hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Piyasaların gözü ABD ve Avrupa'da

    Piyasaların gözü ABD ve Avrupada
    expand

    Bu hafta bayram tatili dolayısıyla 2,5 gün işlem yapılacak yurt içi piyasalarda ABD'de şirket karları ve Avrupa krizine yönelik açıklamalar yakından izlenecek.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Küresel piyasalarda geçtiğimiz haftanın son işlem günü haftanın bütün kazançlarının geri verildiği, sert satış baskılarının hakim olduğu görüldü. Bu hafta için ise analistler ABD'de şirket karları ve Avrupa krizine yönelik haber ve açıklamaların piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını belirtiyor.

    Geçtiğimiz haftanın son işlem gününde ABD'de açıklanan şirket karlarının beklentileri karşılamaması ve artan kar satışlarının etkisiyle Dow Jones endeksi 21 Haziran'dan bu yana en sert düşüşünü gerçekleştirerek günü yüzde 1,52 oranında değer kaybıyla kapattı. 

    Avrupa tarafında da liderler zirvesinden piyasaların beklediği somut açıklamaların gelmemesi ve İspanya'nın resmi yardım talebi konusundaki belirsizliklerin devam etmesiyle hisse senedi piyasalarındaki düşüşler yüzde 0,70 ile yüzde 2,30 arasında gerçekleşti. Almanya'da DAX endeksi günü yüzde 0,76 oranında değer kaybıyla kapatırken haftalık bazda ise son gün kayıplarına rağmen yüzde 2,05 oranında değer kazandı.

    Tarihinin en yüksek 3. kapanışı

    Yurt içinde ise not artırım beklentisinin sıcak kalmaya devam etmesiyle küresel piyasalardan pozitif yönde ayrışmanın geçtiğimiz haftanın son işlem gününde belirginleştiği görüldü. Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in 8 Kasım'da İstanbul'da yapacağı toplantı öncesinde not kararının açıklanabileceği beklentisiyle İMKB 100 endeksi geçtiğimiz hafta önceki hafta kapanışına göre
    yüzde 1,68 oranında yükselerek 70.774 puanla haftalık bazda tarihinin en yüksek 3. kapanışını gerçekleştirdi. 

    Tahvil-bono piyasasında ise Merkez Bankası'nın perşembe günkü toplantısında temkinli duruşunu devam ettirmesinin ardından enflasyon tehdidinin azalacağı beklentisi ile alıcılı seyir devam etti ve gösterge tahvilin bileşik faizi haftayı yüzde 7,28'den tamamladı.

    Bu hafta bayram tatili dolayısıyla 2,5 gün işlem gerçekleştirilecek İMKB için analist raporlarında, genel olarak kar satışlarının etkisini artırabileceği ancak pozitif görünümün devam edeceği beklentisinin ağır bastığı görülüyor.
    Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:
    14.30 Türkiye, TCMB ekim ayı 2. dönem beklenti anketi
    17.30 Türkiye, eylül ayı merkez yönetim borç stoku

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow