hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Genç şairlerin acı öyküsü beyaz perdede

    Genç şairlerin acı öyküsü beyaz perdede
    expand

    Zonguldak'ta genç yaşta veremden ölen şairler Rüştü Onur ve Muzaffer Tayyip Uslu'nun yaşam hikayeleri, Yılmaz Erdoğan'ın yeni filmi Kelebeğin Rüyası ile beyaz perdeye yansıyacak.

    Yazar-yönetmen Yılmaz Erdoğan'ın Rüştü Onur ve Muzaffer Tayyip Uslu'nun yaşam öyküsünü anlatacağı ve şubat ayı sonunda çekimlerine başlayacağını belirttiği film, şairlerin eserlerine sahip çıkan ve tanıtımı için çalışanlar tarafından merakla bekleniyor.

    Rüştü Onur Sanat ve Kültür Derneği (ROSAK) Başkan Yardımcısı ve "Rüştü Onur Yaşamı, Sanatı, Eserleri" adlı kitabının yazarı İbrahim Tığ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Onur'un 1942'de 22 yaşında yaşamını yitirdiğini, yakın arkadaşı Uslu'nun da 4 yıl sonra 24 yaşında hayatını kaybettiğini söyledi.

    Tığ, iki şairin de veremden genç yaşta ölmesinin edebiyat dünyası için büyük kayıp olduğunu anlattı.

    Kısa ömründe önemli eserler bırakan Rüştü Onur'un Türk edebiyatının değerlerinden biri olduğunu ifade eden Tığ, şunları söyledi:

    "Onun daha fazla tanınması için 2 yıl önce kurduğumuz dernekte söyleşiler, şiir yarışmaları ve anma günü etkinlikleri düzenledik. Şimdi Yılmaz Erdoğan'ın, Onur ile Uslu'nun hayatını içeren bir film çekecek olması bizi çok mutlu etti. Bu iki değerli şairimiz, bu film sayesinde daha fazla insan tarafından tanınacak, birbirinden güzel şiirleri merak edilecektir."

    Yılmaz Erdoğan'ın bu iki şairi hatırlamasının sevindirici olduğunu bildiren İbrahim Tığ, "Ancak sanatçıya tek sitemimiz, Onur'un doğduğu Devrek'teki yetkililerle ve onun ismini yaşatmaya çalışan bizlerle hiç görüşmemesidir. Bu hikayeye olumlu katkılarımız olabilirdi. Filmi merakla bekliyoruz. Filmde rol olacak gençlerin sevdiği oyuncular, şairlerin yaşam öyküsüne ve kitaplarına ilgiyi attıracaktır" diye konuştu.

    Rüştü Onur kimdir?

    Rüştü Onur, 1920'de Devrek ilçesinde doğar. Zonguldak Mehmet Çelikel Lisesi'nde eğitim-öğretim gördüğü yıllarda verem hastalığına yakalanır. Okuluna devam edemez ve "Maliye Varidat Memur Muavini" olarak Ereğli Kömür İşletmeleri'nde çalışmaya başlar.

    Hastalığının şiddetlendiği 1941-1942 yıllarını iş ve hastane arasında geçiren Onur'un, lisedeki öğretmeni Behçet Necatigil ve yakın arkadaşı şair Muzaffer Tayyip Uslu ile birlikte dergi ve gazetelerde şiirleri yayımlanır.

    Sağlığı kötüleşince İstanbul'a giden ve sanatoryumda tedavi gören Rüştü Onur, burada Mediha Sessiz ile tanışarak nişanlanır. Nişanlısının 3 ay sonra tifodan ölümü üzerine büyük üzüntü yaşayan Onur, 2 Aralık 1942'de yaşamını yitirir.

    Muzaffer Tayyip Uslu kimdir?

    Muzaffer Tayyip Uslu ise 1922'de İstanbul'da doğar. Onun da Zonguldak Mehmet Çelikel Lisesi'nde edebiyat öğretmeni Behçet Necatigil'dir. Liseden sonra girdiği İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü'nü yoksulluk nedeniyle bitiremez.

    Zonguldak'ta memur olarak çalışmaya başlar. Şair arkadaşı Rüştü Onur gibi vereme yakalanır. Şiirlerini 1945'te "Şimdilik" adlı tek kitapta toplayan Uslu, 1946'da yaşamını yitirir.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow