hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Fransa'nın ayakta alkışladığı Türk kızı

    Fransanın ayakta alkışladığı Türk kızı
    expand

    Ünlü yazar William Shakespeare'nin yıllardır sahnelenen ölümsüz eseri "Romeo ve Juliet"te, Juliet rolünü Paris'te 26 yaşındaki Türk kızı Cemile Naz Şimşek oynadı.

    Sekiz yıl önce yabancı dil bilmeden gittiği Paris'te, Juliet rolünü canlandıracak kadar yükselen Cemile Naz Şimşek'i oyunun prömiyerinde Fransızlar ayakta alkışladı.

    Tiyatro eğitimi almak için sekiz yıl önce Paris'e giden Cemile Naz Şimşek, 150 Fransız sanatçı arasından ünlü İngiliz oyun yazarı William Shakespeare'in "Romeo ve Juliet" oyununda Juliet rolünü almayı başardı.

    Fransız yönetmenleri büyüleyen Cemile Naz Şimşek'i prömiyer ve ardından ilk temsilde Fransızlar ayakta alkışladı.

    Şimşek, tatil için geldiği Bodrum'da DHA muhabirine başarısını ve Türkiye'de kurmak istediği profesyonel sokak tiyatrosu hayalini anlattı.

    İzmit'te yaşayan, 14 yaşında İzmit Şehir Tiyatroları'nda eğitim almaya başlayan Cemile Naz Şimşek, 2003 yılında Akademi Tiyatro'da bir yıl eğitim aldıktan sonra 2004 yılında bir hiç yabancı dil bilmeden tiyatro eğitimini geliştirmek üzere Paris'e gitti.

    Şimşek, Sorbonne Üniversitesi'nde 4 yıl aldığı Fransızca dil eğitiminin ardından yine Paris'teki "Famille Mundi" tiyatro grubu ile çalışmalara başladı.

    Fransa'nın Cartoucherie bölgesindeki l'Epee de Bois tiyatrosunda Claude Merlin'in yönetimindeki "Yedi Prenses" adlı oyunda Ursule rolüyle ilk kez sahneye çıktı. 2010 yılında Grotowski'nin "Yoksul Tiyatro" kuramı hakkında hazırladığı yüksek lisans tezi ile öğretim üyelerinden tam not aldı.

    "Juliet'im sen olur musun?"



    Cemile Naz Şimsek, Prof. Claude Merlin'in atölyesinde eğitim görürken Shakespeare'in dünyaca ünlü eseri "Romeo ve Juliet" oyununda Juliet karakteri için sanatçı arandığını belirtti.

    Şimşek, "Ben de Juliet karekteri için çalışmalara başladım. Benimle birlikte tamamı profesyonel ve Fransız olan 150 sanatçı ile elemelere girdim. Tatil için Türkiye'ye gelip döndükten bir süre sonra Juliet rolünü benim kazandığımı açıkladıklarında önce arkadaşlarım şaka yapıyorlar sandım. Oyunun yönetmeni Dimitar Uzunov bana 'Juliette'im sen olur musun?' dedi ve en az 5 yıl sahnede kalacak olan bu oyun için çalışmalara başladık" dedi.

    Gazete ve televizyonlardan övgü dolu sözler

    Geçen haziran ayında oyunun prömiyerinin yapıldığını belirten Şimşek, "Biletler bir hafta önceden bitti. Shakespeare'nin 16. yüzyılda kaleme aldığı ve yaklaşık 400 yıldır sahnelenen dünyaca ünlü bir oyunda, hem de genç yaşta rol almak benim için çok heyecan ve mutluluk verici bir şey oldu. Tıklım tıklım salonda iki oyun oynadık. Sanatseverlerin ayakta alkışladığı oyun sonunda Fransız gazetesi ve televizyonlarından övgü dolu sözler almak beni çok mutlu etti. Bir Türk sanatçısı olarak oyun hayatımın başında aldığım bu övgüler beni hem ülkem hem de kendi adıma gururlandırdı. Çünkü bildiğim kadarı ile Fransa'da ilk kez bir Türk sanatçı Juliet rolünü oynuyor" dedi.

    Hayali sokak tiyatrosu

    Paris'te bir gecede gösteri sanatlarında 600 perdenin açıldığını bu sayının ise İstanbul'da 60 civarında olduğunu belirten Şimşek, "Bu da dünyanın en büyük ve önemli iki kentinde, devletin sanata bakış açısını gösteren en basit örnek. Sadece sanat eğitimi almak için bunca zorluğa katlandım, hayallerimin peşinde koştum. Devlet sanata destek vermiyorsa o ülkede sanatçının yetişmesi de gelişmesi de mümkün değil. Fransa'da kaç yıl kalırım, bilmiyorum. Ama kesinlikle burada bir Türk sanatçı olmaktan gurur duyuyorum ve hep Türk kalacağım. Ayrıca en büyük hayalim Türkiye'ye dönüp en büyük sokak tiyatrosunu kurarak ülkemin her köşesinde Anadolu rituellerinden oluşan bir oyunu sergilemek" dedi.

    Şimşek, gelecek yıl "Romeo ve Juliet" isimli oyunun turneye çıkacağını, bu çerçevede Balkan ülkeleri ile İstanbul'da da sahneleneceğini söyledi.

    Halen Paris Üniversitesi Sinema Bölümü 2'nci sınıf öğrencisi olan Şimşek, tatilinin ardından Fransa'ya döndü.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow