hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İthaki Yayınları Ekim ayı kitapları

    İthaki Yayınları Ekim ayı kitapları
    expand

    Başka bir dile çevrilemez denilen kitap "Vergilius'un Ölümü", Güney Afrikalı yazar Lauren Beukus'un "Hayvalılar Şehri" ve Wayne Macauley'den "Aşçı", İthaki Yayınları'nın Ekim ayı kitapları arasında...

    Başka bir dile çevrilemez denilen kitap: Vergilius'un Ölümü

    Vergilius’un Ölümü, 20. yüzyılın  en büyük yazarlarından  Avusturyalı yazar-filozof Hermann Broch’un başyapıtıdır ve “neredeyse çevrilemezliği” ünlüdür.

    Broch’un 1935 yılında yazmaya başladığı Vergilius’un Ölümü, batı edebiyatında ve roman düzleminde sanata yöneltilmiş en temel ve aynı zamanda en acımasız sorgulamalardan biridir. 1945 yılında yayınlanışından kısa bir süre sonra edebiyat dünyasında büyük bir ilgi uyandıran ve 20. yüzyıl edebiyatının şaheserlerinden biri olarak nitelendirilen Vergilius’un Ölümü,  Ahmet Cemal tarafından çevrildi.

    Yaklaşık 40 yıllık bir çalışma sonucu Türkçe’ye çevrilen eser, Almanca orijinal metninde 18 satırlık tek bir cümle ile açılıyor. Ahmet Cemal’in, çevirisini tamamlayabildiği takdirde kendini çevirmen sayacağını ifade ettiği eser,  roman türünün başyapıtlarından biridir.  

    Hermann Broch,  1886 yılında Viyana’da doğdu. Babasının isteği üzerine aldığı mesleki eğitimini, 1907’de tekstil mühendisi olarak tamamladı. İlk edebi yayının tarihi 1913’tür.

    1927’de yöneticilik yaptığı babasının fabrikasını satıp matematik, felsefe ve psikoloji öğrenimi görmeye karar verdi. İlk romanı DieSchlafwandler yayımlandığında  45 yaşındaydı.

    1938’de Avusturya‘da Gestapo tarafından tutuklandı.  James Joyce ve arkadaşlarının girişimi sayesinde ABD’ye iltica etti. Aynı yıl yazmaya başladığı Vergillius’un Ölümü 1945’te, bir başka önemli yapıtı DieSchuldlosen 1950’de yayımlandı. 30 Mayıs 1951’de New Haven’de öldü.

    “Broch’un Vergilius’u, bugüne kadar romanın esnek ortamı bağlamında gerçekleştirilmiş en sıra dışı ve en temel deneylerden biri.” Thomas Mann

    “Vergilius’un Ölümü günümüze kadar Almanca olsun, ya da diğer dillerde yazılmış olsun, en önemli eserlerden biridir.”  Stefan Zweig

    "Broch, Joyce’tan bu yana Avrupa edebiyatının en büyük romancısıdır ve Vergilius'un Ölümü, Ulysses’ten günümüze kurgunun teknik olarak ne denli ilerlediğinin tek gerçek kanıtıdır…" George Steiner

    “Vergilius’un Ölümü’nde Broch, tıpkı Proust, Joyce ve Musil gibi, şiirden bilgilendirme amacıyla yararlanmak ve felsefeyi sanat boyutuna yükseltmek tutkusundadır. Bilgiye ulaşmak için çaba harcayan sanatçı; eylemci; öğretici; artık hiçbir görev yüklenemeyen bir çağın başlıca temsilcisi; Vergilius’un arkasında Hermann Broch vardır.” Walter Jens
     
    Zoo City: Hayvanlılar Şehri

    Güney Afrikalı yazar Lauren Beukus, Zoo City kitabı ile sırtlarında suç işlediklerini ve bu yüzden ceza aldıklarını gösteren hayvanlarla birlikte yaşayan insanların öyküsünü anlatır.

    Zoo City günümüzün alternatif  Johannesburg’un da geçer.

    Beukes, Zoo City’de ülkesi ve civar ülkelerde artan uyuşturucu sorununa, ünlü olma illetine ve özgürlükle demokrasi adı altında nasıl Afrikalıların insanlık dışı muameleler gördüğüne dikkat çekiyor.

    Kitap, Zinzi isimli; kardeşini öldürdüğü için sırtında taşıdığı Tembelhayvan’ıyla  yaşayan  bir Hayvanlılar Şehri sakinin hikayesini, aralara serpiştirilmiş  mailler, gazete haberleri, bazı internet sitelerinden alınan kullanıcı yorumları  ile ilginç bir şekilde okuyucuya sunuyor.

    Zinzi suçunun bedeli olan sırtındaki hayvan ile ve ona bahşedilen kayıp nesneleri bulma yeteneğini, son müşterisi olan yaşlı bir kadın evinde ölü bulununca, en sevmediği iş için kullanmak zorunda kalır: Kayıp insanları bulmak için.

    Zoo City, 2011 yılında İngiltere’nin en prestijli bilimkurgu ödülü sayılan Arthur C. Clarke ödülünü kazanmıştır. 2011 yılında, Dünya Fantezi Ödülü’nde en iyi roman dalında aday olmuştur.

    İthaki Yayınları’nın Türkçe baskısında kullandığı kapağı,  2010’da BSFA Ödülü’nü en iyi çizim dalında kazanmıştır.

    Lauren Buekes yazar, televizyon senaristi ve gazetecidir.

    Cape Town Üniversitesi’nden Yaratıcı Yazarlık dalında Andrè Brink danışmanlığında master derecesi vardır, ama asıl eğitimini serbest gazetecilikteki on yıl zarfında aldı, direk dansı yapmak ve süpürge darısından geleneksel bira üretimi gibi gerçekten faydalı hünerler öğrendi.

    Bir hikâye uğruna, uçaklardan atladı ve köpek balıklarıyla dolu sulara kendini bıraktı, daha başka ilginç insanların yanı sıra yeniyetme vampirlerle, varoşlardaki yasadışı adalet sağlayıcılarıyla, AIDS aktivistleriyle ve evsiz seks işçileriyle vakit geçirdi.

    Eşi ve kızıyla beraber Cape Town’da yaşamaktadır.
     

    Sorunlu çocuklardan aşçılık eğitimi: Aşçı

    Avustralyalı yazar Wayne Macauley’in komik, tuhaf, hicivsel olarak nitelendirilen kitabı “Aşçı”, İthaki Yayınları etiketiyle, 3 Ekim’den itibaren raflardaki yerini alıyor. İthaki Yayınları’nın  “Başka Kitaplar” serisinden çıkan  “Aşçı”, çok ünlü bir şefin okulunda, sorunlu çocuklarla birlikte aşçılık eğitim alan 18 yaşındaki Zac’in hikayesini anlatır.

    Evden uzaklaşmak için eğitime başlayan ve bu eğitimi tamamlayarak usta bir aşçı olmayı kendi kurtuluşu  olarak gören  hırslı öğrenci  Zac’in hikayesinin anlatıldığı “Aşçı”,   verdiği gastronomi bilgileriyle de oldukça ilginç bir kurgu sunuyor.

    Yazar bu gastronomi bilgilerini çeşitli kitapları kaynak alarak kitaba eklemiştir. Kitapta verilen tarifleri de ünlü restoranların web sitelerinden esinlenerek yazmıştır.

    "Her hatanın canımı yakmasını sağlayacağım."

    “Gerçekten dikkat çekici ve rahatsız edici bir roman… Bayıldım.” Nick Cave

    Kitaptan Alıntı:

    Utanç benim motorum. Ondan kaçmayacağım onu besleyip seveceğim.

    “Avustralya’nın en iyi kurgu eserlerinden biri. Macauley’in eseri karanlık ve melankolik, aynı zamanda son derece matrak.” AGE

    Aşçı hüzünlü ve komik, tuhaf ve hicivsel. Wayne Macauley büyüleyici bir yazar.

    Wayne Macauley, Blueprints for a Barbed-Wire Canoe (2004) ve Caravan Story (2007) adlı romanların ve Other Stories adlı öykü kitabının yazarıdır. Melbourne’da yaşar.  
     
    Marquez'in halefinden, insan doğasına dair şaşırtıcı bir kılavuz: Yara İzleri

    Gabriel Garcia Marquez’in halefi olarak gördüğü ve  “Meşaleyi teslim etmek istediğim yazar” dediği Kolombiyalı yazar Jorge Franco, Yara İzleri isimli kitabıyla, aynı evi paylaşan üç kız kardeşin yitirilmiş gençlik hayalleriyle dolu hayatlarını anlatıyor.

    Bir yangınla başlayan roman, kronolojik olmayan bir sırada; hayatı hayal kırıklıklarıyla dolu “Bir Delilik Yapan”, saplantılı bir aşık olan “Telefon Bekleyen” ve mazoşist “Acılar İcat Eden”  kız kardeşlerin hikayeleri üzerinde duruyor.

    Yara İzleri, cehenneme dönmüş hayatları içinde çırpınan, kurtuluşlarını arayan, bir umuda tutunan kardeşlerin hikayesiyle insanın doğasını  tüm hatlarıyla ortaya koyuyor.  
    Jorge Franco Kolombiya, Medellín’de doğdu.

    Rosario Tijeras (Uluslararası Dashiell Hammet Ödüllü) ve Paraíso Travel romanları sinemaya uyarlandı ve Melodrama ile birlikte Asya, Avrupa ve Amerika’da yayımlandı. Eserleri arasında Maldito amor adlı bir öykü kitabı ve Mala noche adlı bir roman daha bulunmaktadır.

    Gabriel García Márquez kendisini “meşaleyi teslim etmek istediğim yazar” olarak tanımlar.

    Kitaptan:

    Her şey alaşağı oldu: Ev, düşler, çaba, anılar, yaşanmış yıllar, harcanmış zaman, pişmanlıklar, sırlar; koca bir evin sakladığı.

    Her nesnede, çekmecelerin ihmal edilmiş içlerinde, bedenlerin mobilyalarda bıraktığı izlerde, yaşamı anlatan anılarda biriken hikaye, bu evin sakinlerinin alışkanlıkları, kötü huyları, zevkleri, unuttukları tüm geçişleriyle yanıyordu ve bir de içerideki kadınla.

    Gaima'dan dünyalar arası yepyeni bir macera: Ara Dünya    

    Hugo ve Nebula ödüllü yazar Neil Gaiman ve Emmy ödüllü yazar Michael Reaves’ten sadece gençlere değil tüm okurlara hitap eden,  bilimkurguyla fantezinin iç içe geçtiği bir macera.

    Joey Harker bir kahraman değil. O aslında kendi evinde kaybolan sıradan biri.

    Bir gün kaybolduğunda kendi dünyasını geride bırakıp bambaşka bir boyuta adım atıyor. Şimdi bir savaş vermek zorunda. Hem de sadece bu dünyayı değil, olası bütün dünyaları kurtarmak için verilen bir savaş…

    Neil Gaiman New York Times’ın en çok satan çocuk kitabı "Koralin" ve "Gizli Dünya"nın; çizimlerini Dave McKean’in yaptığı "The Wolves in the Walls" ve "The Day I Swapped My Dad for Two Goldfish" adlı resimli kitapların ve kısa öykülerden oluşan "M is for Magic" isimli kitabın yazarıdır.

    Michael Reaves Uzay Yolu:

    Yeni Nesil, Alacakaranlık Kuşağı, Sliders ve Canavarlar adlı yapımların da aralarında bulunduğu çeşitli diziler için dört yüze yakın televizyon oyununun yazarlığını, editörlüğünü ve yapımcılığını üstlenmiş olan, Emmy ödüllü bir televizyon ve senaryo yazarıdır.




    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow