hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Cezaevi hekimliği geri getirilsin" talebi

    Cezaevi hekimliği geri getirilsin talebi
    expand

    BDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, Prof. Dr. Gençay Gürsoy, Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu ve Halkların Demokratik Partisi Eşbaşkanı Fatma Gök cezaevlerinde süren açlık grevleriyle ilgili basın açıklaması yaptı. Hamzaoğlu, "Her bir cezevine hekim ataması yapılmalı, bağımsız sağlık heyetleri tarafından açlık grevindeki hükümlüler izlenebilmelidir" dedi.

    Taxim Hill Oteli'nde düzenlenen toplantıda grup adına açıklama yapan Kocaeli Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu, Sağlıkta Dönüşüm Programı'yla getirilen aile hekimliği uygulamasıyla, cezaevi hekimliği uygulamasının kaldırıldığını belirtti.

    "Özel bir alan olmasına rağmen sağlık yönünden cezaevlerinin hiç birinde hekim yok" diyen Hamzaoğlu, aile hekimlerinin cezaevlerinde rotasyonlarla hizmet sunduğunu, oysa kapalı bir ortamda var olan kişilerin düzenli olarak izlenmesi ve sağlık bilgilerinin kayıt altına alınması gerektiğini ifade etti.

    Dünya Tabipler Birliği'nin Tokyo ve Malta Bildirgeleri'yle açlık grevi yapan hükümlüleri "hasta" olarak kabul ettiğini ve sağlık hizmetlerini rızaya bağlayarak hekim seçme hakkı tanıdığını belirten Hamzaoğlu, Türk Tabipler Birliği'nin bu yöndeki taleplerinin görmezden gelindiğini ileri sürdü.

    Hamzaoğlu şunları kaydetti:

    "Bu tutum devam ederse kapanmaz acıları hep beraber yaşayacağız. Buradan yeniden çağrıda bulunuyoruz. İnsanlık onuru için, toplumsal onur için ve insanın yaşam hakkı için bu eylemlerin, bu siyasi tutumların sonlandırılmasına yönelik girişimler Başbakan ve hükümet tarafından bir an önce yapılmalıdır. Her bir cezevine hekim ataması yapılmalı, bağımsız sağlık heyetleri tarafından açlık grevindeki hükümlüler izlenebilmelidir."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow