hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Önce kürtaj sonra koruma

    Önce kürtaj sonra koruma
    expand

    Cinsel istismarına uğradığı halde korunma altına alınmayan 14 yaşındaki Z.K. için Bakan Fatma Şahin'e seslenen ama sesi duyulmayan emekli hâkim, "Kürtaj için geç kalınmasın" dedi. Emekli H kim Kurtoğlu, küçük Z.K. nın korunması için mayısta Bakan Şahin e e-mail yollamıştı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Radikal'in haberine göre Edirne’de hayatını sürdüren emekli idare hâkimi Nilgün Kurtoğlu, geçen nisan ayında, cinsel istismarına uğradığı halde korunma altına alınmayan Z.K.’nin çığlığını işiten tek kişiydi. Aile ve Sosyal Potikaları Bakanı Fatma Şahin ’e “Bu çocuğu koruyun” diye e-posta attı. Kurtoğlu’nun bu e-postası karşılık bulamadan Z.K. bu kez tecavüz sonucu hamile kaldı. Kurtoğlu şimdi öncelikle kürtaj yapılması, ardından Z.K. ve ailesinin korunması gerektiğini söylüyor. 

    Ağır ihmal var, devlet kusurlu

     Ben halen hâkim olsam ve bu dava tazminat istemiyle önüme gelseydi, idare açısından hiç iyi olmazdı. Çünkü bu olayda, korunma istenmemiş ve dolayısıyla çocuk korunmamış. Bu korunamama nedeniyle mağduriyet yaşamış. Devletin çocuğu koruması gerekiyordu. Aile çocuğu koruyamıyor. O zaman çocuğu korumak idarenin göreviydi. İdare, yükümlüklerini yerine getirmek zorundaydı. Ağır bir ihmal var. Çok üzücü… 

    Kesilen tazminat caydırıcı olmalı

    Tazminat davasının temeli, caydırıcı olmasıdır. Öyle bir tazminata hükmedilir ki, bir daha idare o ihlali yapmaktan cayar ve önlemlerini alır. O tazminat çok ağırdır. Öyle düşünmek istemiyorum ama maalesef öyle: Bu olayda tüm idareler kusurludur. Ben tüm çocukların korunmayı hak ettiklerini düşünüyorum. Hayata kırık dökük başlamamalılar. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Derhal kürtaj

    Çocuğunu neden korunmadığı sorusuna idarenin cevap vermesi gerekiyor. Sonuçta idarenin kendi personelini sürekli eğitmesi, yeni olasılıklara hazırlaması, farkındalık yaratması gerekiyor. Sınırlarımızı artık ulusal hukuk değil, uluslar arası hukuk belirliyor. Zannediyorum ki idare herhalde bundan sonra çocuğu koruma altına alacaktır. Ailesi kendini koruyamıyor ki çocuğunu koruyabilsin. Çocuğun derhal kürtaj yapılması lazım. 

    Ailenin de korunması gerek

     Bu çocuk 14 yaşında ve hamile… Eğitim hakkı elinden alındı. Çocuk doğurma kararı alınırsa hamile olduğu için okula gidemeyecek. Sonra çocuğu doğurur doğurmaz da satılacak. Umudum o ki koruma kararı çıkar, çocuk kürtaj olur, ruhsal tedaviye alınır. Ailenin de korunması gerekiyor. Evine para girmeyen ve 10 kişinin yaşadığı bir ortamda ne bekliyor bu insanları? Fuhuş ve uyuşturucu…

    ‘E-mailim Bakan Fatma Şahin ’in önüne bile gitmemiştir...’ Emekli idare hâkimi Nilgün Kurtoğlu: “Ben devletin birinci görevinin çocuklar ve yaşlıları korumak olduğunu düşünüyorum. Yetişkin bir kadın bunu yaşarsa baş eder. Çocuk bir şey yapamaz. Hele ki bu çocuk dezavantajlı durumdadır, işitme engellidir. Ben kamu görevlilerinin hiç birinin kötü niyetle yaptıklarını düşünmüyorum. Vahametin farkına varamadıkları için bu sonuca yol açılmış olabilir. Bakan Fatma Şahin ’e de kızmıyorum. Her e-postayı okuyamaz. Kadrosunda kim görevliyse onu okurlar ve önüne koyarlar. Önüne bile gitmemiştir. Kavrayamadılar olayı. Neye yol açtıklarının farkında bile değiller.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Devleti mahkûm etti

    Emekli İdare Hâkimi Nilgün Kurtoğlu, daha önce de devletin yaşam hakkını koruyamamasıyla ilgili kararlar almıştı. ‘Hayata Dönüş’ operasyonunuyla ilgili iki bakanlığın 109 bin lira tazminata mahkûm edildiği davada tazminatı az bulup şerh koydu. 1980’de evi basılarak öldürülen Doktor Sevinç Özgüner’in katillerinin 20 yıllık zamanaşımı süresinde bulunamaması nedeniyle açılan tazminat davasında da devleti mahkûm eden heyette yer aldı. Kurtoğlu, ‘kararları geç yazdığı’ iddiasıyla İstanbul ’dan Sakarya’ya sürüldükten sonra emekli olup Edirne’ye yerleşti.

    Mahkemeden kürtaj için karar bekleniyor

    Radikal ’in ‘Devlet bu tecavüze sağır, dilsiz’ diye manşetten duyurduğu skandal, Edirne’de meydana geldi. 14 yaşındaki işitme engelli Z.K., 76 -24 yaşlarında 5 kişinin cinsel istismarına uğradı. Şüpheliler 4 Nisan’da serbest bırakıldı. Savcılık ve Çocuk Şube Müdürlüğü ise yasalar gerektirdiği halde Z.K.’yi koruma altına aldırmadı. Z.K.’yi ve ailesini tanımayan emekli Hâkim Nilgün Kurtoğlu, 22 Mayıs’ta Bakan Fatma Şahin ’e e-posta atarak, çocuğun korunmasını istedi. Fakat Kurtoğlu’nun sesi işitilmedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bir hafta önce, kusma belirtileriyle Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne kaldırılan Z.K.’nin 14 haftalık hamile olduğu, yani ‘korunması’ gereken dönemde, haziran ayında bir kez daha tecavüze uğradığı anlaşıldı. Halen Kadın Doğum Ünitesi’nde tedavi gören Z.K.’nin kürtaj sınırını aştığı ve bu işlem için mahkemeden karar bekleniyor.

    9 kişi gözaltında

    Bu arada, kız çocuğuna cinsel istismarda bulundukları iddia edilen 9 kişi gözaltına alındı.

    Hastaneden polis ekipleri tarafından kısa süreli alınan Z.K, Edirne Emniyet Müdürlüğüne getirildi. Z.K, burada işaret dili tercümanı aracılığıyla kendisine cinsel istismarda bulunduğu iddia edilen kişilerin evlerini tarif etti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bunun üzerine polis ekipleri cinsel istismarda bulundukları iddiasıyla 9 kişiyi gözaltına aldı. Zanlıların emniyetteki sorgusunun ardından Edirne Adliyesi'ne sevk edileceği öğrenildi.

    Z.K, daha sonra yeniden hastaneye götürüldü.

    Öte yandan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin'in talimatıyla olayı incelemek için bir Müsteşar Yardımcısı ve 1. Hukuk Müşaviri'nin görevlendirildiği öğrenildi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow