hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Bankada para unutanlara 4 ay süre!..

    Bankada para unutanlara 4 ay süre..
    expand

    Bankalar, bir takvim yılı içinde zaman aşımına uğrayan ve tutarı 50 lira ve üzerindeki mevduat, katılım fonu, emanet ve alacakları şubat ayı başından itibaren 4 ay süreyle kendi internet sitelerinde ilan edecek.

    Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) "Mevduat ve Katılım Fonunun Kabulüne, Çekilmesine ve Zaman aşımına Uğrayan Mevduat, Katılım Fonu, Emanet ve Alacaklara İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği", Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

    Yönetmeliğin, "özel fon havuzları" başlıklı 7'inci maddesinin 1'inci fıkrasında yapılan düzenlemeye göre, katılım bankaları, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nca tespit edilen vade ve türlerine bağlı kalmaksızın önceden belirlenmiş projelerin veya diğer yatırımların finansmanında kullanılmak üzere müstakil hesaplarda fon toplamak suretiyle vadesi bir aydan az olmayan özel fon havuzları oluşturabilecek.

    Önceki düzenlemede fon havuzları oluşturmada vade en az 3 ay olarak belirlenmişti.

    Yönetmeliğin, "zaman aşımına uğrayan mevduat, katılım fonu, emanet ve alacaklar" başlıklı 8'inci maddesinin ikinci fıkrasında yapılan düzenleme ile zaman aşımında bankaların ilan süresi 3 aydan 4 aya çıkartıldı.

    Buna göre, bankalar bir takvim yılı içinde zaman aşımına uğrayan, tutarı 50 lira ve üzerindeki her türlü mevduat, katılım fonu, emanet ve alacakların hak sahiplerini, başvuruda bulunmadıkları takdirde hesaplarının TMSF'ye devredileceği hususunda, izleyen takvim yılının Ocak ayı sonuna kadar iadeli taahhütlü mektupla uyaracaklar.

    Söz konusu mevduat, katılım fonu, emanet ve alacaklar ile 50 liranın altındaki her türlü mevduat, katılım fonu, emanet ve alacaklar Şubat ayının başından itibaren bankanın kendi internet sitesinde liste halinde 4 ay müddetle ilan edilecek.

    İlan edilen zaman aşımına uğramış her türlü mevduat, katılım fonu, emanet ve alacakların Haziran ayının 15'inci gününe kadar hak sahibi veya mirasçıları tarafından aranmayanlar, faiz ve kar payları ile birlikte Haziran ayı sonuna kadar TMSF'nin Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'ndaki veya Fon Kurulu tarafından belirlenecek bankalar nezdindeki hesaplarına devredilecek.

    Kiralık kasalardaki kıymetler için zaman aşımı, kasa kira bedelinin en son tahsil edildiği ya da kasanın en son açıldığı tarihten itibaren başlayacak.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow