hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kalp hastalarına soğuk hava uyarısı

    Kalp hastalarına soğuk hava uyarısı
    expand

    Koroner kalp hastalığı, ritim bozukluğu, kalp yetersizliği bulunan kişiler, risk grubunda yer aldığı için soğuk havalarda daha dikkatli olmalı ve dışarı çıkmamalı.

    Denizli Devlet Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Selim Ünal, kalp hastalarına soğuk havalarla daha dikkatli olmaları çağrısında bulundu. Dr. Ünal soğuk havaların kalp krizi geçirme riskini arttırdığını söyledi.

     Dr. Selim Ünal, soğuk havalarda kalp damarlarının uyarılarak kasılmasının kalbin yükünü arttırdığını belirtti. Dr. Selim Ünal, "Bu yükün artmasıyla daha fazla kan pompalaması gereken kalp, yetersiz kan alması nedeniyle zorlanınca kalp krizi riski artar. Soğuk ve rüzgarlı havalar, kalp krizini tetikler. Bu nedenle kalp hastaları korunmadan kesinlikle dışarı çıkmamalıdır. Kalbinde protez kapağı ve kalp yetmezliği nedeniyle ayaklarında şişlik olan kişilerin de soğuk havalarda uzun süre kalması risk oluşturur. Çünkü soğuk havalarda vücudun pıhtılaşma mekanizması da bozulur" dedi.

    Kalın değil sıcak tutacak giysiler 

    Dr. Ünal, soğuk havalarda kalp krizi riskini önlemek için yapılması gerekenlere değindi. Dr. Ünal, "Soğuk havalarda rüzgarı arkanıza alarak yürünmeli ve aşırı kalın giysiler yerine vücudu ısıtacak giysiler giyilmeli. Dışarıda uzun süre kalacak olanlar birkaç giysi giymeli. Özellikle baş ve ellerde oluşan ısı kaybını önlemek için şapka, bere, eldiven giyilmeli. Isınmak için kesinlikle alkol alınmamalı. Çünkü alkol damarlarda genişlemeye neden olarak kanın akışını yavaşlatır. Ayrıca soğuk havalarda yapılan egzersizler kalp krizi riskini artırır. Bunu önlemek için bol su içmeli, kapalı ortamlarda spor yapılmalıdır" diye konuştu.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow