hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Altın Portakal başlıyor

    Altın Portakal başlıyor
    expand

    49. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali, 6 Ekim'de yapılacak açılış töreni ile başlayacak.

    Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Antalya Kültür Sanat Vakfı işbirliğiyle 6-12 Ekim tarihlerinde düzenlenecek 49. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin açılışına, Türk sinemasının "Sultan"ı ünlü sanatçı Türkan Şoray da katılacak.

    Açılış töreninde Türkan Şoray'a "Sanatta sosyal sorumluluk" ödülü sunulacak. Aynı gece, "Yaşam boyu onur" ödülüne değer görülen yönetmen Duygu Sağıroğlu, yapımcı Necip Sarıcı, usta oyuncular Güler Ökten, Salih Güney ve Meral Zeren'e de ödülleri verilecek.

    İlyas Salman da özel ödülle onurlandırılacak. Bu yıl 14'üncüsü sunulacak Yıldırım Önal Anı Ödülü'ne sinema-tiyatro oyuncusu, seslendirme sanatçısı Işık Yenersu değer görüldü. Türk sinemasında kamera arkasında çalışan, başarılı işlere imza atmış kişilere SİNE-SEN işbirliği verilen Sinema Emek Ödülü de bu yıl çok sayıda filmin ışık şefliğini yapan Erol Batıbeki'ye verilecek.

    Mizah, Muhalefet ve Demokrasi

    Festivalin bu yılki ana teması "Mizah, Muhalefet ve Demokrasi" olacak.

    1990'lı yılları odağına alan 49. Altın Portakal'da Türkiye'nin önde gelen mizah sanatçılarını sanatseverlerle buluşturacak Türkiye Mizah Zirvesi'ne de imza atılacak. Zirveye sunulan metin ve eserler kitaplaştırarak, okurlara armağan edilecek.

    Festival programında ulusal ve uluslararası uzun metraj film yarışmaları, ulusal ve uluslararası özel ve tematik gösterimler, kısa film ve belgesel film yarışmaları, açık havada film gösterimleri, gala söyleşileri bulunuyor.

    Altın Portakal, sinema yıldızlarını hayranlarıyla buluşturacak geleneksel kortej geçişiyle kente bu yıl da karnaval havası yaşatacak. 3 il ile 19 ilçeyi kapsayan geniş bir coğrafyada halkla kucaklaşacak 49. Altın Portakal paneller, seminerler, sergiler, atölye çalışmaları, kısa film atölyeleri, sanatçı halk buluşmalarıyla toplumun her kesiminden sinemaseverlere ulaşacak.

    Verilecek ödüller

    Ulusal ve uluslararası uzun metraj dallarında 10'ar filmin yarışacağı 49. festivalde, 21 kısa, 16 belgesel film yarışacak.

    Macaristan, Polonya, Hollanda, İran, Filistin, Cezayir, Tunus, Almanya, Fransa, Amerika, Avustralya ve Sırbistan, yapımcı, yönetmen ve oyuncularıyla Antalya'da temsil edilecek ülkeler arasında yer alıyor.

    49. festivalin rekor ödüllerini, sinema, televizyon, müzik ve tiyatroya aşarılı çalışmalarıyla tanınan Hülya Avşar'ın başkanlığındaki jüri belirleyecek.

    Festivalde En İyi Film Ödülü 400 bin lira, En İyi İlk Film Ödülü ve En İyi Yönetmen ödülü 55'er bin lira En İyi Senaryo Ödülü 35 bin lira, En İyi Görüntü Yönetmeni ve en İyi Müzik Ödülü 30 bin lira olacak.

    Antalya Teşvik Ödülü olarak da 70 bin lira verilecek.

    Ayrıca En İyi Kadın Oyuncu, En İyi Erkek Oyuncu, En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu, En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu, En İyi Kurgu, En İyi Sanat Yönetmeni, Behlül Dal Jüri Özel Ödülü, Dr. Avni Tolunay Jüri Özel Ödülü ile belgesel ve kısa film ödülleri de sahiplerini bulacak.

    49. Altın Portakal'a ulusal uzun metrajda 44, belgeselde 111, kısa film dalında 254 film başvuruda bulundu.

    Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı ve AKSAV Şeref Kurulu Üyesi Mustafa Akaydın'ın görüşlerine de yer verilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

    "49. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin açılışını Türk sinemasının "Sultan"ının yapacak olmasından büyük onur ve mutluluk duydum. Altın Portakal ve Türkan Şoray arasında çok özel bağ vardır. Bu bağ tam 49 yıl öncesine dayanır. Türkan Şoray sinema kariyerinin ilk ödülünü 'Acı Hayat' ile Altın Portakal'ın ilk yılında almıştır. Daha sonraki yıllarda da 3 kez daha Altın Portakal'ı kucaklamıştır. Yıllar sonra gerçekleşecek bu büyük buluşmada, Türkan Şoray sergi açılışından Altın Portakal kortejine ve öğrencilerle buluşmaya kadar pek çok etkinliğe katılacak."


    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow