hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Canlı hayvan ve et ithalatında vergi arttı

    Canlı hayvan ve et ithalatında vergi arttı
    expand

    Ağırlığı 400 kilogramı geçen erkek danalar ile 1 yaşında veya daha küçük kuzuların ithalatında gümrük vergisi oranı yüzde 30'danyüzde 40'a çıkarıldı. Kasaplık et ithalatında da gümrük vergisi oranı yüzde 70'den yüzde 100'e yükseltildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bakanlar Kurulu'nun İthalat Rejimi Kararına Ek Kararı, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, ağırlığı 400 kilogramı geçen erkek danalar, 1 yaşında veya daha küçük kuzuların ithalatında gümrük vergisi oranı AB, EFTA ülkeleri, Bosna Hersek ve diğer ülkeler için yüzde 40 olarak belirlendi.

    Karkas ve yarım karkas, kuzu eti ithalatında ise gümrük vergisi oranı yüzde 100 olacak.

    "Artış tüketiciye olumsuz yansımaz"

    Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, et ithalatında gümrük vergisindeki artışın tüketiciye olumsuz yansımayacağını söyledi.

    Meclis'te gazetecilerin sorularını yanıtlayan Eker, et ithalatında gümrük vergileri ile ilgili düzenlemelerin, dünyadaki gelişmelere, fiyat hareketlerine göre yapıldığını anımsattı.

    Türkiye'nin, serbest ticaret yapılan bir ülke olduğunu belirten Eker,"Bu nedenle 'Ben bütünüyle yasaklıyorum, almıyorum' diyemezsiniz. Öyle bir imkanınız yok. Bunun yanında, zaman zaman Türkiye'de bir takım spekülatif hareketler olabiliyor. Bunlara karşı tedbir alınması gerekiyor. Üç yılık et fiyatlarını izliyorum. 2010 tarihine göre kıymadaki düşüş, enflasyonsuz yüzde 10,26. Enflasyonu da eklerseniz, düşüş, yüzde 20'nin üzerinde" diye konuştu.

    Bakan Eker, et ithalatında gümrük vergisindeki artışın tüketiciye olumsuz yansımayacağını vurgulayarak, 'Musluk elimizde" dedi.

    Eker, Türkiye'deki et miktarının tüketici talebini karşılayıp karşılamayacağına ilişkin soru üzerine, ülkede hayvan sayısında ciddi bir artış olduğunu, bu konuda sıkıntı yaşanmayacağını ifade etti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow