hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    31. İstanbul Film Festivali başladı

    31. İstanbul Film Festivali başladı
    expand

    İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı'nın (İKSV) bu yıl 31'incisini düzenlediği İstanbul Film Festivali'nin açılış gecesi Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda yapıldı.

    Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın katkılarıyla, Akbank sponsorluğunda düzenlenen festivalin açılış gecesinde sunuculuğu Mehmet Ali Alabora üstlendi.

    Gecede, İKSV'nin kuruluş yılından bu yana her 10 yıllık dönemden seçilmiş müzikal filmlerin yer aldığı barkovizyon gösterimi yapıldı.

    "2012 Türkiye'de Çin Kültürü Yılı" nedeniyle festival programında yer alan "Bir Çin Sinema Geleneği: WuXia" başlıklı bölümü, oyuncu Özgü Namal anlattı.

    Yönetmen Yüksel Aksu'nun, çağın en önemli sinemacılarından ve sinema düşünürlerinden biri olan Theo Angelopoulos ile ilgili görüşlerini paylaştığı gecede Hülya Koçyiğit, Türk sinemasında 1987'de İstanbul Film Festivali'nin ilk Sinema Onur Ödülü'nü alan Lütfi Ömer Akad'ı, Tarık Akan da geçen yıl festivalin açılış töreninde Sinema Onur Ödülü'nü alan yönetmen ve senarist Yusuf Kurçenli'yi anlattı.

    Gecede, festivalin bu yılki "Sinema Onur Ödülleri", Türk sinemasına yıllar boyu emek vermiş dört değerli isme takdim edildi.

    Türkiye'nin ilk kadın sinema eleştirmeni Sevin Okyay'a ödülünü Murathan Mungan verirken, yönetmen Ali Özgentürk ödülünü Müjdat Gezen'den aldı. Özgentürk, İKSV'den böyle bir ödül almanın kendisi için önemli olduğunu belirterek, "Kurtarılmış bir ada olan İKSV'ye teşekkür ediyorum" dedi.

    Ayşen Gruda ve Halit Akçatepe'ye ise ödüllerini, birçok filmde birlikte rol aldıkları arkadaşları Tarık Akan takdim etti.

    Halit Akçatepe, oyunculuğunun 69. yılı olduğunu ifade ederek, oyunculuğa 5 yaşından itibaren ilgi duyduğunu ve bir daha kopamadığını söyledi.

    Usta yönetmen Terence Davies de "Sinema Onur Ödülü"nü almak üzere katıldığı gecede, ödülünü İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı'ndan aldı.

    Açılış gecesinde, Terence Davies'in, baş rolünde Rachel Weisz'in yer aldığı yeni filmi "The Deep Blue Sea"nin (Aşkın Karanlık Yüzü) gösterimi yapıldı.

    İki haftada 200'ü aşkın film


    31. İstanbul Film Festivali, 31 Mart-15 Nisan arasında Beyoğlu'nda Atlas, Fitaş 1 ve 4, Pera Müzesi, Nişantaşı'nda CityLife (City's) ve Kadıköy'de Rexx sinemalarında gösterilecek 200'ün üzerinde filmin yanı sıra ünlü konukların katılacağı söyleşi ve atölye çalışmaları, sinema dersleri, ustalık sınıfları, konser ve partilerle devam edecek.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow