hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İzmir'in endişe verici istatistiği

    İzmirin endişe verici istatistiği
    expand

    Dünyada her yıl 1 milyona yakın insan intihar ediyor. Türkiye'de bu konuda inceleme yapmak ve intiharları önlemek için İzmir'de Duygu Durum Vakfı kuruldu. Vakfın kurucusu Prof. Dr. Ayşegül Yıldız, İzmir'de geçen yıl 4 bin 500 intihar girişimi gerçekleştiğini söyledi.

    Dokuz Eylül Üniversitesi Rektör Danışmanı ve Psikiyatri Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşegül Yıldız tarafından, son yıllarda yaşanan intihar olaylarını incelemek ve önleyici tedbirlerini almak için Türkiye'de bir ilke imza atılarak kurulan Duygudurum Vakfı'nın (DUVAK) tanıtımı yapıldı.

    Vakfın kurucusu Yıldız, İzmir'de geçen yıl 4 bin 500 intihar girişiminin meydana geldiğini bunlardan 160'ının ölümle sonuçlandığını belirterek, "İntiharları hem incelemek hem de önlemek için bilimsel tespitlerde bulunacağız" dedi.

    Aynı zamanda Dokuz Eylül Üniversitesi Klinik Araştırmalar Etik Kurulu Başkanlığı görevini yürüten ve uluslararası platformda birçok benzer kurumun da üyeliğini yapan Prof. Dr. Ayşegül Yıldız, İzmir merkezli olarak, Türkiye'de bu alanda bir ilke imza atarak Duygudurum Vakfı'nı kurmuştu. Yıldız, vakfın tanıtımını, DEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hakkı Bahar ile birlikte yaptı.

    Her yıl 900 bin ile 1 milyon kişi ölüyor

    Kısa adı DUVAK olan vakıfla ilgili bilgi veren Yıldız, "Son 50 yılda yüzde 60 artışla her yıl dünyada 900 bin ile bir milyon kişinin ölümüne yol açan ve genç popülasyonda özellikle sıklaşan intihar olgusunun ülkemizdeki seyrini, sıklığını ve ilişkili olduğu faktörleri bilimsel olarak belirlemek ve önleyici tedbirlerini alma amacını taşıyoruz. Yüzde 20 depresyon, yüzde 4.4 bipolar bozukluk, yüzde 25 sıklıkta kaygı bozuklukları gibi toplum sağlığını etkiyen ve çaresi mümkün olan psikiyatrik ve psikolojik durumları sistematik ve bilimsel bir şekilde ele alarak ruhsal açıdan daha sağlıklı bir toplum oluşumuna katkıda bulunmak istediğimiz için bu vakfı kurduk. Dünyada bu topraklarda da bulunan psikiyatriye ve bipolar bozukluğa dair 2 bin yıllık tıp tarihini hatırlatmak ve gelecek nesiller için bu topraklarda bir iz bırakmak amacındayız" dedi.

    Kentte vahim tablo

    Vakfın, ilk uluslararası toplantısının önümüzdeki hafta, dünyada duygu durum bozukluklarının yaşandığı ilk yer olan Kapadokya'da yapılacağını hatırlatan Prof. Dr. Yıldız, "Psikiyatri tıp alanında çözümü en güç hastalık. Duygu durum hepimizi ilgilendiriyor. Her zaman dalgalanması mümkün. Yenik düşenler hayatlarından vazgeçebiliyor. Ancak intiharları önlemek için hep birlikte sahip çıkılmalı. Gerekli önlemleri alma arzusundayız. Bununla ilgili de ilk olarak bilimsel çalışmaları başlatacağız" diye konuştu.

    Herkese açık olan vakfın işler hale gelmesi için bağışlarda beklediklerini de dile getiren Yıldız, "İzmir Emniyeti ile öncelikle kent merkezi ve ilçelerinde ortak bir çalışma yürüttük. İzmir'de geçen yıl 4 bin 500 intihar girişimi meydana geldi. 160'ı ölümle sonuçlandı. Kadınlarda intihar vakaları erkeklere göre üç kat daha fazla. Ölüm ise erkeklerde kadınlara oranla iki kat daha fazla. İntiharları hem incelemek, nedenlerini ortaya koymak hemde önlemek için bilimsel tespitlerde bulunacağız" dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow