hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Avrupa'nın tarihi davasının 5 günlük seyri

    Avrupanın tarihi davasının 5 günlük seyri
    expand

    Tarihe Avrupa'da ırkçılığın tavan yaptığı olay olarak geçecek, Norveç'te 77 kişiyi öldüren aşırı sağcı Anders Breivik'in davasının ilk etabı sona erdi. 5 günün sonunda akılda, Breivik'in ırkçı açıklamaları ve manifestosunun izletildiği sırada ağlaması kaldı.

    Norveç gibi sakin bir ülkede 77 kişiyi öldürerek, ülkenin İkinci Dünya Savaşından bu yana en büyük saldırısını düzenleyen Anders Behring Breivik'in davasının ilk haftası tamamlandı. Avrupa aşırı sağın yükselişinin bir göstergesi olarak da görülen dava tüm dünya tarafından da yakından izlendi. Davanın başlangıcı, aşırı sağcı Breivik'in savunmasını yaptığı ana kadar canlı verildi.

    Bütün duruşmalara siyah takım elbisesi ve beyaz gömleğiyle gelen Breivik, sadece kravatını değiştirdi. İlk iki gün elleri güvenlik görevlileri tarafından çözüldükten sonra, yerine aşırı sağcı selamı vererek oturdu. Daha sonra mahkeme başkanının uyarısı üzerine bu selamı yapmadı.

    Norveçli aşırı sağcı, ilk gün, "Suçumu kabul ediyorum ama bunların hepsi nefsi müdafaydı" dedi. İlerleyen günlerde saldırılara ilişkin detaylar vermeye başladıkça açıklamalarının boyutu da şiddetlendi.

    Breivik, "İmkan olsa tekrar yaparım" diyerek gerçekleştirdiği saldırıları savundu. Breivik, 69 kişiyi öldürdüğü Utoya Adası'na geldikten hemen sonra gençlere ateş etmeye başladığını, karşısına çıkanların, "yapma, yapma" diye bağırdıklarını büyük bir soğukkanlılıkla anlattı. Çoğu zaman, kurban yakınları Breivik'in anlattıklarından rahatsız olduğu gözlendi.

    5 günlük duruşmada akılda kalan sahnelerden biri de, aşırı sağcı Breivik'in hayat görüşünü ve saldırıları neden düzenlediğini anlatan videonun gösterimi sırasında ağlaması oldu.

    Dava da bir de hakim krizi yaşandı. Baş hakim, internette "Bu davada tek adil netice, ölüm cezasıdır" yorumunda bulunan Danışman Hakim Thomas Indreboe'yi davadan uzaklaştırdı. Gerekçe olarak da, mahkemenin güvenilirliğini sarstığını belirtti. Norveç yasalarında ölüm cezası bulunmuyor.

    77 kişiyi katleden Anders Behring Breivik ise, dava sonunda suçlu bulunduğu takdirde, 21 yıl hapis cezası alacak. Ancak mahkeme, toplum için hala tehdit oluşturduğuna kanaat getirirse, cezası ömür boyu hapse çevrilebilecek. Breivik, başkent Oslo'da bombalı saldırıda 8, Utoya Adası'nda da 69, toplam 77 kişiyi öldürmüştü. Aşırısı sağcı Brevik'in davası 10 hafta sürecek.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow