hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kendi dilinden Dersim...

    Kendi dilinden Dersim...
    expand

    Büyük tartışmalara yol açarak devlet katında da kabul görüp üstündeki örtü aralanan Dersim katlimamına ilişkin yeni bir kitap raflardaki yerini aldı. Dipnot Yayınları'ndan çıkan "Süngü ve Yara"da katliamı bizzat yaşayanların tanıklıkları yer alıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dipnot Yayınları'ndan çıkan iki yeni kitap raflardaki yerini aldı. "Süngü ve Yara" okuru 1937-1938'e, bizzat yaşayanların tanıklıkları ile Dersim'de yaşanan katliama götürüyor. Bir diğer kitap, "Latin Amerika'nın Yerlileri" ise kelimenin tam anlamıyla küllerinden yeniden doğarak küresel dünyanın karşısına dikilen ve toprakları ile onurlarını geri isteyen yerlileri anlatıyor. Öte yandan, Dipnot Yayınları'nın yayınladığı Sinema Araştırmaları Dergisi'nin 5. sayısı da çıktı.

    Süngü ve Yara

    “Elleri kolları bağlı onca insan, ölümlerini bekliyordi. Askerler içimizden çekilip uzağımızda durdiler. Elleri ve kolları birbirine bağlı akrabalar dualar ettiler. Birden bir cayırtı kopti. Durmak bilmedi. Herkes düşti bir yere yığıldı bıra. Asker geldi bu sefer başladı süngü dürtmeye. Benim elime kurşun gelmişti. Elimi ablamın başına koydum. O zaman kurşun değdi. Asker yanımda yatana süngü dürtti. Ben gözümü kapattım. Sonra beni gördi. Daha ölü mü sandı, yoksa numara mı yaptım sandı bilmem. Sonra bacağımdan tutti, suya fırlatti.”

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    “Tetxal Köyünün altlarına kadar gelmiştim. Köye çıkıp, yaramı sardırayım dedim. Tetxal köylüleri beni görünce öcü görmüş gibi ürktüler. Ben dedim ki buraya gidem ki yaramı saralar. Onlar tuttu askere vermek istediler beni. Ben durumu anlayınca korktum. Çaresiz oturup ağladım. Ağlayıp dedim elime bakın. Çok kanadı, çok ağrıyor. Tir tir titriyordum. Ben dedim bunlar bana yardım eder. Fakat bunlar da devletten, askerden korkmuş. Devletten kurtulan kendi canının derdine düşmüş. Tetxal’a asker daha girmemiş. Bana yardım ederlerse başları belaya girer diye korktular.”

    Süngü ve YaraAlt başlık: Dersim '38 Katliam ve Sürgün Tanıklıkları
    Yazar: Yusuf Baran Beyi
    Dizi Adı: Yakın Tarih-  
    Sayfa Sayısı: 168 sayfa
    Fiyatı:      13.00 TL.
    Baskı Yılı: 2012
    Dağıtım Tarihi: 5 Ekim 2012

     Elinizdeki kitap, okura, 1937-1938 yıllarında Dersim’de yapılan katliamı bizzat yaşayanların tanıklıklarını sunuyor.

     O yıllarda henüz çocuk yaştayken annelerinin, babalarının, kardeşlerinin, akrabalarının ve arkadaşlarının öldürülmelerine tanık olan, kendileri ‘şans’ eseri, kurtulan sonra da topraklarından koparılıp sürgün edilenlerin hikâyeleri bunlar.

    Yusuf Baran Beyi’nin ‘yanı başındaki tarih’e kulak vermesinin ürünü olan bu kitapta, Cumhuriyet tarihinin örtülü sayfalarından biri olan Dersim, akademik ve politik tartışmanın nesnesi olmaktan çıkıp bizzat söz alıyor.

     Latin Amerika’da Yerli Hareketleri

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     

    Bu kitap, kendi küllerinden doğmasını başaran Latin Amerika’nın yerli halkları’nın öyküsünü anlatmaktadır. Latin Amerika’nın aslî bir sosyal dinamiğini oluşturan yerlilerinin bu çok-düzlemli, çok-mekânla ve çok-veçheli mücadelelerini daha yakından tanımamıza imkan sunuyor.

    Tarihin tanık olduğu belki de en acımasız sömürgecilik girişimlerine karşın, olanca aşağılanmışlığı, dışlanmışlığı içinde kimliklerini, kültürel dağarcıklarını koruyup çocuklarına aktarma şaşırtıcı yetisini gösteren, XX. yüzyılın ikinci yarısında, tam filmlerde, çizgi romanlarda, erken seyyahların egzotik anılarında yitip gittiklerini sandığımız bir anda “küresel dünya”nın karşısına dikilip topraklarını ve onurlarını geri isteyen insanlar. Üstelik de Teks’lerin, Zagor’ların, Çelik Blek’lerin şekillendirdiği kısır tahayyüllerimizi zorlayacak tarzda, teknolojinin tüm imkânlarını maharetle kullanarak…

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Latin Amerika'da Yerli Hareketleri


    Alt başlık:   Anlatılan Senin Hikayendir
    Yazar: Sibel Özbudun -
    Dizi Adı: Antropoloji
    Sayfa Sayısı: 262 sayfa
    Fiyatı:      16.00 TL.
    Baskı Yılı: 2012
    Dağıtım Tarihi: 5 Ekim 2012

    Bu çalışma oldukça tikel tarihsel koşullarda biçimlenen toprak, emek ve kimlik mücadeleleri, “otokton/yerli” kavramını ve kültüre ilişkin pek çok soruyu gündemimize taşımaktadır. Aslına bakılırsa anlatılan, hepimizin öyküsüdür.

    Yazarın dipnot yayınları’ndan çıkan diğer kitabı:

    ANTROPOLOLİ: Kuram ve Kuramcılar

    Sinecine

    sinecine: Sinema Araştırmaları Dergisi’nin beşinci sayısı, farklı konuları içeren yazılardan oluşuyor. İlk yazı,Sinem Evren Yüksel’in “1990 Sonrası Türk Sinemasında Melodramatik İmgelem” adını taşıyor. Yeni filmlerin Türkiye’deki modernleşme süreciyle ve travma kuramlarıyla ilişkisi, melodramı dönüştürmeleri üzerinden derinlemesine inceleniyor. İkinci yazı, son yıllarda kendinden söz ettiren Ümit Ünal sineması üzerine Ece Özdemir’in makalesi: “Ümit Ünal Sinemasında Ulusal Alegori”. Ünal’ın 9, Ara ve Nar üçlemesini Jameson’ın önerdiği ulusal alegori çerçevesinde tartışıyor. Üçüncü ve dördüncü yazılarımız yabancı filmlerle ilgili. Özlem Oğuzhan imzasıyla çıkan yazı “Geleceğin Tarihini Yazmak: Sinemanın Kıyamet Senaryoları” adını taşıyor; Melankoli, 2012 ve Kurdun Günü filmlerini inceliyor. Daha önce 2011 yılının bahar sayısında yeni Türkiye sinemasındaki balık imgesini çözümlediği iddialı bir yazısını yayımladığımız Gamze Hakverdi bu kez aktivist bir filmi çözümlemeye çalışıyor. “Acının ‘Ötekileri’: Sing For Darfur”.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bu sayıda en az kendi çalışmaları kadar heyecan verici bir Dudley Andrew söyleşisi okuyacaksınız. Çok büyük bir emek vererek Andrew ile ayrıntılı söyleşi yapan Yayın Kurulu üyemiz Ahmet Gürata güzel bir iş çıkardı. Söyleşiyi okuduğunuzda çok iyi bir makale okumuş gibi hissedeceksiniz. En azından bende etkisi bu oldu. Ahmet Gürata’ya çok teşekkür ediyorum bu değerli katkısı için. Gelecek sayıda bu söyleşiyi de tamamlayacak bir çeviri yayımlanacak. Dudley Andrew imzalı çok kapsamlı bir makalenin çevirisini, Critical Inquiry’de yayımlanan “Sinema Araştırmalarının Özü ve Gelişimi”ni bulacaksınız. Derginin bu sayısında yeni kitapları Hasan Akbulut, Meral Özçınar Eşli ve Bahar Altay Erişen tanıttı.

    İçindekiler:

    - Ruken Öztürk’ün Sunuşu

    - 1990 Sonrası Türk Sinemasında Melodramatik İmgelem/Sinem Evren Yüksel

    - Ümit Ünal Sinemasında Ulusal Alegori/Ece Özdemir

    - Geleceğin Tarihini Yazmak: Sinemanın Kıyamet Senaryoları/Özlem Oğuzhan

    - Acının “Ötekileri”: Sign For Darfur/Gamze Hakverdi

    - Dudley Andrew ile Söyleşi/Ahmet Gürata

    - Serhan Mersin’in Anısına

    - sinecine Kitaplığı

    -Oğuz Hoca İçin/Hasan Akbulut

    - Saniyede 24 Kare Ölüm Metni Üzerine Bir Okuma/Meral Özçınar Eşli

    - Kısa Kısa Sinema/Bahar Altay Erişen

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow