hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Cari açık 34 ayın en düşüğünde

    Cari açık 34 ayın en düşüğünde
    expand

    Türkiye'nin cari işlemler hesabı açığı bu yılın 8 aylık döneminde, geçen yılın aynı dönemine göre 18 milyar 128 milyon dolar azalarak 36 milyar 82 milyon dolara geriledi.

    Merkez Bankası tarafından bugün açıklanan, 2012 yılı ocak-ağustos dönemine ilişkin ödemeler dengesi verilerine göre, yılın sekiz ayında kaydedilen cari işlemler açığı, geçen yılın aynı dönemine göre 18 milyar 128 milyon dolar azalarak 36 milyar 82 milyon dolara geriledi.

    Bu gelişmede, dış ticaret açığının 16 milyar 148 milyon dolar azalarak 45 milyar 191 milyon dolara gerilemesi, hizmetler dengesinden kaynaklanan net gelirlerin 1 milyar 476 milyon dolar artarak 13 milyar 138 milyon dolara ulaşması ve gelir dengesinden kaynaklanan net giderlerin de 718 milyon dolar azalarak 4 milyar 853 milyon dolara gerilemesi etkili oldu.

    Hizmetler dengesi kalemi altındaki turizm gelirleri, bir önceki yılın sekiz ayına göre 81 milyon dolar tutarında artarak 14 milyar 847 milyon dolara çıkarken, turizm giderleri de 671 milyon dolar tutarında azalarak 2 milyar 581 milyon dolara geriledi.

    Yatırım geliri dengesinin altında yer alan doğrudan yatırımlar, portföy yatırımları ve faizlerden oluşan diğer yatırımlarda gerçekleşen toplam net çıkış, bir önceki yılın ilk sekiz ayına göre 775 milyon dolar tutarında azalarak 4 milyar 715 milyon dolara geriledi.
    ... rağmen bir başarıdırMaliye Bakanı Mehmet Şimşek, ağustos ayında cari açıktaki daralmanın hız kazanarak devam ettiğini bildirdi.

    Cari açığın aylık bazda 1,2 milyar dolar ile son 34 aydaki en düşük seviyesinde olduğunu ifade eden Şimşek, açığın yıllık bazda ise 59 milyar dolara gerilediğini hatırlattı.

    Böylece enerji ithalatı hariç cari açığın 190 milyon dolar civarına gerilediğine dikkati çeken Maliye Bakanı, şu değerlendirmelerde bulundu:

    "Bu başarı, Türk iş dünyasının, Euro Bölgesi'nde derinleşen borç krizine ve artan küresel belirsizliklere rağmen elde ettiği bir başarıdır.

    Cari açığın daralmasında turizm gelirlerinde yaşanan artış da etkili olmuştur. Net turizm gelirimiz yıllık bazda 18,8 milyar dolara ulaşmıştır. Bu olumlu gelişmelerin yanı sıra Türkiye küresel yatırımcı için bir cazibe merkezi olmaya devam etmiştir. Sadece ağustos ayında rezerv varlıklarımızı 6,9 milyar dolar artırmış olduk."

    Yıl sonu itibariyle cari işlemler açığının GSYH'ye oranının yüzde 7,3'e ineceğini tahmin ettiklerini kaydeden Şimşek, cari açığa dair bu olumlu gelişmelerin, Türkiye ekonomisine ilişkin risk algısını daha da iyileştireceğini ifade etti.

    Yurt içinde yapılan net yatırımlar...

    Yurt dışında yerleşik kişilerin yurt içinde yaptıkları net yatırımlar, bir önceki yılın ocak-ağustos dönemine göre 922 milyon dolar azalarak 9 milyar 587 milyon dolar olurken, yurt içinde yerleşik kişilerin yurt dışında yaptıkları net yatırımlar 1 milyar 214 milyon dolar artarak net 2 milyar 754 milyon dolar tutarında gerçekleşti.

    Yurt dışında yerleşik kişiler hisse senedi piyasasında ağustos ayındaki 429 milyon dolar tutarında alımla birlikte sekiz aylık dönemde toplam 2 milyar 393 milyon dolar tutarında net alım yaptı.

    Yurt dışı yerleşikler ağustos ayındaki 1 milyar 344 milyon dolar tutarında Devlet İç Borçlanma Senetleri (DİBS) alımı ile birlikte sekiz aylık dönemde toplam 10 milyar 386 milyon dolar tutarında alım gerçekleştirdi.

    Bankaların yabancı para ve Türk Lirası cinsinden efektif ve mevduat varlıkları, Türk Lirası'ndaki 1 milyar 14 milyon dolar tutarındaki artışa karşılık yabancı paradaki 6 milyar 37 milyon dolar tutarındaki azalışın etkisiyle, sekiz ayda 5 milyar 23 milyon dolar düşüş kaydetti.

    Öte yandan, diğer sektörlerin yurt dışındaki mevduat varlıkları, gösterge niteliğinde kullanılan bankaların yurt dışı şubelerinin mizanlarındaki ilgili hesaplara ait Nisan-Ağustos 2012 dönemi verilerinin dahil edilmesiyle, ocak-ağustos döneminde 1 milyar 616 milyon dolar artış gösterdi.

    Genel hükümet, yurt dışı piyasalar ve diğer uluslararası kuruluşlardan (IMF dahil) sağlanan uzun vadeli kredilerle ilgili olarak, ocak-ağustos döneminde 1 milyar 357 milyon dolar net geri ödemede bulundu.

    Bankacılık sektörünün net kredi kullanımı


    Bankacılık sektörünün net kredi kullanımı, bir önceki yılın ocak-ağustos dönemine göre 6 milyar 487 milyon dolar azalarak bu yılın aynı döneminde 2 milyar 625 milyon dolar olarak gerçekleşti.
    İyileşmenin kaynağı...Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, cari açığın Ekim 2009'dan sonraki en iyi cari açık düzeyine indiğini kaydederek, "Enerji dışı cari dengemiz aylık bazda şimdiye kadarki en iyi seviyesine ulaştı" ifadesini kullandı.

    Çağlayan, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

    "Bu memnun edici verinin yanında bizleri sevindiren başka bir gelişme ise cari açıktaki iyileşmenin ihracat artışından kaynaklanıyor olması.

    İhracat artışı bir taraftan büyümeyi destekliyor, bir taraftan da cari açığı aşağı çekiyor. Bu, özellikle son 3 yıldır ağırlık verdiğimiz pazar çeşitlendirme çalışmalarımızın bir sonucu.

    Türkiye daha fazla üreterek ve ihracat yaparak büyük bir ekonomi olabilir. 2023 ve sonrası büyük Türkiye hedefinin temeli daha fazla üretimdir. Tüm çabamız daha fazla üreten ve daha da önemlisi daha çok katma değer yaratan bir ekonomi olmak."

    Bu dönemde bankalar uzun vadeli kredilerde net geri ödeyici, kısa vadeli kredilerde ise net kullanıcı oldu.

    Aynı dönemde, diğer sektörlerin net kredi kullanımı 1 milyar 861 milyon dolar azalarak 3 milyar 835 milyon dolar oldu.

    Yurt dışında yerleşik Türk vatandaşlarınca Merkez Bankası nezdinde açılan mevduat hesaplarında, bu yılın sekiz ayında 1 milyar 397 milyon dolar net çıkış gerçekleşti.

    Yurt dışı bankaların yurt içi bankalar nezdinde tuttukları yabancı para mevduatları bu dönemde 7 milyar 595 milyon dolar, Türk Lirası mevduatları da 1 milyar 507 milyon dolar artış kaydetti.

    Bir önceki yılın ocak-ağustos döneminde 4 milyar 662 milyon dolar artış gösteren rezerv varlıkların içinde bulunan resmi rezervler, bu yılın aynı döneminde 15 milyar 735 milyon dolar artış kaydetti.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow