan 21 eylemi tamamlayacaklarını kaydetti.

    Halk Bankası'nın özelleştirilmesi

    Toplantının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Bakan Şimşek, gerek uluslararası finansman gerekse belli sektörlerde özel sektörün hesaplarını iyi yapmaması nedeniyle son yıllarda özelleştirme performansının çok güçlü olmadığını söyledi.

    "Benim için özelleştirmede en öncelikli konu yapısal reform ayağıdır" diyen Şimşek, enerji sektöründeki şirketler arasında, KİT'ler arasında nakit akışı ne kadar iyileşirse Türkiye'nin rekabet gücünün ve bütçenin o kadar iyileşeceğini vurguladı.

    Şimşek, özelleştirme çalışmaları çerçevesinde şartlar uygun olursa bazı ikincil halka arzları da düşündüklerini belirterek, "Halk Bankası bunlardan bir tanesidir. Şu an itibariyle yüzde 24'e kadar oran, çünkü yüzde 20 ve artı bir opsiyon var. Yüzde 24'e kadar bir oranı şartlar uygun olursa bu sene veya gelecek sene içerisinde, şartlar uygun olmazsa gelecek sene dahi olmayabilir, halka arz etmeyi düşünüyoruz" dedi.

    2013 bütçesini hiç yeni özelleştirme geliri olmayacakmış gibi planladıklarını ifade eden Şimşek, "(Efendim bütçe bir miktar bozuldu, ondan dolayı özelleştirmeleri hızlandırıyorlar, bu sene içerisinde tamamlayacaklar) hiç kimse böyle bir hesap içerisine girmesin" diye konuştu.

    Türkiye savaş ekonomisi yapıyor mu?

    Türkiye ve Suriye arasında yaşanan gerginlik nedeniyle bir savaş ekonomisi yapılıp yapılmayacağına ilişkin soru üzerine Bakan Şimşek, Türkiye'nin yanı başında böyle bir trajedinin, böylesine büyük bir kargaşanın ve çatışma ortamının olmasını arzu etmediklerini söyledi.

    Bölgede olumlu ve olumsuz olan her şeyin Türkiye'yi etkilediğini kaydeden Maliye Bakanı, "Maalesef bu süreç yaşanıyor. Gereken açıklamaları da sayın Başbakanımız zaten yapıyor. Biz bütçemizi şu anda normal, rutin bir bütçe olarak yapıyoruz. Ama ülkemiz büyük bir ülke, Türkiye eski Türkiye değil, şartlar neyi gerektiriyorsa o zaman, o şartlara uyacak şekilde gereken adımlar atılır" dedi.

    "Tezkere için ödenek öngörüldü mü?" şeklindeki soruya Bakan Şimşek, daha önce Irak'a yönelik ve başka zamanlarda da başka türlü tezkerelerin çıkartıldığını belirterek, "Biz ilgili kurumlarımızdan gelen talepleri değerlendiriyoruz, makul bir çerçevede, imkanlarımız çerçevesinde o talepleri karşılıyoruz. Fakat bu konuda spesifik bir talep yok, dolayısıyla bu konuda yorum yapmayacağım" yanıtını verdi.

    "Merkez'i takdir ediyorum"

    Merkez Bankası'nın enflasyon raporundaki son yapılan vergi artışlarının enflasyon rakamlarını artırdığı tespitinin hatırlatılması üzerine Şimşek, şöyle konuştu:

    "Merkez Bankamız tabii ki fiyat istikrarından sorumludur. Enflasyon hedef olarak belirleniyor, bu hedefe ulaşmak için herkes üzerine düşeni yapıyor. Merkez Bankamız son vergi artışlarının yansımalarını ortaya koydu.

    Yalnız şöyle bir şey ifade etmek istiyorum, tabii ki kurumlar arası diyalog var. Fakat şunu da göz ardı etmemek lazım, (efendim bütün fiyatlar sabit kalsın, biz öyle enflasyonu düşürelim). Bakın 2009'dan son birkaç hafta öncesine kadar akaryakıt ürünlerindeki sabit vergi hiç artırılmamış. Biz o zaman (enflasyonu biz düşürdük) diye çıkmadık.

    Ben Merkez Bankamızın çabalarını çok takdir ediyorum.Küresel kriz döneminde olsun, ondan sonraki dönemde olsun çok güzel çalışmalar yapıldı. Ama bütün (kamu fiyatları sabit kalsın, enflasyon düşsün) yaklaşımı da çok sağlıklı değil. En az enflasyon kadar kamu fiyatlarının da artırılması doğal bir süreç olarak görülmeli. Enflasyonun sebebi vergi artışları değildir. Tabii ki mutlaka etkisi vardır, ama 2-3 yıllık perspektifle bakarsanız mesela bu yılki etki de zaten ortadadır."

    "Öyle görünüyor ki büyüme yüzde 4'lük büyüme olmayacak"

    Mehmet Şimşek, bütçede hedefleri tutturmak için çabalayacaklarını, ancak bu seneki şartların geçen seneki şartlardan daha ağır olduğunu söyledi.

    Avrupa'daki durumun, petrol fiyatlarının ve Türkiye'nin yanı başındaki kargaşanın ortada olduğunu anlatan Şimşek, öngörülen yüzde 4'lük büyüme hedefinin yakalanamayacağını bildirdi.

    Bakan Şimşek, Orta Vadeli Program'ın (OVP) yayımlanmasında bu yıl bir gecikme yaşandığını ve bu konuda söyleyecek fazla bir sözünün bulunmadığını ifade etti.

    Bütçenin anayasal zorunluluk olan 17 Ekim 2012 tarihinde teslim edilmesi gerektiğini hatırlatan Şimşek, "Bu konuda bugüne kadar bir sıkıntı yaşanmadı, bu sene de yaşanmayacak. Öyle ümit ediyorum ki OVP de önümüzdeki hafta içerisinde yayımlanacak" diye konuştu.

    Kozmetik ürünleri izlenecek


    Hal kayıt sistemini tamamlayacaklarını kaydeden Şimşek, bu sistemin 2013 yılı sonuna kadar tamamlanmasıyla sebze ve meyve sektöründeki kayıtdışılığı büyük oranda azaltmayı hedeflediklerini bildirdi.

    Kozmetik ürünler takip sistemini hayata geçireceklerini belirten Şimşek, "Sağlık Bakanlığı koordinasyonunda kozmetik ürünleri izlemeye yönelik bir sistem kuruyoruz. Yani ilaçlardaki karekod veya sigara ve içkideki bandrol gibi bir sistemi hayata geçirerek kozmetik sektöründeki kayıtdışılığın önüne geçmeye çalışacağız. Bundan sonra bütün kozmetik ürünlerin üretimden satışına yönelik takibine yönelik bir çalışma içinde olacağız" diye konuştu.

    Mükelleflere uyarı

    Daha önce taksitlerini zamanında ödemeyip de sistem dışında kalan mükellefleri de uyaran Şimşek, şöyle devam etti:

    "6111 sayılı yasa kapsamında, yani bundan faydalanan mükelleflerimiz bu ay sonu itibariyle mutlaka taksitlerini ödesinler çünkü bu son şans. Bundan sonra yeni bir düzenleme gündemde değil.

    Gelir İdaremiz zaman zaman mükelleflerimize borçlarını hatırlatıcı mektuplar yollamakta. Ben bugün buradan bütün mükelleflerimize sesleniyorum, borçları varsa bir an önce ödemeye çalışsınlar. Vatandaşlara borcu olup olmadığını Gelir İdaresi internet sitesinden öğrenebilme imkanı sağladık. Borç sorgulamak için vergi dairesine gidilmesine gerek yok."

    Bundan 10 yıl önce vergilerin neredeyse yüzde 86'sının faize gittiğini, bugün ise toplanan vergilerin neredeyse yüzde 84'ünün milletin hizmetine gittiğini ifade eden Şimşek, bunun Türkiye için büyük bir kazanım olduğunu ve korunması gerektiğini bildirdi.

    Bakan Şimşek, "Hiç kimse bize bu Kayıtdışı Ekonomiyle Mücadele Stratejisi Eylem Planı'nını alıp da (hükümet bu konuda bir şey yapmıyor) diyemez. Ben artık bunu milletimizin takdirine bırakıyorum" diye konuştu.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow