hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İnatçı hıçkırık, hastalık habercisi olabilir

    İnatçı hıçkırık, hastalık habercisi olabilir
    expand

    Gastroenteroloji uzmanı Doç. Dr. Vardareli, 48 saati aşan ve geçmeyen hıçkırıkların altında ciddi hastalıklar yer alabileceğini söyledi ve inatçı hıçkırığın nedeninin mutlaka araştırılması gerektiğini ifade etti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Acıbadem Kozyatağı Hastanesi gastroenteroloji uzmanı Doç. Dr. Eser Vardareli, 48 saati aşan ve geçmeyen hıçkırıkların altında, akciğer ve beyin tümörü ile kalp zarında enfeksiyon oluşması, beyin damarlarında tıkanma gibi ciddi hastalıkların yer alabildiğini ifade ederek, bu nedenle inatçı hıçkırıkların nedeninin araştırılması gerektiğini bildirdi.

    Doç. Dr. Vardareli yaptığı açıklamada göğüs boşluğu ile karın boşluğu arasında bulunan ve diyafram adı verilen kasın bir yarısının istem dışı kasılmasıyla hıçkırık ortaya çıktığını dile getirerek, bu kasılma sırasında ses tellerinin ani ve sert kapanmasıyla gırtlakta özel bir sesin oluşmasına yol açtığını anlattı.

    İnatçı hıçkırık 5 ayrı hastalık grubunun habercisi olabilir

    Bazen kesik kesik, bazen peş peşe duyulabilen hıçkırık krizlerinin, uzun sürüp geçmemesinin stres yaratabildiğini ve hıçkırığı geçirmek için yapılanların işe yaramayabildiğini vurgulayan Vardareli, 48 saati aşan ve geçmeyen hıçkırıkların altından başlıca 5 hastalık grubunun çıkabildiğini söyledi:  "48 saati aşan ve geçmeyen hıçkırıkların altında, akciğer ve beyin tümörü ile kalp zarında enfeksiyon oluşması, beyin damarlarında tıkanma gibi ciddi hastalıklar yer alabiliyor. Bazen reflü hastalığı gibi bir neden, bazen de nadir olarak diyafram hareketlerinin nöral kontrolünü sağlayan sinir sistemi bölümünü etkileyen tümör gelişimi hıçkırığa yol açabiliyor. Bu nedenle inatçı hıçkırıkların nedeni araştırılmalıdır."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tüm bu hastalıkların dışında kullanılan bazı ilaçların ve psikolojik nedenlerin de hıçkırığa neden olabileceğine dikkati çeken Doç. Dr. Eser Vardareli, çok fazla miktarda ve hızlı yemek yemek, asitli ve baharatlı yiyecekler, yiyeceklerin çok soğuk veya çok sıcak yenmesi ve alkol tüketimiyle de kısa süreli hıçkırık gelişebileceğini belirtti.

    Hıçkırığa karşı 6 yöntem işe yarayabiliyor

    Hıçkırıkların genellikle kısa süreli olduğunu ve bazen kendiliğinden geçtiğini ifade eden Vardareli, ancak bazı yöntemlerin de hıçkırığın geçmesini sağlayabildiğini kaydederek, hıçkırığı geçirmeye yarayan başlıca 6 yöntemi de şöyle sıraladı: "Derin nefes alıp vermek. Nefesi tutmak. Bir kağıt torba içine nefes alıp vermek. Boğazda uyarıya neden olabilecek bir küçük kaşık toz şeker yutmak. Limon suyu veya sirke yutmak. Buzlu su içmek."

    Uzun süren hıçkırıklarda hastanın mutlaka bir doktora başvurmasının gerekli olduğuna değinen Vardareli, "Ayrıntılı öykü ve fiziki inceleme, bize genellikle hıçkırığın sebebi ile ilişkili önemli ip uçları veriyor. Buna göre de hastaya öncelikli olarak birtakım tetkikler yapılıyor. Tetkik sonuçları ile hastanın iç hastalıkları-gastroenteroloji, nöroloji veya ilgili hekimlerce tedavisi düzenlenerek takip ediliyor" şeklinde konuştu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow