hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Enflasyon neden 17 dakika erken açıklandı?

    Enflasyon neden 17 dakika erken açıklandı
    expand

    Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), dün açıklanan enflasyon verilerinin bazı görsel medya organlarında erken yayımlanmasının sebebinin; prosedür dışında verilerin erken yüklenmesi ve serbest bırakılması olduğunu bildirdi.

    Kurumun, bu durumun tekrarlanmaması için istatistik üretim ve yayımlama süreçleri ve ilgili yazılımlarda gerekli tedbirleri almaya başladığı kaydedildi.

    TÜİK'ten yapılan yazılı açıklamada, TÜİK'in 2005 yılından itibaren resmi istatistik üretim sürecinde planlı döneme geçtiği ve ilgili bütün kesimlerin veriye eş zamanlı erişimini teminen her yılın Aralık ayında bir sonraki yılın Haber Bülteni Yayımlama Takvimi'ni kamuoyu ile paylaştığı ifade edildi.

    Haber Bülteni Yayımlama Takvimi'nde bulunan araştırmalardan iki tanesi olan TÜFE ve ÜFE sonuçlarının da ilgili ayı takip eden her ayın 3'üncü gününde veya 3'üncü günün resmi tatil olması durumunda takip eden ilk iş gününde saat 10.00'da haber bülteniyle kamuoyuna açıklandığı hatırlatılan açıklamada, şöyle denildi:

    "Kurumumuz istatistik üretimini ve yayımlanmasını bilişim süreçleri bazında belirli bir sisteme bağlamıştır. Bu çerçevede haber bültenlerini ve ilgili istatistik tablolarını kamuoyu ile eş zamanlı paylaşabilmek amacıyla bir yazılım geliştirilmiştir. Bu yazılım çerçevesinde gerek haber bülteninin gerekse haber bültenini oluşturan ilgili istatistiki tabloların saat 10.00'da serbest bırakılması gerekmektedir.

    Kasım ayına ilişkin TÜFE ve ÜFE sonuçlarının bir kısmının 3 Aralık 2012 tarihinde haber bülteni yayımlama saatinden 14 dakika önce saat 09.46'da bir haber ajansı kaynak gösterilerek görsel medyada tarafından yayımlandığı gözlenmiştir.

    Bu durum üzerine Kurumumuz veri yayımlama sürecinin tamamını tetkik etmiş ve haber bülteninin saat 10.00'da zamanında yayımlandığını, ancak web sitemizde bir başka yerde bulunan aynı konu ile ilgili istatistik tablolarında bir kısım enflasyon verisinin saat 10.00'dan önce serbest bırakıldığını tespit etmiştir."

    İstatistiksel verilere saat 10.00'dan önce ulaşılması konusunun her yönüyle aratıştırıldığı belirtilen açıklamada, dünkü enflasyon verilerinin erken açıklanmasının sebebinin "ilgili istatistik tablolarının bir kısmının saat 10.00'da yayınlanmasını sağlamak amacıyla belirtilen prosedür dışında verinin erken yüklenmesi ve serbest bırakılması olduğunun belirlendiği" bildirildi.

    TÜİK açıklamasında, "Kurumumuz bu durumun tekrarlanmaması için istatistik üretim ve yayımlama süreçleri ile ilgili yazılımlarda gerekli tedbirleri almaya başlamıştır" denildi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow