hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    BDP'den nefret suçları için yasa teklifi

    BDPden nefret suçları için yasa teklifi
    expand

    BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık, "nefret suçlarının önlenmesi" için kanun teklifi verdi. Öte yandan, TBMM Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinde Medyanın Rolü Alt Komisyonu da medya temsilcileriyle İstanbul'da biraraya geldi.

    Sakık, Türk Ceza ve Basın kanunlarında değişiklik yapan kanun teklifini, TBMM Başkanlığına sundu.

    Teklife göre, halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama kapsamında verilen hapis cezaları, paraya çevrilemeyecek, zamanaşımına uğramayacak. Bu suçların konusunu oluşturan fiillerin tanımı, nefret suçları, ırkçı ve etnik ayrımcılığa karşı Türkiye'nin taraf olduğu uluslararası, ulusalüstü sözleşme hükümleriyle çatışamayacak.

    Basın özgürlüğü, demokratik ilkeler göz önüne alınarak, nefret suçları, ırkçı ve etnik ayrımcılığa karşı Türkiye'nin taraf olduğu uluslararası ve ulusalüstü sözleşme hükümleriyle çatışan hallerde sınırlanabilecek.

    Teklifin gerekçesinde, iç hukuk ve uluslararası hukukun, nefret söylemlerini suç olarak kabul ettiği ifade edilerek, "Uygulamalar göstermektedir ki ülkemizde mevcut yasal mevzuat nefret suçlarını önleme ve cezalandırma hususunda yetersiz kalmaktadır. İvedilikle, nefret suçları, ırkçı ve etnik ayrımcılığa karşı ayrı bir yasal mevzuat ihdas edilmelidir" denildi.

    Kadın erkek fırsat eşitliğinde medyanın rolü

    Öte yandan, TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu bünyesinde kurulan "Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinde Medyanın Rolü Alt Komisyonu" da medya temsilcileriyle İstanbul'da biraraya geldi. Ihlamur Kasrı'ndaki toplantıda konuşan Komisyon Başkanı ve AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Doç. Dr. Zeynep Karahan Uslu, medyanın, cinsiyet eşitliğinin sağlandığı bir Türkiye'ye ulaşmakta hayati öneme sahip olduğunu belirterek, "Medyadaki söylemin cinsiyet eşitlikçi söylem olması gerekir. 'Toplum ne istiyorsa biz onu yapıyoruz' anlayışı doğru değildir" dedi.

    Toplantıya katılan TV ve gazetelerin genel yayın yönetmenleri, köşe yazarları, internet ve haber ajansı temsilcileri de cinsiyet ayrımcılığına karşı alınabilecek önlemlerle ilgili önerilerini dile getirdiler.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow