hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Vampirler gibi kan bekliyorum"

    Vampirler gibi kan bekliyorum
    expand

    2 yıldır kemik iliği hastalığıyla mücadele eden usta sunucu Orhan Boran'ın "acil kan arıyorum, 2 haftada bir kana ihityacım var" sözlerinden sonra Kızılay harekete geçti ve usta oyuncunun kan ihtiyacını üslendi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yaklaşık 2 yıldır kemik iliği hastalığıyla mücadele eden usta sunucu Orhan Boran (84) bugün "Saba Tümer'le Bugün" programına evinden yapılan bağlantıyla konuk oldu.

    Usta oyuncu Orhan Boran, 2.5 yıldır mücadele ettiği hastalığı hakkında şöyle konuştu; "Benim iki hafta aralıkla taze kan almam gerekiyor. Dört gözle vampirler gibi kan alacağım günü bekliyorum. Kan bulunamadığım zaman iştahım kesiliyor, halsiz kalıyorum ve uyku düzenim bozuluyor. Kan grubum A rH negatif. Oğlum Burak Boran beyin cerrahıdır. Başta hastalığım anlaşılamadı. Miyolofibrosil dediler. Yani kemik içindeki ilikler işe yaramaz hale gelmiş. Bir çok tetkik yapıldı. Ve sonunda anlaşıldı ki belirli periyotlarla taze kan almam gerekiyor.

    Bu hastalıkla 2.5 yıldır mücadele ediyorum. Hakkımda haberler çıktıktan sonra o kadar çok arandım ki anlatamam. Birden bire gönüllü patlaması yaşadık. Gönül'ü de beni de serseme çevirdi bu ilgi. Ben unutuldum gittim zannediyordum. Ağlayarak benim kanımı da alın diye yalvaran insanlarla karşılaştım.

    Ağrı'dan arıyorlar. Diyarbakır'dan arıyorlar. Biz kendi imkanımızla geliriz diyorlar. Şimdi 15 günde bir gidip kan alıyorum. Taşıma suyla değirmen döndürmeye çalışıyoruz.."

    Kızılay harekete geçti

    Orhan  Bora'nın bu açıklamalarının ardından Türk Kızılayı harekete geçti. Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar'ın talimatıyla Kan Hizmetleri uzmanları, Orhan Boran'ın İstanbul'da tedavi gördüğü Medeniyet Üniversitesi Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ndeki doktorları ile eşi Güler Boran'a ulaştı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Güler Boran, eşinin kemik iliği rahatsızlığı nedeniyle yaklaşık 2 yıldır süren tedavisi kapsamında 15 günde bir 2 ünite 'A RH Negatif' verildiğini, bu durumun hayatı boyunca devam edeceğini belirtti. Güler Boran, tedavi kapsamında dönem dönem kan bulmakta zorlandıklarını söyledi.

    Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar'ın talimatıyla, duayen sunucu Orhan Boran'ın tedavi sürecinin aksamaması için, ihtiyacı olan ayda 2 kez 2'şer ünite A RH Negatif kanı Türk Kızılayı Kan Hizmetleri Müdürlüğü temin edecek.

    Türk Kızılayı, ülkemizin yıllık 1 milyon 800 bin ünite olan kan ihtiyacını karşılamak için 2005 yılından bu yana Sağlık Bakanlığı ile  'Ulusal Güvenli Kan Temini Programı'nı başarıyla yürütüyor.

    Güvenli Kan Temini Programı'nın temel hedeflerinden biri kanın gönüllü, sürekli ve bilinçli bağışçılardan elde edilmesidir. Bu kapsamda toplumumuzu gönüllü ve sürekli kan bağışında bulunmaya teşvik etmek amacıyla eğitim ve bilinçlendirme çalışmaları yürütülüyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow