hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ovit Tüneli şantiyesi çığ riski altında iddiası

    Ovit Tüneli şantiyesi çığ riski altında iddiası
    expand

    Rize'nin İkizdere İlçesi'nin 2 bin 640 rakımlı Ovit Dağı geçidinde yapımı devam eden Ovit Tüneli'nin şantiyesinde kalanların çığ tehlikesi altında bulunduğu ileri sürüldü.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bölgede kış mevsiminde kar kalınlığının 3 metreyi aştığını ve büyük çığ kitlelerinin düştüğünü hatırlatan Sivrikaya Köyü sakinleri, Türkiye'nin en uzun, dünyanın 2'nci uzun çift tüplü tüneli özelliğini taşıyan Ovit Tüneli'nin şantiyesinde kalan yaklaşık 200 kişinin büyük tehlike altında olduğunu öne sürdü.

    Rize'nin İkizdere İlçesi ile Erzurum'un İspir ilçeleri üzerinden Karadeniz'i Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine bağlayan, ağır kış şartları nedeniyle yılın 5 ayı geçit vermeyen Ovit Dağı Geçidi'nin tünelle aşılması için bir süre önce çalışma başlatıldı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın geçen 12 Mayıs tarihinde temelini attığı tünel inşaatı için ihaleyi kazanan firma bölgeye şantiye sahası kurdu, yaklaşık 200 kişi ile çalışmaya başladı. Kış şartlarının ağırlaştığı ve Ovit Dağı Geçidi'nin ulaşıma kapandığı bölgede şantiye sahası da kara teslim oldu. İki dağın arasında yamaç altına kurulan şantiyenin çığ riski altında olduğu iddia edildi.

    "Burada yaşamayan acısını bilemez"

    Ovit Geçidi yolu üzerinde bulunan Sivrikaya Köyü sakinleri, şantiye sahasının bulunduğu bölgeye hemen hemen her yıl büyük çığ kütlelerinin düştüğünü belirterek burada barınanların büyük risk altında olduğunu söyledi. Köy sakinlerinden, Meteoroloji Bölge Müdürlüğü emeklisi Mustafa Sarı, bölgede yoğun kar yağışı ile çığ tehlikesinin de başladığını belirterek, "Öyle olur ki evlerden çıkamayız. Komşumuzun başına bir şey gelse yardımına gidemeyiz. Her yerden çığ gelir. Tünel şantiye alanı da risk altında. Şantiye kurulurken görevlilere, 'Burası çığ alanıdır' dedim ama sözümü dinlemediler. Burada yaşamayan acısını bilemez. Şantiyenin olduğu alan yüzde 90 çığ tehlikesi altındadır" dedi. Köy sakinlerinden Yaşar Sofuoğlu da "Şantiye alanı çığ bölgesidir. Her yıl o bölgeye çığ düşer. Şantiye risk altındadır. İlk gelen çığ yolu kapatır, ikinci çığ ise şantiyeye inebilir. Şantiyeyi yanlış yere kurdular" diye konuştu. Köylülerden Recep Biber de şantiye sahasının olduğu alanda 20 yıl önce çığ düşmesi sonucu 150 koyunun kar altında kaldığını belirtti, bölgenin tehlikeli olduğunu söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yetkililer iddialara cevap vermedi

    Çalışmaların sürdüğü ve bugüne kadar 60 metre uzunluğunda çift tüpün açıldığı Ovit tüneli inşaatını yürüten firma yetkilileri ise çığ riski iddiası konusunda açıklama yapmadı. Rize Karayolları 103'üncü Şube Şefliği yetkilileri de tünel çalışmalarının özel firma tarafından yürütüldüğünü belirterek iddialara cevap vermekten kaçındı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    18 kişi 40 saat mahsur kaldı

    Erzurum'un İspir İlçesi'nden 20 Kasım 2009 tarihinde yola çıkan ve içerisinde sürücüsü ile birlikte 18 kişi bulunan Öz İspir firmasına ait midibüs ile 30 kişi bulunan bir başka midibüs, 3 kamyon ve sürücüleri, Ovit Dağı Biberoğlu Yaylası mevkiinde mahsur kaldı. 30 kişi ile 3 kamyon ve sürücüleri çalışma sonrası kurtarıldı. Öz İspir Seyahat firmasına ait midibüste bulunan ve çoğunluğu Erzurum Atatürk Üniversitesi (AÜ) İspir Meslek Yüksekokulu öğrencisi 18 kişiye ise yaklaşık 40 saat sonra ulaşılabildi. Ovit dağında 18 kişinin mahsur kalması olayıyla ilgili olarak, Öz İspir Seyahat firması yetkilisi Şafak Nayır ve midibüs sürücüsü Hasan Arslan hakkında, 'birden fazla taksirli yaralama' ve 'trafik güvenliğini tehlikeye düşürmek' suçlamalarıyla 9'ar yıl hapis istemiyle açılan dava sürüyor.

    Ovit'e Türkiye'nin en uzun tüneli

    Kış şartları nedeniyle ulaşımın aksadığı Ovit Dağı geçidinde yapımına başlanan 14 bin 700 metre uzunluğundaki Ovit Tüneli, Türkiye'nin en uzun, dünyanın da 2'nci uzun çift tüplü tüneli olacak. Tünel sayesinde Karadeniz ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri birbirine bağlanacak. Giriş kotu 1919 metre olan tünelin çıkış kotu 2 bin 236 metre, tünel içi boyunca eğim yüzde 2.13 olacak. Türkiye'de karayolu tünellerinde ilk kez tünel delme makinesi (TDM), Ovit Dağı tünelinde kullanılıyor. MAKYOL İnşaat A.Ş. tarafından yapılan tünel, 799 milyon 939 bin 183 TL'ye mal olacak. Ovit Dağı Tüneli'nin tamamlanmasıyla Rize- Erzurum arasındaki ulaşım 4 bin 420 metre kısalacak, ulaşım 12 ay boyunca kesintisiz sağlanacak.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow