hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Yatay mobbinge dikkat!

    Yatay mobbinge dikkat
    expand

    Mobbingin (iş yerinde duygusal, psikolojik taciz, zorbalık) dikey, yatay ve düşey olmak üzere 3 türü olduğunu söyleyen Mobbing İle Mücadele Derneği (MOB-DER) Antalya Temsilcisi Dr. Mehmet Ozan Uzkut, üstün asta uyguladığı düşey mobbingin en fazla şikayet edilen tür olduğunu, iş arkadaşlarının birbirine uyguladığı yatay mobbingin ise çoğu kimse tarafından fark edilemediğini kaydetti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    MOB-DER İl Temsilciliği'nin geçen aralık ayında faaliyetine başlamasına rağmen 100'e yakın şikayet aldığını ifade eden Dr. Mehmet Ozan Uzkut, 'İletişimin önce tek taraflı, sonra çift taraflı kesilmesi' olarak açıkladığı mobbingin, dikey, yatay ve düşey olmak üzere 3 türe ayrıldığını söyledi. Dr. Uzkut, "Düşey, üstün asta uyguladığı; yatay, iş arkadaşlarının birbirine uyguladığı, dikey ise astın üste uyguladığı mobbing türüdür. Bunlardan en fazla şikayet konusu olan düşey mobbingdir. Türkiye genelinde 15 bin civarında düşey mobbing şikayeti var" dedi.

    Dikey mobbingin ender rastlandığını, yatay mobbingin ise çoğu kimse tarafından fark edilmediğini vurgulayan Dr. Mehmet Ozan Uzkut, mobbingin 3 aşaması olduğundan bahsetti. Birinci aşamada kişinin kendini mutsuz hissettiğini ve işe gitmek istemediğini, ikinci aşamada ise panik atak ve depresyon sıkıntılarının baş gösterdiğini kaydeden Dr. Uzkut, üçüncü aşamanın istifa, intihar ve toplu cinayet vakalarına neden olabileceğine dikkati çekti.

    Dr. Mehmet Ozan Uzkut, kendilerine yapılan 100'e yakın şikayetten sadece 10'unun mobbing olduğunun belirlendiğini söşyedi. Dr. Uzkut, bunlarla ilgili çeşitli takip yöntemleri uyguladıklarını, önlenememesi durumunda yargı yoluna başvurduklarını belirtti.

    Dernekte psikiyatri uzmanı, patolog, öğretmen ve avukat ile birlikte 5 kişilik bir ekip oluşturduklarını kaydeden MOB-DER İl Temsilcisi Dr. Mehmet Ozan Uzkut, mobbing ile ilgili başvuruları da yazılı olarak aldıklarını söyledi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow