hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Dağ Filmleri Festivali bugün başlıyor

    Dağ Filmleri Festivali bugün başlıyor
    expand

    Türkiye'nin, dağ, keşif ve macera konulu ilk ve tek film festivali olan Dağ Filmleri Festivali, bugün başlıyor.

    Festival koordinatörü Murat Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İstanbul'da 2006 yılından bu yana aralıksız olarak izleyicisiyle buluşan Dağ Filmleri Festivali'nin, dağ ve doğa bilincine dikkat çekmek, ulusal doğa belgeselciliğine katkı sağlamak, doğa kültürü alanındaki önemli bir boşluğu doldurmak amacıyla gerçekleştirildiğini söyledi.

    Festivalin ilk başladığı günden bu yana artan dinamik içeriğiyle şehirdeki insanı doğaya yaklaştırma çabası ve doğa belgeselciliğine sağladığı katkılarla dikkati çektiğini anlatan Yılmaz, "Her yıl izleyicilerine dünyanın en iyi filmlerini sunan Dağ Filmleri Festivali, düzenlediği etkinliklerle de Türkiye'de doğa kültürü alanındaki çok önemli bir boşluğu doldurmaya gayret ediyor" dedi.

    Bu yıl "Maceraya Hazır Ol" sloganıyla yola çıktıklarını ifade eden Yılmaz, festivale, İstanbul'da 7-11 Mart'ta Fransız Kültür Merkezi, Galatasaray Aynalı Geçit ve Pusula Sanat Galerisi'nin, Ankara'da 29-31 Martta Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi'nin, İzmir'de ise 12-14 Nisanda Konak Belediyesi kültür merkezlerinin ev sahipliği yapacağını belirtti.

    Festivalde, dünya festivallerinde gösterilen 500'den fazla film arasından belirlenen 2012 seçkisinde 20'si yerli 35'i yabancı olmak üzere 16 farklı ülkeden, toplam 55 filmin yer aldığını anlatan Yılmaz "Film sayısı ile festival kendi film rekorunu da kırmış oldu. Ayrıca 5 filmimiz Türkiye, 1 filmimiz de Avrupa prömiyerini festivalimizde gerçekleştirecek. Seyirci sayısının ve festivale ilginin her geçen yıl artması içeriği de zenginleştiriyor. Filmler, 'Ülkemizden', 'Dünyadan', 'Keşif Ruhu', 'Doğa-Çevre-İnsan', 'Su Dünyası', 'Bisiklet', 'Kayak' ve 'DFY Finalistleri' olmak üzere 8 tema başlığı altında toplanıyor. Seçkide, rafting, dalış, dağcılık, kaya tırmanışı, base jump, kayak, dağ bisikleti gibi doğa sporlarının yanı sıra çevre ve doğa belgeselleri ve gezi, keşif ve insan hikayeleri de yer alıyor" diye konuştu.

    Dünyanın en çarpıcı filmleri geliyor

    Bu yılın en çarpıcı teması "Dünyadan" ile The North Face Sponsorluğunda 8 filmin beyaz perdeye yansıyacağını anlatan Yılmaz "Bu tema altında ödül şampiyonu 'Soğuk' filmi dikkat çekiyor. Film, dolaştığı 49 festivalden topladığı 15 ödül ve çarpıcı kurgusu ile salonlarda boş koltuk bırakmayacağa benziyor. Ayrıca bu bölüm kapsamında gösterilecek 19 ödüllü Asgaard Projesi de bir diğer ödül şampiyonu" dedi.

    Salcano sponsorluğunda gerçekleştirilen "Bisiklet" temasının en etkileyici filminin "Kendi İki Tekerimle" olduğunu ifade eden Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:

    "Kendi İki Tekerimle filmi, dünyanın çeşitli ülkelerinde zorluklarla dolu hayatlar yaşayan insanların hayatlarını ve bu hayatları değiştiren bisikleti etkileyici bir dille anlatıyor. 19. yüzyılda 'İçmek için viski ve uğruna savaşmak için su' diyen Amerikalı yazar Mark Twain'in bu unutulmaz sözü ile başlayan 'Beyaz Su, Siyah Altın' da Steppen sponsorluğunda düzenlenen doğa-çevre-insan teması altında gösterilecek.

    Bu temanın diğer dikkat çekici filmi 19 festivalden 19 ödül alan 'Kırık Ay' da küresel ısınmanın Himalayalar'da yaşayan göçerlere etkisini anlatıyor. Festivalimizde Avrupa prömiyerini gerçekleştirecek olan 'Özgür Kurtlar' belgeseli de bölüm kapsamında gösterilecek diğer bir önemli film olacak. Adrenalin düzeyini yükselten ve Victorinox sponsorluğunda gerçekleştirilecek 'Keşif Ruhu' temasının en etkileyici filmi ise 'İnanıyorum, Uçabilirim'. Yine 2011 Slovak yapımı, 13 ödüllü 'Demir Delik' ise sizi kanyonların Everest'ine, en ulaşılmazına götürüyor. Festivalin olmazsa olması 'Kayak' ve çiçeği burnunda teması 'Su dünyası' temaları ise dünyanın etkileyici hikayelerini farklı sporlara ilgi duyan sporseverlerin ayağına getirecek."

    Festivalin gala filminin ülkemizden bir belgesel olacağını belirten Yılmaz, "Rampa, 1945 yılında Erzurum'da inşa edilen ve çok sonraları Erzurum'a bir olimpiyat kazandıracak olan kayakla atlama rampasının hikayesi. Bir fotoğraftan yola çıkılarak yapılan 'Rampa' belgeseli, galasını Erzurum'da birkaç ay önce yaptı ve ayağının tozu ile festivalimizde izleyiciyle buluşuyor" diye konuştu.

    Gönüllüler tarafından gerçekleştirilen festivalde tüm film gösterimlerinin ücretsiz gerçekleştirileceğini kaydeden Yılmaz, festival kapsamında, kitap sergileri, söyleşiler ve ödüllü yarışmaların da düzenleneceğini kaydetti.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow