hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    James Joyce'dan sıcak sıcak

    James Joycedan sıcak sıcak
    expand

    İrlandalı yazar James Joyce'un yeni keşfedilen çocuk hikayesi "The Cats of Copenhagen" (Kopenhag'ın Kedileri) Dublin'deki Ithys Yayınevi tarafından yayımlanarak İrlandalı okurlarla buluştu.

    James Joyce'un 1936 sonbaharındaki Kopenhag ziyareti sırasında, torunu Stephen Joyce için yazdığı hikayenin 200 adet basıldığı ve 300 euro'ya satışa sunulduğu belirtildi.

    Joyce tutkunlarını memnun edecek bu gelişme, hikayenin orijinal metnini elinde bulunduran Zürih James Joyce Vakfı'nın tepkisine neden oldu.

    Vakıftan yapılan açıklamada, Stephen'ın üvey kardeşi Hans Jahnke tarafından 2005 yılında Zürih'teki vakfa bağışlanan hikayenin, Stephen ve Hans'ın babaları Giorgio Joyce'a ait olduğu vurgulandı.

    Torun Stephen Joyce'a 1936 yılında yazılmış bir mektubun "izin alınmadan" kitaplaştırıldığına işaret edilen açıklamada, Zürih James Joyce Vakfı'nın şu ana dek açıklık ve güvene dayalı bir politika izlediği, ancak bu son gelişmenin gelecekte vakfı ziyaret edecek akademisyen ve araştırmacılara kuşkuyla yaklaşılmasına yol açabileceği ifade edildi.

    Dublin'de yayıncılık dünyasına yeni katılan Ithys Yayınevi ise Zürih James Joyce Vakfı'na yanıt vermekte gecikmedi.

    "Joyce'un yayımlanmamış eserlerinin 1 Ocak 2012 itibariyle kamu malı olduğunu" belirten yayınevi, vakfın kendisine "bağışlanan" bir metin üzerinde hak iddia etmesinin "saçma" olduğunu savundu.

    Ünlü yazarın hayattayken yayımladığı eserler üzerindeki telif kısıtlamalarının 1 Ocak'ta kaldırılması İrlanda'da memnuniyetle karşılanmış, ancak bazı yasal boşluklar, Ulysses, Dublinliler, Sanatçının Bir Genç Adam Olarak Portresi, Sürgünler ve Finnegans Wake dışındaki diğer eser ve metinlerin akıbetini büyük ölçüde belirsiz bırakmıştı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow