hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Özel sektörün yurtdışı kredi borcu arttı

    Özel sektörün yurtdışı kredi borcu arttı
    expand

    Özel sektörün yurt dışından sağladığı uzun vadeli kredi borcu, ekim ayı sonunda bir önceki ay sonuna göre 2,1 milyar dolar artışla 130,9 milyar dolar oldu.

    Merkez Bankası 2012 yılı ekim ayına ait özel sektörün yurt dışından sağladığı kredi borcuna ait gelişmeleri yayımladı.

    Ekim ayı sonu itibariyle, özel sektörün yurtdışından sağladığı uzun vadeli kredi borcu, 2011 yıl sonuna göre 4,4 milyar dolar, bir önceki ay sonuna göre ise 2,1 milyar dolar artışla 130,9 milyar dolar düzeyinde gerçekleşti.

    Borçluya göre dağılım incelendiğinde, bir önceki yıl sonuna göre bankaların kredi biçimindeki borçlanmaları 2,5 milyar dolar azaldı.

    Tahvil ihracı biçimindeki borçlanmaları 4,4 milyar dolar, bankacılık dışı finansal kuruluşların kredi biçimindeki borçlanmaları ise 1 milyar dolar arttı. Söz konusu dönemde finansal olmayan kuruluşların kredi biçimindeki borçlanmaları 367 milyon dolar, tahvil ihracı şeklindeki borçlanmalarında ise 500 milyon doları artış kaydedildi.

    Alacaklıya göre dağılım incelendiğinde, Ekim sonu itibariyle tahvil hariç toplam kredi borcunun yüzde 90,1'ini oluşturan özel alacaklılara olan borç bir önceki yıl sonuna göre 799 milyon dolar azaldı. Yüzde 9,9'unu oluşturan resmi alacaklılara olan borçlar ise 392,8 milyon dolar arttı.

    Finansal olmayan kuruluşların, 2012 yılı ekim ayı sonu itibariyle Türkiye'de yerleşik bankaların yurtdışı şube ve iştiraklerinden sağlamış oldukları kredi stoku 2011 yıl sonuna göre 1,4 milyar dolar azalarak 20,4 milyar dolar olurken, yabancı ticari bankalardan sağlamış oldukları krediler 228,1 milyon dolar azalarak 37 milyar dolar olarak gerçekleşti.

    Döviz kompozisyonuna bakıldığında, özel sektörün yurtdışından sağladığı 130,9 milyar dolar tutarındaki uzun vadeli kredi borcunun yüzde 59,5'i dolar, yüzde 35,1'i euro ve yüzde 5,4'ünün ise diğer döviz cinslerinden oluştu.

    Özel sektörün yurtdışından sağladığı uzun vadeli kredi borcunun, ekim ayı sonu itibariyle sektör dağılımı incelendiğinde, toplam borcun yüzde 61,9'unu oluşturan finansal olmayan kuruluşların yurtdışından sağladığı 81 milyar dolar tutarındaki borcun, yüzde 58,5'i hizmetler sektörü, yüzde 40,7'si sınai sektörler ve yüzde 0,8'i de tarım sektörü tarafından kullanıldı.

    Özel sektörün yurtdışından sağladığı toplam kredi borcu, ekim ayı sonu itibariyle kalan vadeye göre incelendiğinde, 1 yıl içinde gerçekleştirilecek olan anapara geri ödemelerinin toplam 65,2 milyar dolar tutarında gerçekleşti.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow