hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Silikon alarmı Türkiye'de!

    Silikon alarmı Türkiyede
    expand

    Sağlık Bakanlığından kadınlara silikon telefonu. Fransa'da PIP markalı silikonların kanser yaptığı iddiaları üzerine harekete geçen Bakanlık rapor hazırladı. CNN Türk'ün ulaştığı o rapora göre, türkiye'de 706 çift söz konusu silikondan kullanıldı. Bakanlık yetkilileri kadınları tek tek telefonla arayıp uyarıyor. Büşra Arslantaş'ın haberi.

    Fransa'da PIP marka silikonların kanser riski taşıdığı hükümet komisyonu raporuyla da kesinleşince 66 ülke alarma geçti. 300 binden fazla kadın mercek altına alındı. Harekete geçen ülkeler arasında Türkiye de var. Sağlık Bakanlığı, bu silikonun taktıran kadınları tek tek telefonla arıyor.

    Tüm dünyada panik yaratan tehdidin kaynağı, şirketin ürettiği protezlerde, tıbbi değil, daha ucuza mal olan endüstriyel silikon kullanılması. Poliüretan malzemeden yapılan bu silikonlarda yırtılma ve sızma oranı diğer markalara göre 5 kat daha fazla.

    Fransa'dan gelen iddialar üzerine Sağlık Bakanlığı İlaç Eczacılık Genel Müdürlüğü çalışmaya başladı. hem yurtiçinde araştırma yapıldı hem de Piyasa Denetim ve Gözetim Daire Başkanlığı  ithalatçı firmadan rapor istedi. o rapora CNN türk ulaştı.

    Buna göre, sözkonusu silikon Türkiye'ye 2008 ve 2010 yılları arasında ithal edildi. Gelen 1257 çift PIP markalı silikondan 706 çift kullanıldı. Ama ortaya çıkan tablo, PIP marka slikon taktıran her kadının risk altında olduğu anlamına gelmiyor. Çünkü firma "bazı protezlerde" endüstriyel silikon kullanmış.

    Bakanlık yetkilileri bugüne kadar yaklaşık 150 kadını bizzat telefonla aradı. "Şikayetiniz var mı?" diye soruldu. Hastalardan, implant kartındaki marka adını kontrol etmeleri, doktorlarına başvurmaları, her 6 ayda bir kontrole gitmeleri, slikonun patlaması gibi bir durumda da Bakanlığı bilgilendirmeleri istendi. bakanlık hastalarla iletişime geçmeye devam edecek.

    Avrupa Birliği ve ABD'de alınan tedbirleri de mercek altına  alan Bakanlık, bu hafta içinde kamuoyunu bilgilendirecek. Akıllardaki soru işaretlerini gidermeye çalışacak.

    Türk Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Derneği'nden de konuyla ilgili açıklama geldi. Bakanlığın "sadece 706 çift silikon kullanıldı" açıklamasına karşın dernek, yaklaşık 2 bin 500 kadının PIP Marka silikon kullandığının tahmin edildiğini söyledi. Dernek, çıkarılan silikonları test için TÜBİTAK'a göndermeyi de planlıyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow