hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Yeni vatan: Kamplar - Arakan Ağlıyor 4

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    CNN TÜRK ekibi Alişer Delek ve Onur Özel Bangladeş'te kurulan kampları gezdi. On binlerce Müslüman bu kamplarda yaşıyor. Mevcut 2 kampın sayısı 7'ye çıktı ve kamplarda yaşayanların toplam sayısı 1 milyona yaklaştı. Ölümden kaçtılar, kurtuldular. Ama şimdilik... Çünkü kamp koşulları da hiç iyi değil. Gıda ihtiyacının yanı sıra, salgın tehlikesi de var.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ölümden kaçtılar, geldikleri yerde yaşamaya çalışıyorlar. Myanmar'daki katliamdan kaçmak için on binlerce insan yollara döküldü. Bangladeş'teki mevcut 2 kampa ek olarak 15 günde 5 kamp daha kuruldu. 400 binden fazla insan zorlu yolculuğa bu kamplara yerleştirildi.

    En büyük kamp olan Kutupolong 200 binden fazla insanı barındırıyor. Kamplaraki koşullar insani değil. Çadır kurmak için gerekli en temel malzeme bambu ağaçları. Onlar da bölgede parayla satılıyor. Yardımlardan yararlanamayanlar para buldukları takdirde hemen kampın içine kurulu yerlerden ihtiyaçlarını satın alıyor.

    Temel gıda maddesi pirinç. Çoğunluğu çocuk kamptaki binlerce insan günde bazen bir öğün yemek yiyor.

    Resmi kampların dışında bölgede kurulan irili ufaklı kamplar da var. Myanmar'dan kaçan 20-25 ailelik gruplar Bangladeş'e geçer geçmez buldukları ilk güvenli noktaya kamp kuruyor. Böyle yerlere yardım da ulaşamıyor. Bölgede görev yapan doktorlar salgın hastalıkların hala ortaya çıkmamasını mucize olarak görüyor. Her an bir salgın çıkması ve binlerce kişiyi etkilemesi gündemde.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kampta yaşayan çocuk, kadın, yaşlı. Herkesin yüzünde tedirginlik var. Bundan sonrasının ne olacağını, nasıl bir hayatın onları beklediğini ve belki de yaşayıp yaşayamayacaklarını bilmiyorlar.

    Arakan Ağlıyor dizisinin "Adım adım etnik temizlik" adlı birinci bölümünü izlemek burayı tıklayın.

    Arakan Ağlıyor dizisinin "Katliamdan kaçış" adlı ikinci bölümünü izlemek için burayı tıklayın.

    Arakan Ağlıyor dizisinin "Arakan'da silahlı mücadele" adlı üçüncü bölümünü izlemek için burayı tıklayın.

    Arakan Ağlıyor dizisinin "Bir damla da sizden" adlı beşinci bölümünü izlemek için burayı tıklayın.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow