hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Samsung LG’ye karşı

    Samsung LG’ye karşı
    expand

    Güney Kore’nin özellikle teknoloji alanında önde gelen bir ülke olduğunu söylesek sanırım pek de yanılmış olmayız. Samsung ve LG gibi global pazarın iki dev ismini bünyesinde bulunduran ülke, perdenin arkasında kalan oyuncu sayısıyla da ön plana çıkıyor. Peki hangisi daha iyi?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Başka bir değişle, donanım alanında faaliyet gösteren, ismini pek duymadığımız birçok firmanın da ana vatanı Güney Kore. Genel itibari ile teknoloji severler Güney Kore ismi Samsung ya da LG ile birlikte duyuyor. Çünkü bu iki firma, akıllı telefondan beyaz eşyaya, telefondan panel çözümlerine kadar birçok alanda faaliyet gösteriyor.

    Örneğin, şu anda tüm dünyadaki OLED ekran pazarının yüzde 90’ından fazlası bu iki firmanın tekelinde bulunuyor. Önümüzdeki dönemde hemen hemen tüm akıllı telefon üreticilerinin OLED panel kullanmayı istediklerini göz önünde bulundurursak, bu durumun ne derece önemli olduğunu da kavrayabiliriz.
    samsung_galaxy_s6_vs_lg_g4_-_design

    Akıllı telefon pazarında lider kim?

    Peki söz konusu akıllı telefon pazarı olduğunda hangi firma daha iyi bir iş çıkarıyor? Aslında bunu sadece satış rakamlarına ve pazar paylarına bakarak bile rahatlıkla söyleyebiliriz.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Samsung şu anda satış rakamları baz alındığında akıllı telefon pazarının lideri konumunda. 2016’daki satış rakamlarına göre, Samsung en fazla sevkiyat gerçekleştiren firma olurken onu Apple takip ediyor. Huawei’nin 3. sırada yer aldığı listede diğer Çinli üreticiler Oppo ve Vivo ise 4 ve 5. sırada bulunuyor.

    Yani kısacası, LG akıllı telefon pazarında ilk 5 içerisinde bile yer alamıyor. Elbette bu durumun bazı temel nedenleri mevcut. Örneğin LG’nin akıllı telefonların bazı kronik sorunların yer alması.

    Ekran Resmi 2017-08-01 16.25.04

    Hayalet ekran can sıkıyor

    LG akıllı telefon kullananlar bilirler. Bazı LG modellerinde uzun süreli kullanım sonrasında ekranda çeşitli bildirimlerin gölgeleri görünebiliyor. Bu durum da ister istemez kullanıcıların canını sıkıyor. Hayalet ekran sorunu (Ghost Screen ya da Brun Screen olarak da adlandırılıyor.) tamamen donanımsal bir sorun.

    Bu sorunun temel nedeni ise LG’nin kullandığı IPS tabanlı ekranlar. İlk olarak LG G4 ile ortaya çıkan bu sorun V10 ve G5 modellerinde de görünmüştü. LG G6’da ise henüz bu sorundan ötürü bir şikayet gelmiş değil.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tabi cihazınız garanti kapsamı içerisindeyse, LG’ye başvurarak iade ya da değişim talebinde bulunabilirsiniz. Tabi ki bu durum yeni gelen telefonda da aynı sorunu yaşayabileceğiniz ihtimalini ortayan kaldırmıyor.

    SONY DSC

    Samsung ülkesinde de lider

    Madalyonun öteki yüzünde ise Samsung var. Güney Koreli firma genel olarak sorunsuzluğu ve dayanıklılığı ile biliniyor. Fakat geçen sene yaşanan Note 7 fiyaskosu firmanın itibarını önemli ölçüde zedeledi.

    Bu olumsuzluğa karşında Güney Koreli firma, global pazarda ilk sırayı almayı yine başardı. Samsung’un bu başarısı ülkesinde de yankı bulmuş durumda. Zira Samsung, Güney Kore pazarında açık ara lider.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hatırlanacağı üzere LG, MWC’de tanıttığı G5’i S8’den önce satışa sunabilmek için yoğun çaba sarfetmişti. Bu durumun temel sebebi ise, G5 satışlarının S8 tarafından gölgelenmesini engellemekti. LG G5, ilk birkaç hafta içerisinde 100.000’e yakın satmıştı. Fakat S8 aynı periyotta neredeyse G6’in 10 katı kadar satarak önemli bir fark yaratmıştı.

    note 8

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Önümüzdeki dönemde neler olacak?

    Peki önümüzdeki dönemde bu iki dev arasındaki rekabet nasıl bir yöne doğru kayacak? Açıkçası yakın gelecekte LG’nin Samsung’u geçmesi  pek de olası görünmüyor. En basitinden önümüzdeki ay sonunda tanıtılacak olan iki yeni amiral gemisi modeli. LG V30 ve Galaxy Note 8.

    Güney Koreli firmanın Galaxy Note 8 modeli, geçtiğimiz sene yaşanan Note 7 fiyaskosuna karşın hayli talep gören bir cihaz. En azından şimdilik teknoloji sevelerin gözündeki değeri bu şekilde.

    Öte yandan LG V30 ise G6’nın gelişmiş bir modeli gibi bir izlenim yaratıyor. Zira V serisi ile özdeşleşen ikincil ekranın V30 ile tarihe karışacağı söylentileri mevcut. Genel beklenti LG G6’da kullanılan yeni ekran tasarımının V30’da da aynen kullanılacağı yönünde.

    Belki de LG’nin kaybetmesinin temel nedeni kullanıcılara bekledikleri yenilikleri sunamamasıdır. Elbette yine de bekleyip göreceğiz.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow