hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    10. Jameson Dublin Uluslararası Film Festivali başladı

    10. Jameson Dublin Uluslararası Film Festivali başladı
    expand

    İrlanda'nın önemli sanat etkinliklerinden Jameson Dublin Uluslararası Film Festivali (JDIFF) başladı. Dünya sinemasının ünlü isimlerini ağırlayan festivalde, Nuri Bilge Ceylan'ın "Bir Zamanlar Anadolu'da" filmi de gösteriliyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İrlanda'nın önemli sanat etkinliklerinden Jameson Dublin Uluslararası Film Festivali (JDIFF) başladı. Dublin'deki Savoy Sineması'nda "Cloudburst" filminin özel gösterimiyle başlayan festival, 26 Şubat'a kadar sürecek. Bu yıl 10'uncusu düzenlenen etkinlik, çeşitli ülkelerden 120'yi aşkın film ve belgeseli Dublin'in çeşitli sinema salonlarında İrlandalı seyirciyle buluşturuyor.

    İrlanda'da ilk kez gösterime giren filmler arasında Nuri Bilge Ceylan'ın "Bir Zamanlar Anadolu'da" filmi de bulunuyor. Festival kataloğunda "büyüleyici" ve "hipnotize edici" diye nitelenen film, salı akşamı gösterilecek.

    Al Pacino'dan Glenn Close'a

    Dublinlilerin 2003'ten bu yana her yıl heyecanla beklediği etkinliklerin başında gelen festival, bu yıl dünya sinemasının ünlü isimlerini ağırlıyor.

    Beyaz perdenin yaşayan efsanelerinden Al Pacino, biletleri satışa çıkarıldıktan kısa bir süre sonra tükenen "Wilde Salome" adlı belgeselini seyirciyle birlikte izleyecek. Pacino'nun "şu ana kadarki en kişisel projem" diye nitelediği ve İrlanda'da ilk kez gösterilecek belgesel, İrlandalı yazar Oscar Wilde'ın hayatından kesitler ve 1891 tarihli Salome adlı oyunundan sahnelerden oluşuyor. Belgeselin yönetmeni Pacino, seyircinin karşısına Kral Herod olarak çıkıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Festivalin dünyaca ünlü konuklarından biri de Amerikalı aktris Glenn Close. İrlandalı yazar George Moore'un, "The Singular Life of Albert Nobbs" adlı kısa öyküsünün sinema uyarlamasında başrol oynayan Close, merakla beklenen filmin festivaldeki özel gösterimi için Dublin'e geliyor. "Albert Nobbs" adıyla sinemaya uyarlanan ve çekimleri İrlanda'da yapılan hikaye, Victoria dönemi Dublin'inde geçiyor. Romancı Gabriel Garcia Marquez'in oğlu Rodrigo Garcia'nın yönettiği filmde Glenn Close, uzun yıllar erkek kılığına girerek gerçek kimliğini gizlemek durumunda kalan bir İngiliz kadını canlandırıyor.

    Festival için Dublin'e gelen ünlüler arasında Brenda Flicker, Mark Wahlberg, Michael Madsen ve Martin Sheen de bulunuyor.

    Volta Ödülleri

    Gösterimlerin yanı sıra sinemaseverleri film sektöründe çalışanlarla bir araya getiren çeşitli etkinliklerin düzenlendiği festival, beyaz perdenin yeni yeteneklerine de kendilerini tanıtma olanağı sunuyor.

    Festivalde, dünya sinemasına önemli katkılarda bulunan kişilere, adını İrlandalı yazar James Joyce'un 1909'da kısa bir süre yöneticiliğini yaptığı Dublin'in ilk sinema salonundan alan Volta Ödülleri veriliyor.

    Volta Ödülleri'ne geçmiş yıllarda değer görülenler arasında Gabriel Byrne, Daniel Day Lewis, Consolata Boyle, George Morrison, Paolo Sorrentino ve Thierry Fremaux gibi isimler yer alıyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow