hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    ''Borsa İstanbul'' geliyor

    Borsa İstanbul geliyor
    expand

    TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilen Sermaye Piyasası Kanunu Tasarısı'na göre, İMKB ve İstanbul Altın Borsası'nın yerine Borsa İstanbul kurulacak.

    Sermaye Piyasası Kanunu Tasarısı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi. Alt komisyon metni üzerinden ele alınan tasarıda, verilen önergelerle bazı değişiklikler yapıldı.

    Tasarı, sermaye piyasasının, ''güvenilir, şeffaf, etkin, istikrarlı, adil ve rekabetçi bir ortamda işleyişinin ve gelişmesinin sağlanması, yatırımcıların haklarının korunması için sermaye piyasasının düzenlenmesini, denetlenmesini'' amaçlıyor.

    "Borsa İstanbul"

    Tasarıya göre, İMKB ve İstanbul Altın Borsası'nın yerine Borsa İstanbul kurulacak. İMKB ve İstanbul Altın Borsası'nın her türlü varlığı, borçları, alacakları, hakları, yükümlülükleri ve her türlü kayıtları Borsa İstanbul'a devrolunacak. Borsa İstanbul'un yüzde 49 hissesi Hazine'ye, yüzde 51 hissesi kendi adına kaydolunacak.

    Mülkiyeti İMKB'ye ait taşınmaz mal ve arsalar, eğitim ve öğretim kurumlarına ilişkin harcamaların finansmanında kullanılmak üzere TOKİ'ye bedelsiz devredilecek
    Borsa İstanbul yönetim kurulu başkanı ve üyeleri seçilinceye kadar İMKB'nin mevcut başkanı Borsa

    İstanbul'un yönetim kurulu başkanı olarak, İMKB'nin yönetim kurulu üyeleri de Borsa İstanbul'un yönetim kurulu üyeleri olarak görev yapacak.

    İstanbul Altın Borsası başkanı ve yönetim kurulu üyelerinin görevleri ise Borsa İstanbul'un sözleşmesinin tescil edildiği tarih itibariyle son bulacak.

    ''Son söz devletin''

    Komisyonda hükümet adına konuşan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Borsa İstanbul'un dinamik bir kurum olacağını ancak ''altın hisse'' formülüyle stratejik olarak son sözün devlette olacağını belirtti. Babacan, olası bir özelleştirmenin de SPK'nın iznine tabi olacağını ifade etti.

    SPK'nın merkezi İstanbul

    Tasarıya göre, kanunla ve ilgili mevzuatla verilen görevleri yapmak ve yetkileri kullanmak üzere kamu tüzel kişiliğine haiz, idari ve mali özerkliğe sahip Sermaye Piyasası Kurulu kurulacak. Kurulun merkezi İstanbul'da olacak. Kurul, kendisine verilen görev ve yetkileri bağımsız olarak yerine getirecek ve kullanacak.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow