hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Yemezler!

    Yemezler
    expand

    Biyogüvenlik kurulu'nun 9 yeni GDO'lu mısır çeşidini kamuoyu görüşüne açması üzerine Greenpeace'in başlattığı "Yemezler" kampanyası toplumu GDO'lu ürünlerin tüketimi konusunda bilinçlendirmeyi hedefliyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Daha önce balıkların yasal avlanma boylarının yeniden belirlenmesi için "Seninki kaç santim" sloganıyla düzenlediği kampanya ile hafızalara kazınan Greenpeace bu kez de GDO'lu ürünler hakkında dikkat çekici bir kampanyaya imza atıyor.

    "Yemezler" isimli kampanya, tüketicileri GDO'lu, yani genetiği değiştirilmiş organizmalara karşı uyarmayı hedefliyor. Kısa bir işlemle üye olunabilen sitede katılımcılar "Senin rozetlerin" isimli sayfaya yönlendiriliyorlar ve bu sayfa üzerinde bulunan rozet resimlerinin üzerinde yer alan görevleri yerine getirebiliyorlar. Katılımcılar bu sayede hem kampanyanın bir adım ilerlemesini sağlamış oluyorlar, hem de çeşitli hediyeler kazanıyorlar. Siteye göre, söz konusu rozetlerden 4 adet toplayana rozet, 10 adet toplayana kupa, 14 adet toplayana ise tişört hediye ediliyor.

    GDO'lu ürün nedir?

    Sitede yer alan ifadelere göre, GDO'lar bir canlının genetik özelliklerinin insan eliyle laboratuvar ortamında değiştirilmesiyle elde edilir. GDO'ların öne çıkan 2 özelliği böcek öldüren zehir içermeleri ve yabancı otları yok eden kimyasal ilaçlara dayanıklı olmalarıdır, ve bu sayede tarlalarda zirai ilaç kullanımı arttırılabilmektedir. En çok pamuk, soya, kanola ve mısır'ın genetiği değiştirilmiştir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    GDO'lar Birleşmiş Milletler ve Dünya Bankası'nın öncülüğünde hazırlanan ve Türkiye'nin de imzaladığı Dünya Tarım Raporu'na göre GDO'lar verim artışı sağlamamaktadır ve açlığa çözüm olmamaktadır.

    GDO neden zararlı? 

    Greenpeace, tohum üreten dev şirketlerin aynı zamanda zirai ilaç ürettiklerini ve ürünlerin genetiğini değiştirerek üreticileri kendilerine daha fazla bağımlı hale getirmeyi hedeflediklerini belirtiyor ve standart bir mısır'ın içine böcek öldürücü zehir salgılayan bir bakteri konulmasının insan sağlığı üzerinde ne derece tehlikeli olabileceğinin altını çiziyor.

    Greenpeace, aynı zamanda, marketlerden satın aldığımız ürünlerin etiketlerinde ürünlerin GDO'lu olup olmadıklarının belirtilmediğinin söylüyor ve yapılan araştırmalara göre GDO'nun içerdiği böcek öldüren toksinlerin hamile kadınların kanında ve fetusunda raslandığına dikkat çekiyor.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow