hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Amerika mormon başkana hazır mı?

    Amerika mormon başkana hazır mı
    expand

    Amerika'da başkanlık seçimleri yaklaşırken, Cumhuriyetçi Parti'nin aday adaylarından biri Mormon. O nedenle Amerika bu seçimlerde Mormonluk nedir, ne değildir bunu tartışıyor. Nevşin Mengü'nün hazırladığı Beyaz Saray yolunda din savaşları dizisinde Mormon cemaatine yakından bakmayı sürdürüyoruz.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Amerikalılar'ın en çok kafasını kurcalayan adaylardan biri Mitt Romney. Romney konusunda kuşku çok. Çünkü Mitt Romney bir mormon. cemaatin yüzyıl kadar öncesine kadar hala çokeşliliğe izin veriyor olması, hakkında çok az şey bilinen cemaati Amerikalıların gözünde daha kuşkulu hale getiriyor. Bir mormon papazı Jeff Holmstead bugün mormonların nasıl yaşadığını anlatıyor.

    Mormon papaz Jeff Holmstead cemaat üyelerinin çay ve kahve içmediğini, sigara ve alkol kullanmadığını ve buna "aklın sesine uymak" dediklerini anlatıyor. Holmstead "Seks bize göre evli bir kadın ve erkek arasında olduğunda harika bir şeydir. Evlilik dışı sekse karşıyız, Tanrı'nın onayladığı bir şey değil. Tüm cemaat üyelerimize günde pek çok kez dua etmeleri için çağrıda bulunuruz. Bizde dua etmek İslam'daki kadar sistematik değil, cemaat üyeleri içinden geçtiği zaman içinden geçtiği gibi dua edebilir. Her akşam ailece hep beraber diz çöker birlikte dua ederiz, İncil okuruz" diyor. 

    Papazlık geçici bir görev 

    Mormon kilisesinde hiyerarşi daha farklı. Kilisenin başı Salt Lake'de. Kilisenin başının tanrıdan ve İsa'dan direk talimatlar alan peygamber olduğuna inanılıyor, onun da tıpkı İsa'nın olduğu gibi 12 havarisi var.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Papazlık mormonlukta geçici bir görev. Cemaat üyeleri 5 er yıllığına geçici görevle papazlık görevini üstleniyor. Mesela Jeff Holmstead, aslında bir emlakçı, her boş vaktinde ise gelip kilise için çalışıyor.

    Sürekli gönüllü hizmet

    Papazların yanısıra cemaat üyelerine düşen de pek çok görev var.

    Araştırmacı Ram Cnaan Pew, "hizmete çağırılma diye bir kavram" olduğunu belirten Pew şöyle konuşuyor: "Her cemaat üyesi belli bir aşamada kiliseden hizmet çağrısı alıyor. Mesela cemaat üyelerinden eğitmenlik yapması istenilir, çocuk izci gruplarına rehberlik etmesi olabilir, basket takımını çalıştırmak olabilir.Ne olursa olsun cemaat üyeleri bir şekilde boş zamanlarında diğerleri için çalışıyor.pek çok cemaatte üyeler gönüllü işler yapar ama mormonlarda cemaatin yüzde 9'u sürekli gönüllü hizmet veriyor ve kiliseden gelen hizmet çağrısını hiçbir zaman geri çevirmiyor.

    Kadınlar papaz olamıyor ama cemaatte düzenli sohbet toplantıları çok önemli. Bu toplantıları düzenlemek genellikle kadın cemaat üyelerinin işi. Mormonlar, dışarıdan oldukça içe kapalı görünüyor. Çünkü vakitlerinin çoğunluğunu cemaat içinde, kilisede geçiriyorlar. 

    Kazançların yüzde 10'u kiliseye  

    Kilisede yapılan gönüllü işlerin yanısıra bir de cemaatin kiliseye ödediği yüklü aidatlar var. Ortalama dindar bir Amerikalı'nın kilisesine ödediği aidat kazancının yüzde 1'i civarında, mormon cemaat üyeleri ise kazançlarının yüzde 10'unu kiliseye bağışlıyor. Bu para ihtiyacı olan cemaat üyelerine dağıtılıyor ama bu kadar değil. Mormonlar için dünyanın her yanında olmak çok önemli.

    Amerika'nın mormonlarla imtihanı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Siyasette Amerika'nın mormonlarla imtihanı ise belki de çok yakında gerçekleşecek. Mitt Romney Cumhuriyetçilerin adayı olursa, pek çok evanjelist Hristiyan, uzak durdukları cemaatten bir adayı desteklemek zorunda kalacak. Eğer Romney, Obama karşısında galip gelirse, Amerika'nın ilk kez Mormon bir başkanı olacak.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow