hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Bursa'da Atatürk Zamanları" sergisi

    Bursada Atatürk Zamanları sergisi
    expand

    Bursa Kent Müzesi'nde, ölümünün 74. yılı dolayısıyla Büyük Önder Atatürk'e ait belge ve objeler sergileniyor. Sergide, Atatürk'ün 1917-1922 yılları arasında kullandığı ağızlık ve tespihi de yer alıyor

    Bursa Kent Müzesi'nde, ölümünün 74. yılı dolayısıyla Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'e ait belge ve objeler sergileniyor.

    "Bursa'da Atatürk Zamanları" adlı sergide, Atatürk imzalı birçok belge ile Atatürk'e ait tespih ve ağızlık gibi bugüne kadar çok görülmemiş eşyalar bulunuyor.

    Bursa Kent Müzesi Koordinatörü Ahmet Erdönmez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Atatürk'ün ölümünün 74. yılı dolayısıyla açtıkları "Bursa'da Atatürk Zamanları" sergisinin küçük fakat değerli bir sergi olduğunu, orijinal koleksiyon malzemeleri barındırdığını söyledi.

    Erdönmez, sergide Atatürk'e ait Nutuk'un 1927'deki baskısı olduğunu dile getirerek, "Bunun yanında, Çelikpalas Oteli'nin Bursa Belediyesi'ne bağışlandığına dair Atatürk imzalı belge, yine Atatürk imzalı 2 orijinal anı defteri var. Defterlerden biri Merinos Fabrikası'na biri de Suni İpek Fabrikası'na ait" dedi.

    Atatürk'ün Bursa seyahatleri dolayısıyla basılmış programlarının da sergilendiğini ifade eden Erdönmez, "Atatürk'ün 1925'te Bursa'da özel olarak imzaladığı bir fotoğraf da var sergide. Atatürk figürlü madalyalar ve öldüğü güne dair bir gazete ile Atatürk'le ilgili dergi ve kitaplar da görülebilir" diye konuştu.

    Atatürk'ün ağızlığı ve tespihi de sergileniyor

    "Bursa'da Atatürk Zamanları" sergisinde Atatürk'ün ağızlığının ve tespihinin de ilk kez görüleceğini vurgulayan Erdönmez, şunları kaydetti:

    "Bursa Senatörü Şebip Karamullaoğlu, 1982'de benim koleksiyonumu ziyarete gelmişti. Bana, 'Senin koleksiyonun için iki parça vereceğim, onları ömrün boyunca saklayacaksın' dedi. Bana yazılı bir belge ile Atatürk'ün 1917-1922 yılları arasında kullandığı ağızlık ve tespihi verdi. İzmir'de, Mustafa Kemal'in annesi Zübeyde Hanım ile Şebip Bey'in annesi aynı apartmanda oturuyorlarmış. Komşu olma münasebetiyle, Zübeyde Hanım, Şebip Bey'in annesine bu tespih ve ağızlığı hediye etmiş. Şebip Bey'in annesi de oğluna vermiş. Şebip Bey de benim daha iyi koruyacağımı dile getirerek bana vermişti."

    Erdönmez, Kurtuluş Savaşı döneminde Kuvayı Milliye'nin Bursa'da para toplayıp Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne 4 bin lira gönderdiğini, Meclis'in de bu parayı aldığına dair bir teşekkür belgesi ve makbuz gönderdiğini belirterek, Atatürk'ün de el yazısıyla bir telgraf yollayarak Bursalılara teşekkür ettiğini, bu belgelerin de sergilendiğini sözlerine ekledi.

    "Bursa'da Atatürk Zamanları" sergisi, 10 Aralık'a kadar ziyaret edilebilecek.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow