hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Türkiye'nin ilk yüz nakli ameliyatı

    Türkiyenin ilk yüz nakli ameliyatı
    expand

    Türkiye'nin ilk yüz nakli ameliyatı Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde gerçekleştirildi. Uşak'ta beyin ölümü gerçekleşen bir kişiden alınan yüz, iki kol ve bir bacak, 11 saat süren ameliyatla iki ayrı hastaya nakledildi.

    Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Prof.Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Enstitüsü'nde, Uşak'ta tren çarpması sonucu beyin ölümü gerçekleşen ve ailesi tarafından organları bağışlanan 39 yaşındaki Ahmet Kaya'nın kolları ile sağ bacağının da Atilla Kavdır'a nakledilmesi ameliyatı 11 saat sürdü. Ameliyat saat 14.30'da tamamlandı. Yüz nakli yapılan Uğur Acar'ın ardından kol ve bacak nakli yapılan Kavdır da yoğun bakım ünitesinde hazırlanan özel odaya alındı.

    AÜ Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe ile operasyonun başkanlığını yapan AÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi ve Estetik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan, nakillerle ilgili basın toplantısı düzenledi. Diğer yandan Ahmet Kaya'nın kadavrasından alınan yüzün yerine silikon ve özel maddeden aslıyla birebir örtüşen maske yapılıp kadavrasının ailesine aynı şekilde teslim edileceği belirtildi.

    Türkiye'nin ilk yüz nakli ile dünyada ilk kez aynı anda bacak ve 2 kol nakli ameliyatını gerçekleştiren Akdeniz
    Üniversitesi (AÜ) Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan, iki ameliyatın da başarılı geçtiğini belirterek, "Dünya'da bir çok ilki içeren ameliyatlar yaptık" dedi.

    "Tabii ki ilk biz yapacaktık ve yaptık"

    AÜ Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahisi Ana Bilim Dalı'nda görevli Prof. Dr. Ömer Özkan, ameliyatın ardından hastane bahçesinde düzenlediği basın toplantısında, Akdeniz Üniversitesinin her zamanki gibi gerekeni yaptığını söyledi.

    Türkiye'de yüz naklini ilk kim yapacak şeklinde tartışmalar olduğunu hatırlatan Özkan, "Tabii ki ilk biz yapacaktık ve yaptık. Dünya'da birçok ilki içeren ameliyatlar yaptık. Önümüzde her iki ameliyat için de kritik 10-15 günlük bir süremiz var. Bu süreyi atlatırsak tarihe altın harflerle yazmış olacağız" dedi.

    Akdeniz Üniversitesinin bir marka haline geldiğini anlatan Özkan, "bu marka içerisinde yapmaları gerekeni yapmanın mutlululuğunu yaşadıklarını" kaydetti.

    Yüz nakli konusunda zorlandıkları kısımlar olduğunu ifade eden Özkan, "Aileden izin alma aşaması ve dokuların buraya getirilme aşaması bizi zorladı. Türkiye'de en fazla doku grupları belirlenmiş yüz, kol ve bacak nakli yapabilecek durumdaydık. Bunu da gerçekleştirdik. Bundan sonra başka kurumlar da yapacaktır. Biz öncü olduk. İnşallah devamı gelir" dedi.

    Ameliyatın tam yüz nakli olduğunu vurgulayan Özkan, "Reddedilmeyle ilgili olan ilk 10 günlük sürecin ardından 3, 6 ve 1 yıl gibi kontrol edilmesi gereken dönemler var" diye konuştu.

    Kol ve bacak ameliyatının da başarıyla tamamlandığını anlatan Özkan, "Dünyada ilk defa bir aile hem yüzü hem de uzuvları bağışlıyor. Bu bizim başarımız kadar onların da erdemi. Onlara teşekkür ediyoruz." dedi.

    Ameliyat yapılan hastaları uzun süredir psikolojik tedavi altına aldıklarını kaydeden Özkan, ameliyatların ardında da bu psikolojik takibin devam edeceğini belirtti.

    Basın toplantısına katılan Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe ise Türk insanının çalışkanlığı ile bir ilki daha başarmanın mutluluğunu yaşadıklarını kaydetti. Üniversite olarak Türkiye'nin ilk yüz nakli ameliyatını yapmanın gururunu yaşadıklarını belirten Kurtcephe, donör ailenin de tarihe ismini altın harflerle yazdırdığını kaydetti.

    Kurtcephe, "Aynı hastaya çift kol ve bacak nakli ile dünyada büyük bir başarıya imza attık. Dünya'da ilk defa bir hastaya aynı anda çift kol ve bacak naklini yapan hastane olduk. Yapılan çalışmaları çok yakından takip ettim. Türk
    milletinin huzurunda ameliyatı gerçekleştiren ekibe teşekkür ediyorum" diye konuştu.

    En büyük yardımcısı eşi

    Nakillerin mimarı olarak gösterilen Hacettepe Üniversitesi mezunu Prof. Dr. Ömer Özkan'ın en büyük yardımcısı ise aynı hastanede görev yapan AÜ Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi ve Estetik Anabilim Dalı Başkanı olan eşi Yrd. Doç. Özlenen Özkan. Türkiye'nin ilk çift kol nakli ve dünyada kadavradan ilk rahim nakli ameliyatlarını gerçekleştiren Ömer Özkan, geçen 27 Aralık'ta düzenlenen törenle 'Prof. Dr.' ünvanını alarak "biniş" giymişti.

    Anabilim Dalı Başkanı olan Ömer Özkan, yeni ünvanıyla "Öğretim Üyesi" olurken, ana bilim dalı başkanlığı görevini de o tarihten itibaren eşi Yrd.Doç. Özlenen Özkan üstlendi. Ömer- Özlenen Özkan çiftinin bir kız çocukları bulunuyor.


    Uşak'ta iki hafta önce tren altında kalarak ağır yaralanan ve kaldırıldığı hastanede beyin ölümü gerçekleşen tekstil işçisi Ahmet Kaya'nın tüm organları ailesi tarafından bağışlandı. Bunun üzerine Antalya'dan yola çıkan özel bir ekip, Sağlık Bakanlığı'nın tahsis ettiği uçakla Uşak'a ulaştı. Uşak Devlet Hastanesi'nde yaklaşık 3 saat süren bir operasyonla vericiden alınan iki kol, sağ bacak ve yüz, 1 saat içerisinde Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne getirildi.
    15 kişilik özel ekip sabaha karşı 03. 15'te ameliyata girdi. Ahmet Kaya'dan alınan yüz, henüz 40 günlükken evlerinde çıkan yangında yüzünün yüzde 90'ı yanan 19 yaşındaki Uğur Acar'a nakledildi. Alınan 2 kol ve sağ bacak ise, 11 yaşındayken elektrik akımına kapılarak kollarını ve bacağını kaybeden 34 yaşındaki Atilla Kavdır'a nakledildi.


    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow