hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Sağlık Bakanlığı'ndan bitkisel ürün uyarısı

    Sağlık Bakanlığından bitkisel ürün uyarısı
    expand

    Sağlık Bakanlığı'ndan bitkisel ürünlerle ilgili yapılan uyarıda, sanatçıların, tanıtım için getirilen bu ürünler hakkında titiz davranmaları, olası sağlık problemlerinde isimlerinin yıpranmaması adına önem taşıdığı bildirildi.

    Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, internet ve diğer iletişim kanalları kullanılarak iyileştirici, tedavi edici ya da sağlığı koruyucu etkisi olduğu yönünde gerçeğe aykırı tanıtımları yapılan, çoğunlukla Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan "gıda destek maddesi" adı altında ruhsat alınıp, bitkisel tedavi edici şekliyle piyasaya sürülen ürünlerle ilgili şikayetlerde artış olduğu belirtildi.

    Son 6 ayda endikasyon belirtilerek tanıtılan veya zararlı kimyasallar içeren yüzlerce tıbbi cihaz, kozmetik ve gıda takviyesi ürünle ilgili toplatma kararı verildiği ifade edilen açıklamada, son aylarda yapılan denetimlerde Solgar, Phytopharma İlaç ve Bitkisel Sağ. Ürün. San. Tic. Ltd. Şirketi, V-Pills, Vrl-rex, Orviax, Hekimzade Ürünleri, X-Tra Gel Kapsül, Elma-Krom Kapsül gibi ürünlerin endikasyon belirtilerek halkı yanıltıcı satış ve tanıtımının yapıldığı bildirildi.

    Çocuk, genç ve hamileler dikkat

    Bitkisel ürünlerin özellikle çocuk, hamile, yaşlı ve ergenlik çağındaki gençlerde, cerrahi müdahaleden geçmiş hastalarda, beklenenden çok daha farklı veya çok daha artmış oranlarda etki gösterebildiği uyarısının dile getirildiği açıklamada, bitkisel ürünler ve gıda takviyelerinin ilaçlarla birlikte kullanılması halinde dikkat edilmesi ve uzman hekim ve eczacılara danışılması istendi.

    Vatandaşların yanıltıcı tanıtımlara itibar etmemeleri gerektiği ifade edilen açıklamada, "Toplumumuzca tanınan sanatçılarımızın, kendilerine tanıtım için getirilen ürünler hakkında çok titiz davranmaları, olası sağlık problemlerinde isimlerinin yıpranmaması adına önem teşkil etmektedir" ifadesine yer verildi.

    RTÜK'e bildirildi

    RTÜK ile Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına yazılan yazılarda söz konusu ürünlerin reklamlarının durdurulmasının talep edildiği, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan da bu ürünlerin ruhsatlarının iptali istendiği kaydedilen açıklamada, Reklam Kurulu tarafından ürün reklamlarının durdurulmasına ve idari para cezası uygulanmasına karar verildiği bildirildi.

    Açıklamada şu bilgilere yer verildi: "Dün itibarıyla il sağlık müdürlüklerimizi tekrar bilgilendirerek Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan ruhsatlı endikasyon belirterek satış ve tanıtımının yapıldığı tespit edilen ürünlerle ilgili il tarım müdürlüğü yetkililerince mühürleme suretiyle satışının engellenmesi, herhangi bir izne tabi olmadığı tespit edilen ve yine endikasyon belirterek satış ve tanıtımları yapılan ürünlerle ilgili ise müdürlüklerimizin gerekli işlemleri yapması, satışının engellenmesi ve söz konusu ürünlerin satıldığı yerlerin kapatılması, gerek görülmesi halinde tüm bu işlemlerin il emniyet müdürlüğü yetkilileri ile beraber yürütülmesi konusunda gerekli hassasiyetin gösterilmesi talimatlandırılmıştır."
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow