hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Toplum, sağlık sistemine nasıl bakıyor?

    Toplum, sağlık sistemine nasıl bakıyor
    expand

    Türkiye'de sağlık sistemi iyiye gidiyor. Ancak, sistem gereğinden fazla kullanılıyor. Sabancı Üniversitesi İstanbul Politikalar Merkezi ile Koç Üniversitesi'nin yaptığı araştırma, halkın sağlık sistemine bakış açısını ortaya koydu. Araştırmaya katılanların yüzde 54.7'si sağlık hizmetlerini devletin karşılaması gerektiğini düşünüyor.

    45 ülkede yapılan sağlık araştırmasını Türkiye'de Koç ve Sabancı üniversiteleri birlikte yürüttü.

    Prof. Dr. Ali Çarkoğlu ve Prof. Dr. Ersin Kalaycıoğlu'nun yönettiği araştırma, Türkiye'nin sağlık sistemi ve son politikaların algısını ölçtü. 1559 denekle yapılan araştırmada, toplumun büyük çoğunluğunun kendisini mutlu hissettiği ilk ortaya çıkan veriydi. Deneklerin yüzde 14.6'sı "çok mutlu", "yüzde 39.3'ü "oldukça mutlu", yüze 30.6'sı ise "ne mutlu ne mutsuz" olduğunu belirtti.  

    Türkiye'den araştırmaya katılanların sağlık sistemine duyduğu güven de yüzde 52 gibi iyi bir seviyede. Ama, "Sistemde değişiklik gerekir" diyenler de azımsanmayacak bir oranda. "Biraz değişiklik gerek" diyenlerin oranı yüzde 38.2 iken, "Bir çok değişiklik gerek" diyenlerin oranı yüzde 28.

    Sağlık hizmetlerinin daha da iyileştirilmesi için daha çok vergi verebileceğini belirten vatandaşlar, sistemin gerektiğinden fazla kullanıldığını da gözlemliyor. Deneklerin yüzde 14.6'sı "Kesinlikle' sağlıkta aşırı kullanım var" derken, yüzde 37.4'ü bu yargıya katıldığını belirtti.

    Araştırma, sağlık sisteminin özelleşmesinin de, vatandaş tarafından tartışıldığını ortaya koydu. "Devlet sadece temel hizmetleri mi versin" sorusuna katılımcılar yüzde 50'nin üzerinde bir oranda "Hayır" dedi ve devletin sağlık sisteminden çıkmamasını istedi. Devletin kısıtlı hizmet vermesi görüşüne ilişkin deneklerin yüzde 24.7'si "hiç katılmadığını", yüzde 30'su ise "katılmadığını" belirtti.

    Araştırmada sağlığı tehdit eden unsurlar da soruldu. Türkiye'de en yaygın olan unsurların sigara ve hareketsizlik olduğu ortaya çıktı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow