hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Rus Sberbank Denizbank'ı aldı

    Rus Sberbank Denizbankı aldı
    expand

    Geçen yıl yaz aylarından bu yana satış sürecinde bulunan Fransa-Belçika ortaklığı Dexia'nın bünyesindeki Denizbank, bu kez Rusya'nın en büyük bankası Sberbank'a satılıyor.

    Hürriyet'in haberine göre, Dexia, Denizbank'ın satış süreci ile ilgili olarak Sberbank ile münhasırlık anlaşması imzaladığını ve satış sözleşmesinin en kısa sürede imzalanması konusunda karar aldığını açıkladı.

    Denizbank'ın KAP'a gönderdiği Dexia açıklamasında da şöyle denildi:

    "İlgili alıcılarla sürdürülmüş olan stratejik değerlendirme çalışmaları akabinde verilen nihai teklif sonucunda Dexia S.A. ve Sberbank bugün (dün) Denizbank'ın satışı hakkında görüşmelerde münhasırlık konusunda anlaşmışlardır. Taraflar mümkün olan en kısa süre içerisinde satış sözleşmesini imzalamak konusunda karar almışlardır. Bu anlaşma Dexia'nın 2011 yılı sonbaharında açıkladığı satış planının önemli bir adımıdır."

    Defter değerinin 1.5 katı

    Satış fiyatı konusunda kesin bir rakam öğrenilememesine karşın Sberbank'ın, Denizbank'ın defter değerinin 1.5 katı üzerinde teklif vermeyi kabul ettiği konuşuluyor.

    Denizbank'ın piyasa değeri 11.6 milyar lira civarında bulunuyor. Bankanın defter değeri ise 6.81 milyar lira düzeyinde. Bu fiyatın 1.5 katı dikkate alındığında fiyat 10.2 milyar liraya denk geliyor. Bu fiyat ise mevcut piyasa değerinin yaklaşık olarak yüzde 11 altını işaret ediyor.

    Yüzde 10 iskontolu

    Denizbank hisseleri defter değerinin 2.56 kat üstünde işlem görüyor. Denizbank hisseleri, değerinin çok altında teklif gelmesiyle dün İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda gün içinde yüzde 10'u aşan oranda hızlı değer kaybetmesi dikkat çekti.

    Ancak Denizbank hisseleri kapanışa yakın toparlanarak gün sonunda yüzde 0.28 değer kaybıyla 17.75 liradan işlem gördü. Mayıs ayının başında National Bank of Qatar ile birlikte Denizbank ile ilgilendiğini açıklayan Sberbank fiyat konusunda anlaşılamadığı için teklifini o günlerde geri çektiğini duyurmuştu.

    19 Ekim'de satışa çıkmıştı

    Dexia Yönetim Kurulu, 19 Ekim 2011'de Dexia Grubu'nun Denizbank'taki hisselerinin tamamının satışına ilişkin sürecin başlatılmasına karar vermişti.

    Bu açıklamanın ardından Denizbank satış ihalesine Rus Sberbank'ın yanısıra farklı ülkelerden çeşitli finans grupları teklif vererek ilgilenmişler ancak devam eden global kriz dalgasının de etkisiyle taraflar anlaşma sağlayamadığı için söz konusu teklifler uzun süre havada kalmıştı.

    Rusya'nın en büyük bankası Sberbank'ın CEO'su German Gref, en son dün çıkan Kommersant gazetesinde, Denizbank ile yeniden ilgilendiklerini söylemişti.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow