hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "En fakir 48 ülkesinin 22'si İslam ülkesi"

    En fakir 48 ülkesinin 22si İslam ülkesi
    expand

    Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, dünyanın en fakir 48 ülkesinden 22'sinin İslam ülkesi olduğunu söyledi.

    TOBB'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, TOBB'un, İslam Kalkınma Bankası (IDB) ile Şubat 2009 yılında imzaladığı işbirliği protokolü kapsamında, "TOBB IDB/ITFC-ICCIA Oda Akademisi" eğitim programının ikincisi 8-12 Ekim 2012 tarihleri arasında Ankara'da gerçekleştirildi.

    Programa katılarak eğitimlerini tamamlayan, İslam ülkelerinin ticaret ve sanayi odaları yöneticilerine sertifikaları, düzenlenen törende, Hisarcıklıoğlu tarafından verildi.

    Törende konuşan Hisarcıklıoğlu, oda akademisi programının TOBB ev sahipliğinde bu yıl ikincisini düzenlediklerini belirterek, katılımcılara, dünyada ve OIC ülkelerinde Oda sistemleri, Ticaret ve Sanayi Odalarının finansman yönetimi, odalar için SWOT Analizi, Türk oda sistemi, odalarda bilgi işlem uygulamaları, ticaret ve sanayi odaları ve ihracat destekleri, ticaret ve sanayi odaları ve KOBİ'lere destek, ABİGEM Modeli, odalar ve medya ile ilişkiler, ticaret ve sanayi odalarında fuar yönetimi, oda kalite sistemleri, TOBB Oda Akreditasyon Sistemi hakkında eğitim verildiğini, programın çok yoğun olmasına rağmen bundan çok fayda göreceklerini söyledi.

    Katılımcıların ülkelerine gittikleri zaman bu deneyimlerini aktararak, odalarının cazibe merkezi olmasını sağlayacaklarını vurgulayan Hisarcıklıoğlu, şunları bildirdi:

    "İslam ülkeleri olarak ne zaman özümüzden uzaklaşsak zillete düşmüşüz. Dünyanın en fakir 48 ülkesine baktığımız zaman 22 tanesi İslam ülkesi. Bunun sebebi ne diye düşünebildik mi? Dünya enerji kaynaklarının yüzde 90'ı İslam ülkelerinden çıkacak ama zengin olamayacaksınız. 57 İslam ülkesi bir Alman ekonomisi yapmıyor. Biz de bir noksanlık var."

    Zenginleşmenin yolunun ticaretten geçtiğine işaret eden Hisarcıklıoğlu, "Ülkelerimizi ve halklarımızı zenginleştirmemizin tek yolu ticaretten geçiyor. Onun için ticaret odaları çok önemli" değerlendirmesinde bulundu.

    İslam ülkelerinde devletlerin zengin, halkların ise fakir olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, halkın zenginleşmesinin ticaretten geçtiğini ve bu yönden, tüccar ve sanayicilere hizmet etme noktasında odalara büyük görev düştüğünü ifade etti.

    Kazakistan'da Türkiye'deki gibi güçlü bir oda sistemi kurulmasına çalışıldığını kaydeden Hisarcıklıoğlu, "Girişimcilere yol gösteriyor olmamız lazım. Buradan aldığınız eğitimleri yönetim kurulu başkan ve üyelerinizle, oda çalışanlarınıza aktarmanız esas olan. Bunları aktararak güçlü bir oda sistemi ve ülkelerimizin zenginliğini sağlayacaksınız" ifadelerini kullandı.

    Hisarcıklıoğlu, konuşmasının ardından programa, Bangladeş, Cibuti, Irak, Kazakistan, Moritanya, Somali, Sudan, Tacikistan, Tunus ile Yemen ticaret ve sanayi odalarından katılan orta ve üst düzey yöneticilere sertifikalarını verdi ve toplu fotoğraf çektirdi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow