hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    SaturDox'da "Az Pişmiş İnsanlık Tarihi"

    SaturDoxda Az Pişmiş İnsanlık Tarihi
    expand

    DOCUMENTARIST ve DEPO işbirliğiyle düzenlenen SaturDox/ Belgesel Buluşmaları'nda 24 Mart Cumartesi günü Péter Kerekes'in "Tarihi Pişirmek" adlı filmi gösterilecek.

    Belgesel alanında önemli bir boşluğu dolduran DOCUMENTARIST, DEPO ile birlikte 2 haftada 1 cumartesi günleri belgesel gösterimleri düzenliyor.

    "Cumartesi Belgeselleri / SaturDox" başlığı altında Tütün Deposu'nda gerçekleşen gösterimlere, filmin temasıyla ilgili bir uzman veya akademisyenin sunumu eşlik ediyor.

    SaturDox'ta 24 Mart Cumartesi günü saat 19:00'da "Tarihi Pişirmek" adlı film gösterilecek.

    Slovak yönetmen Péter Kerekes'in yönettiği filmde, son yüzyılın en önemli silahlı çatışmalarında yiyecek ve içecek tedarik eden aşçılar, fırıncılar ve mutfak personelinin gözüyle modern Avrupa savaş tarihi yeniden inceleniyor.

    Mareşal Tito'nun kişisel şef aşçısından Wehrmacht fırıncılarına, bu yenilikçi çalışma bazen absürd bir bakışla savaşın abesliğini ve belki de kaçınılmazlığını askerî mutfakların gündelik detayları çerçevesinde gözler önüne seriyor.

    Anlatı, modern Avrupa savaşlarını teftiş edercesine Leningrad Kuşatması'ndan Çeçenistan Savaşı'na kadar mutfak müptelalarından oluşan renkli bir ekibin, hem tüyler ürpertici hem de komik tanıklıklarını ortaya koyuyor.

    Başlıca ödüller:

    * Vienale 09, Viyana Film Ödülü
    * DOK Leipzig, FIPRESCI Ödülü
    * Chicago Uluslararası Film Festivali, En İyi Belgesel için Altın Hugo
    * HotDocs Toronto, Jüri Özel Ödülü

    Uğur Kutay ile "Az Pişmiş İnsanlık Tarihi"

    Film gösteriminin ardından Uğur Kutay ile "Az Pişmiş İnsanlık Tarihi" adlı söyleşi gerçekleştirilecek.

    Sinema göstergebilimi ve estetik konularında yoğunlaşan ve akademik çalışmalarını Yıldız Teknik Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi'nde sürdüren Uğur Kutay, antropoloji ve belgesel ilişkisini sinema tarihinden örneklerle ele alarak, belgesel tarihine dönük alternatif bir film okuma yapacak.

    "Andrei'in Bakışı: Tarkovsky Sineması'nda Psikanalitik-Semiyolojik Açılımlar" (2004) ve "Gerçeği Öldüren Kamera: Belgesel Sinema ve Gerçeklik" (2009) adlı kitaplarıyla bilinen Kutay, Birgün gazetesine haftalık sinema yazıları yazıyor.

      Tarihi Pişirmek
      Tarih:
    24 Mart Cumartesi
      Saat:
    19:00
      Yönetmen:
    Péter Kerekes
      Yer: DEPO / Tütün Deposu
      Adres:
    Lüleci Hendek Caddesi No.12 Tophane


    ** GÖSTERİMLER ÜCRETSİZ!
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow