hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Obezite çocukları da tehdit ediyor

    Obezite çocukları da tehdit ediyor
    expand

    Türkiye'de 2 milyon çocuk obez, yani aşırı şişman. Bu sayı giderek yükseliyor. Hazır gıdalarla beslenen ve gününü bilgisayar başında hareketsiz geçiren çocuklar, obezite için kaçınılmaz adaylara dönüşüyor. Peki çocuklarda obezite hangi riskleri beraberinde getiriyor? Anne babalar ne yapmalı?

    Anne babaların gözbebeği çocuklar, sağlıksız beslenme ve hareketsizlik nedeniyle genç yaşlarda obeziteyle ve obezitenin beraberinde getirdiği hastalıklarla karşılaşıyor.

    Uzmanlara göre çocuklar sağlıksız besleniyor, hamburger, patates kızartması gibi enerjisi yüksek besinleri tüketiyor. Eskisi gibi sokağa çıkmayıp günlerini bilgisayar başında hareketsiz geçiriyor. Bu durum da onları obezite tehlikesiyle karşı karşıya bırakıyor. Türkiye'de %15'lere kadar ulaşan obezite bu durumun ciddiyetini gösteriyor.

    Hastalıkları da beraberinde getiriyor

    Obezite kendi başına bir tehlike olduğu gibi beraberinde de bir çok hastalığı getiriyor. Örneğin, "yetişkin tipi şeker hastalığı" adı ile tanımlanan tip 2 diyabet obez çocuklarda 15-16 yaşlarında bile ortaya çıkabiliyor. Yine obez çocuklar, koroner kalp hastalıkları, beyin damar hastalıkları ve hipertansiyon gibi orta ve ileri yaş sağlık sorunlarına da çok erken yaşlarda yakalanma riski taşıyorlar. 

    Uzmanlar anne sütü almayan çocukların obeziteye daha yatkın olduklarını vurgulayarak, bebeklerin mümkünse 1,5-2 yaşına kadar anne sütüyle beslenmesini tavsiye ediyor. Peki bundan sonra ne yapılmalı?

    İşte sizlere obeziteyi önlemek için birkaç küçük tavsiye:

    - Çocuğunuzun tabağını fazla doldurmayın. Büyük porsiyonlar, fazla kilolar olarak geri dönecektir.
    - Evde abur cubur bulundurmayın.
    - Az yağlı ve az şekerli yiyecekler satın alın.
    - Televizyonun önünde değil, yemek masasında ya da mutfakta yemek yiyin.
    - Çocuklarınıza sebze ve meyveyi sevdirin, bisküvi, cips yerine ayran, süt ve yoğurtu tercih etmeye çalışın.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow