hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Doğalgazda herkes serbest tüketici

    Doğalgazda herkes serbest tüketici
    expand

    Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren konut tüketicileri (evsel tüketiciler) hariç olmak üzere doğalgazda serbest tüketici limitini sıfırladı.

    AA muhabirinin edindiği bilgiye göre Kurul, konut tüketicileri için serbest tüketici olma sınırını yılık 300 bin metreküp olarak belirlerken, tüketim miktarına bakılmaksızın, elektrik ve ısı enerjisi üreten kojenerasyon tesisi sahibi kişiler ve kullanıcı birliklerinin serbest tüketici statüsünde olması kararlaştırıldı.

    Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan EPDK Başkanı Hasan Köktaş, serbest tüketicinin, kullanacağı enerjinin miktarını ve fiyatını tedarikçisi ile yapacağı pazarlıkla ve ikili anlaşmayla alabilen tüketici anlamına geldiğini belirterek, şunları söyledi:

    "Kurumumuz tarafından serbest tüketici limitlerinin her yıl düşürülmesi doğalgaz sektöründe rekabetçi bir piyasa yapısının kurulmasına yönelik önemli bir aşamadır. Serbest tüketici limitlerini düşürmemizin tüketiciler ve tedarikçiler açısından birçok faydası var.

    Piyasadaki enerji tedarikçileri ve serbest tüketicilerin sayısı arttıkça, tedarikçiler, rekabet ortamında hem hizmetleri geliştirme hem de maliyetleri düşürerek daha ucuza doğalgaz ve elektrik satmak durumunda kalıyor. Doğalgazda bugün büyük ölçekli tüketiciler serbest tüketici olmanın imkanlarından yararlanıyor. Mevcut piyasada BOTAŞ dışındaki özel tedarikçi sayısı ve gaz ithalat miktarları arttıkça serbest tüketici uygulamasının etkinliği de artacaktır."
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow