hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Organ naklinde dijital dönem

    Organ naklinde dijital dönem
    expand

    Bundan böyle organ dağıtımı elektronik ortamda, Sağlık Bakanlığınca belirlenen esaslara göre yapılacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Organ ve doku nakli merkezlerinin, organ ve doku kaynağı merkezlerinin ve doku tipleme laboratuvarlarının açılması, çalışması ve denetimi ile organ ve doku nakli hizmetlerinin yürütülmesinde uyulması gereken usul ve esasları belirleyen Sağlık Bakanlığının "Organ ve Doku Nakli Hizmetleri Yönetmeliği" Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

    Yürürlüğe giren yönetmeliğe göre canlıdan canlıya organ nakli alıcının en az iki yıldan beri fiilen birlikte yaşadığı eşiyle dördüncü dereceye kadar kan ve kayın hısımlarından yapılabilecek. Akraba dışı canlıdan organ nakli, naklin yapılacağı ilde oluşturulacak Etik Komisyonun vericiyle alıcı arasında mevzuata aykırı herhangi bir hususun bulunmadığını ve etik açıdan organ bağışının uygunluğunu onaylamasıyla gerçekleştirilecek. Bakanlığın gerekli gördüğü hallerde, kadavra ve canlıdan elde edilen dokuların dağıtımı, Türkiye Organ ve Doku Bilgi Sistemi üzerinden yapılacak.

    Sosyal Güvenlik Kurumu ile sözleşmesi olan organ ve doku nakli merkezleri, belirlenen geri ödeme ücretleri haricinde ücret talep edemeyecek ve hastalardan ilave ücret alamayacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yönetmelikte aynı zamanda kurulacağı öngörülen Ulusal Koordinasyon Kurulu, Ulusal ve Bölgesel Koordinasyon Merkezi gibi kurumların görev tanımı ve işleyişi hakkında bilgi verildi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow