hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Yaza ince girmek için kışın bitmesini beklemeyin

    Yaza ince girmek için kışın bitmesini beklemeyin
    expand

    Kış döneminde alınan kilolar genelde yaza doğru acilen verilmeye çalışılır, bu kiloların bir kısmı verilir bir kısmı ise kalır... Uzman Diyetisyen Dilara Koçak, bu kısır döngünün zamanla büyük kilo artışına neden olduğuna dikkat çekiyor ve kışın da beslenmemize ve düzenli egzersiz yapmaya dikkat etmemiz gerektiği konusuna dikkat çekiyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kilo vermenin denklemi aslında basit: Aldığımız kaloriyi yakamıyorsak bu yağ olarak birikir. Tam tersi, aldığımız kaloriden daha fazla yakıyorsak o zaman enerji ihtiyacı için depo yağlar kullanılır ve birey kilo verir.

    Kış aylarında çoğumuz için hareket azalır, evde daha uzun zaman geçiririz ve daha fazla yağ ve karbonhidratlı bir beslenme düzeni ortaya çıkar. Bu durumda yakamadığımız kaloriler bazı bireyde kalçada bazı bireylerde ise göbekte birikir.

    Dilara Koçak: “Kış sebzelerini menünüzden eksik etmeyin”

    Uzman Diyetisyen Dilara Koçak, kış aylarında alınan kiloların yıllar içinde birikerek ciddi bir sorun haline geldiğine dikkat çekiyor. Dilara Koçak konu ile ilgili şunları söylüyor: “Vücudumuzun yaşamak için kullandığı enerji (kalori) miktarı olan metabolizma hızı, mevsimlere göre değişkenlik gösterir. İnsan doğası gereği kış aylarıyla birlikte metabolizma çalışma hızı da yavaşlıyor. Bu da vücudumuzun daha az kalori harcamaya başlaması anlamına geliyor. Dolayısıyla kilo almamak ya da kilo kaybetmek istiyorsak daha düşük kalorili yiyeceklere yönelmemiz veya aldığımız kaloriyi yakmak için hareket etmemiz gerekiyor.”

    Egzersiz ile yavaşlayan metabolizma hızınızı artırın

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Birçoğumuz havalar soğuk diye eve kapanıyor ve kısa mesafelere bile ulaşımımızı araçlarla sağlıyoruz. Uzman Diyetisyen Dilara Koçak bunu ev ya da spor salonlarında yapacağımız egzersizlerle telafi etmemiz gerektiğini belirtiyor ve şunları söylüyor: “Kış mevsiminde olduğu gibi metabolizmanızın yavaşladığı durumlarda egzersiz yapmanız çok önemlidir. Kas dokusundaki artış ve yağ dokusundaki azalışla birlikte metabolizma hızı artar ve yediklerinizi daha hızlı yakmaya başlarsınız. Üstelik düzenli egzersize bağlı olarak vücut enerjisi artar, yorgunluk hissi minimuma düşer.”


    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow