hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Çin'de "Beyaz Kitap" yayınlandı

    Çinde Beyaz Kitap yayınlandı
    expand

    Çin'de Mao'nun bir zamanlar Kızıl Muhafızlar için hazırlattığı ve bir tür seküler kutsallık kazanan Kızıl Kitabın ardından şimdi de "Beyaz Kitap" yayımlandı. Devlet Konseyi'nin yayımladığı "Beyaz Kitap" ile ülkedeki yargı reformu hakkında yerli ve yabancı kamuoyuna ilk kez ayrıntılı bilgi veriliyor.

    Çin Devlet Konseyi Basın Ofisi tarafından yayımlanan "Yargı Reformu" beyaz kitabında, Çin'in yargı sistemindeki reformlar ile kamu güvenliği, insan hakları ve hukuksal yaptırımların halkın refah düzeyini artırıcı yönde geliştirildiğine vurgu yapıldı.

    Ülkede yargının, dışa açılım sürecinden bu yana ciddi ilerleme kaydettiğine dikkati çekilen beyaz kitapta, Çin'in geleneksel hukuk sisteminin güçlü yanlarına ilave olarak dünya hukuk tarihindeki başarılı örneklerin modern topluma uyarlanmasında elde edilen sonuçlar ele alındı.

    Çin'in son yıllarında ekonomik gelişim hızıyla doğru orantılı olarak halkın adalet arayışında da hızlı değişimler yaşandığının altı çizilen kitapta, "bu yolda yargı sisteminin odak noktasına insan ögesinin koyulması gerektiği" belirtildi.

    Yargı Reformunu anlatan beyaz kitapta, "Çin'in yargı kurumlarının geliştirilmesi ile halkın haklarını ve menfaatini koruma esaslı devlet modelinin geliştirilmesi hedefinde olunduğu" aktarıldı. Beyaz kitapta ayrıca, Yargı Reformunun Çin'in siyasal dönüşüm sürecinin önemli parçalarından biri olduğu vurgulanarak, "Bu sürecin ülkenin ekonomik refah düzeyinin gelişmesi ile doğru orantılı olarak daha dikkatli ve ayrıntılı bir şekilde ele alınacağı" ifadelerine yer verildi.

    Çin'de bir renkle birlikte anılan bir diğer kitap ise Mao Zedong'un Kızıl Kitabıydı. İlk kez 1966 yılında basılan "Kızıl Kitap", 33 bölümden oluşuyordu ve Mao'nun çeşitli toplumsal ve siyasal durumlar üzerine sözlerinden oluşuyordu. Çinlilerin yanlarında taşımak zorunda oldukları Kızıl Kitabın ön sözünde General Lin Piao'nun, "Mao’nun yazdıklarına çalışın, öğretilerini takip edin, verdiği bilgilere göre hareket edin ve onun iyi bir askeri olun” yazılıydı. Bugüne kadar 50 dile çevrilen Kızıl Kitabın, 5 milyar kopyasının basıldığı belirtiliyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow