hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Orhan Pamuk'a büyük ödül

    Orhan Pamuka büyük ödül
    expand

    Danimarka'nın en büyük kültür ödülü Sonning, Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk'a verildi. Orhan Pamuk 1 milyon Kronluk Sonning ödülünü Kopenhag Üniversitesi Rektörü Ralf Hemmingsen'in elinden aldı.

    Kopenhag Üniversitesinde düzenlenen törene çok sayıda Danimarkalı yazar, profesör, Ermeni diasporası ve Türk toplumunun temsilcileri katıldı.

    Ancak törende Türkiye'nin Kopenhag Büyükelçisi Berki Dibek veya bir büyükelçilik temsilcisinin bulunmaması dikkat çekti.

    Tören, Rektör Ralf Hemmingsen'in yaptığı konuşma ile başladı. Ralf Hemmingsen, Sonning ödülünün Avrupa'nın kültürüne katkıda bulunanlara verildiğini belirterek, Orhan Pamuk'un yazdığı romanlarla Avrupa kültürüne büyük katkıda bulunduğunu söyledi.

    Daha sonra Orhan Pamuk'un biyografisi okundu.

    Kürt asıllı şarkıcı Fuat Talay'ın seslendirdiği kürtçe Naz Bariadlı şarkısının ardından Orhan Pamuk'a ödülü sunuldu.

    Ödülü aldıktan sonra kürsüye çıkan Pamuk, "2004 yılında bu ödülü alsaydım belki Türkiye'nin AB'ye girmesi için propaganda yapardım. Ama Avrupa'nın sorunları yüzünden o tatlı günler biraz geride kaldı. Avrupa yalnızca Avrupa Birliği anlamına gelmiyor. Hepimiz çin, Türkiye'de bir çok kişi için hatta en önemlisi Kemal Atatürk için de Avrupa düşünceler fikirler, sanat, kültür anlamına geliyor." dedi.

    Sonnnig ödülü, 1879-1937 yılları arasında yaşayan Danimarkalı yazar ve redaktör C.J.Sonnifg adına kurulan fon tarafından Avrupa kültürene katkıda bulunanlara veriliyor. 1950 yılından beri verilmekte olan ödül daha önce aralarından Winston Churchill, Bertrand Russell, Albert Scweitzer, Niels Bohr, Laurence Olivier, Dario Fo, Günter Grass, Vaclav Havel veKrzysztof Kieslowski gibi isimlerin bulunduğu 33 kişiye verilmişti.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow