hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Mihri Belli anıldı

    Mihri Belli anıldı
    expand

    Türkiye sosyalist hareketinin önemli isimlerinden Mihri Belli, 97'nci doğum gününde eşi ve dostları tarafından anıldı. Anma etkinliğinde Yazar Vedat Türkali Belli'yle ilgili anılarını paylaşırken, Belli'nin eşi Sevim Belli de nasıl tanıştıklarını anlattı.

    16 Ağustos 2011 tarihinde hayatını kaybeden Türk sosyalist hareketinin önemli isimlerinden Mihri Belli, 97'nci doğum gününde anıldı. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Fakültesi Sedat Eldem Hakkı Oditoryum'unda düzenlenen anma törenine Mihri Belli'nin eşi Sevim Belli, Yazar Vedat Türkali ve Mihri Belli'nin dostları katıldı.

    Onu kahraman ilan ediyorlar

    Anma töreninde konuşan Vedat Türkali, "Yeni Sol eğilimli aydınlar var, demokrasi içi kahramanlar arıyorlar. Bula bula asılan Adnan Menderes'i buldular. Biliyorsunuz onu kahraman ilan ediyorlar, demokrasi kahramanı güleceğim geldi. Zaten bir televizyonda buna değindim. Türkiye'de demokrasi düşmanları, 'Demokrasinin kahramanı, şehidi' diye anılırsa, daha çok acılar çekeriz biz. Türkiye'de demokrasi konusunda, gerçek demokrasi konusunda mücadele eden tarihsel ilk örgüt Türkiye Kominist Partisi'dir (TKP). Bütün sosyalist, kominist, leninist, ilkelerin altında gerçek demokrasi özlemi de yatar" dedi.

    Güven'deki "Halil" karakteri Mihri Belli

    Mihri Belli ile çok eskiden beri "yoldaş" olduklarını söyleyen Türkali, "Mihri Belli çok üstün yetenekleri olan bir insandı, özellikle sanat konularında. Bir türlü kabul ettiremezdim bunu ona. Galiba politika gibi, devrimci mücadele gibi soylu, asil tarihsel bir olay varken ressam olmak, şair olmak ona önemli gelmiyordu. Hatta bu yüzden ona takıldığım oldu. Sultanahmet'teyiz bu (Mihri Belli) resim yapıyor. 'Senin yağlı boya bir resmini yapayım' dedi. 'Yap' dedim, yaptı. 'İmza at buna' dedim. 'İmza atmam' dedi. 'İmza atmazsan, bende bunu' yırtarım dedim. Onu ben yırttım. Ne kadar üzülüyorum. Hatıraydı o. Ama o kadar kızmıştım ki, niye imzalamıyorsun. Bu bir hatıraysa imzanla hatıra kalır" diye konuştu.

    Türkali'nin anlattığı anı üzerine Sevim Belli, "Beğenmemişsin fotoğrafı" deyince, Vedat Türkali, "Bana aşırı geldi. Ben o kadar yakışıklı olmadımki hayatta. Öyle bir iddiam da yok" dedi. Türkali'nin sözleri salonda gülüşmelere neden oldu. Mihri Belli'nin çok yürekli bir adam olduğunu söyleyen, Türkali, "Güven" adlı romanında Halil karekterinin de Mihri Belli olduğunu sözlerine ekledi.

    Sevim Belli de, eşi Belli'nin sürekli etrafına moral veren, insanlara birşeyler öğretmeye çalışan biri olduğunu belirterek, eşiyle cezaevinde tanıştıklarını anlattı. Eşi Mihri Belli ve kendisinin 2 yıl tecritte kaldıklarını belirten Sevim Belli, eşiyle siyasi, edebiyat ve arkadaşlık konularında muhabbet ettiklerini, birbirlerini tanıdıklarını, sevgili olduklarını anlattı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow